Bardzo prosty przepis, a efekt przepyszny. Jedne z najlepszych gofrów jakie upiekłam. Jest tylko jedno małe ,,ale” -trzeba mieć zakwas.
Jeśli macie zakwas, nie wahajcie się go użyć do gofrów, coś pysznego. Leciutkie jak piórko i mega chrupiące, uzależniające.
A i nie róbcie mojego błędu , z pół porcji wychodzi za mało gofrów.
Przepis z bloga Moje wypieki
Jeśli macie zakwas, nie wahajcie się go użyć do gofrów, coś pysznego. Leciutkie jak piórko i mega chrupiące, uzależniające.
A i nie róbcie mojego błędu , z pół porcji wychodzi za mało gofrów.
Przepis z bloga Moje wypieki
Gofry na zakwasie
Składniki na około 17 gofrów.
Wieczór wcześniej:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki drobnego cukru do wypieków
2 szklanki maślanki lub kefiru
1 szklanka aktywnego zakwasu pszennego (prosto z lodówki, bez wcześniejszego dokarmiania)
Wszystkie składniki wymieszać do otrzymania gładkiej mieszanki. Przykryć folią i pozostawić w temperaturze pokojowej przez całą noc.
Następnie:
cały wcześniejszy zaczyn
2 duże jajka
1/4 szklanki oleju lub roztopionego masła
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
4 łyżki cukru (niekoniecznie)
Wszystkie składniki zmiksować. Piec w gofrownicy na rumiany kolor.
Podawać ciepłe, z ulubionymi dodatkami.
Składniki na około 17 gofrów.
Wieczór wcześniej:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki drobnego cukru do wypieków
2 szklanki maślanki lub kefiru
1 szklanka aktywnego zakwasu pszennego (prosto z lodówki, bez wcześniejszego dokarmiania)
Wszystkie składniki wymieszać do otrzymania gładkiej mieszanki. Przykryć folią i pozostawić w temperaturze pokojowej przez całą noc.
Następnie:
cały wcześniejszy zaczyn
2 duże jajka
1/4 szklanki oleju lub roztopionego masła
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
4 łyżki cukru (niekoniecznie)
Wszystkie składniki zmiksować. Piec w gofrownicy na rumiany kolor.
Podawać ciepłe, z ulubionymi dodatkami.
A co jak ktoś nie ma zakwasu? Trzeba wyhodować, a do czasu, aż będzie zakwas radze upiec gofry drożdżowe, które tu już są w 2 czy 3 wersjach, ale dziś wersja najprostsza. Tylko jakoś nigdzie nie ma tego cukru perlistego, dałam rafinadę , dała radę, gofry pierwszy sort.
Gofry drożdżowe cudowne
przepis Malgosimi
na 5-6 gofrów
3/4 szklanki mleka
4 łyżki najlepszego masła
1 szklanka przesianej mąki (nie wyżej niż 550!)
1 łyżeczka cukru wanilinowego
szczypta soli
2/3 łyżeczki drożdży instant
1 duże jajko
kilka kropel olejku waniliowego(1 łyżeczka domowej esencji waniliowej!!!)
plus 1 garstka cukru perlistego lub rafinady
Rozpuścić masło w mleku na małym ogniu - ma być letnie żeby nie zabiło drożdży. Wymieszać suche składniki. Ubić trzepaczką z mlekiem. Dodać jajko roztrzepane z olejkiem, jeszcze raz ubić do dobrego połączenia składników. Przykryć folią, wstawić do lodówki na noc (12-24 h) .Rano można dodać garstkę cukru perlistego lub rafinady , bardzo wzbogacają smak. Wymieszać .
Ja wkładałam je do gofrownicy na jakieś 7 minut, mają być rumiane i chrupkie!
przepis Malgosimi
na 5-6 gofrów
3/4 szklanki mleka
4 łyżki najlepszego masła
1 szklanka przesianej mąki (nie wyżej niż 550!)
1 łyżeczka cukru wanilinowego
szczypta soli
2/3 łyżeczki drożdży instant
1 duże jajko
kilka kropel olejku waniliowego(1 łyżeczka domowej esencji waniliowej!!!)
plus 1 garstka cukru perlistego lub rafinady
Rozpuścić masło w mleku na małym ogniu - ma być letnie żeby nie zabiło drożdży. Wymieszać suche składniki. Ubić trzepaczką z mlekiem. Dodać jajko roztrzepane z olejkiem, jeszcze raz ubić do dobrego połączenia składników. Przykryć folią, wstawić do lodówki na noc (12-24 h) .Rano można dodać garstkę cukru perlistego lub rafinady , bardzo wzbogacają smak. Wymieszać .
Ja wkładałam je do gofrownicy na jakieś 7 minut, mają być rumiane i chrupkie!
Alu, gofry na zakwasie to bym zjadła, oj zjadła...
OdpowiedzUsuńAniu, je można jeść i jeść , bo takie piórka dobrze wchodzą :D. Pozdrawiam
UsuńOoooo jakie fajne! Mniam!
OdpowiedzUsuńKamila dziękuję
Usuń