środa, 6 marca 2019

Kuchnia wegańska. Przewodnik po produktach zastępczych. Recenzja.


Kuchnia wegańska. Przewodnik po produktach zastępczych autorstwa Celine Steeni i Joni Marie Newman to poradnik, który pomoże zweganizować każdą potrawę. Nie ważne czy pierwotna potrawa jest mięsna, nabiałowa czy pełna innych odzwierzęcych produktów, tu znajdziemy podpowiedz jak ją zamienić w 100% roślinną.

W poszczególnych częściach książki autorzy pokazują sposoby na zastąpienie jaj, nabiału, mięsa, miodu czy żelatyny. Jest też część poświęcona zastępowaniu wegańskich, ale z jakiegoś względu niechcianych przez niektórych składników jak gluten, soja, cukier rafinowany czy tłuszcz.

Znajdziemy tu też wskazówki jak krok po kroku zmieniać przepisy ze zwykłych książek na roślinne.

Książka jest bardzo ładnie wydana, sporo tu zdjęć potraw oraz wykresów i tabelek, które ułatwiają praktyczne poruszanie się w kuchni.

Książka ta jest dla każdego, kto zaczyna swą przygodę z wegańską dietą i nie bardzo wyobraża sobie życia bez schabowego czy jajecznicy. Mogę obiecać, że tu znajdzie on wskazówki na smakowitą jego „podróbkę”. Poza tym ta pozycja przyda się każdemu kto, od czasu do czasu może stanąć przed wyzwaniem ugotowania wegańskiego posiłku dla gości czy domowników. Będzie ona także cennym poradnikiem dla osób z nietolerancjami pokarmowymi i wszystkim, którzy chcą się zdrowo odżywiać oraz lubią eksperymentować w kuchni.

Niestety są i minusy, takie jak fakt, iż sporo opisywanych przez Celine Sten i Joni Marie Newman składników potraw nie znajdziemy tak łatwo w polskich sklepach.

Mimo tego minusa bardzo polecam tą pozycji i na zachętę wymieniam przepisy, które na początek najbardziej mnie zaciekawiły:

-biała lub ,,mleczna „czekolada –domowa oczywiście
-lody waniliowo-kawowe
-orzechowy ser z papryką oraz inne niby sery
-francuskie grzanki z cynamonem
-krucha tarta z masłem orzechowym z dżemem
-bezmięsne klopsy
-wegańskie ,,żeberka” z seitanu
-klonowe cukierki, ,plaster miodu”
-arachidowe ciasteczka bez mąki
-czekoladowe ciasteczka bez dodatku cukru czy
-migdałowy humus z pomidorami

Tytuł: "Kuchnia wegańska. Przewodnik po produktach zastępczych"
Autor: Celine Steen i Joni Marie Newman
Wydawnictwo: Buchmann
Oprawa: miękka
Liczba stron: 272
Format: 14 x 20.3 cm
Rok wydania: 2019 r.
Cena: 39.99 zł
Tania Książka

2 komentarze:

  1. Już widziałam recenzje tej książki i ciekawi mnie ta lista zamienników...Przygotowałaś już coś z niej Alu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu jeszcze nie, może w weekend coś z niej zrobię. Dla mnie ta książka jest wartościowa min. dlatego,że w rodzinie grono wegan, chętnie ich czymś zaskoczę.
      Książka jest przystosowana do reali amerykańskich i to jednak może nie wielki, ale minus.Nie wszystko, szczególnie w mniejszej miejscowości można łatwo kupić.Ale więcej widzę plusów i dlatego polecam tą pozycje.

      Usuń