poniedziałek, 6 listopada 2017

Pasta z pora i orzechów włoskich

Rok temu ukazała się książka na którą bardzo czekałam –Kolorowa kuchnia roślinna Magdy Gembackiej czyli autorki bloga Am mniam. Dostałam ją w prezencie od samej autorki i korzystam i korzystam. Jeden egzemplarz tej pozycji poleciał też do USA razem z moją kuzynką, która będąc w Polsce na wakacjach zobaczyła tą książkę u mnie i musiała kupić i sobie.

Książka jest pełna najlepszych przepisów na zupy i pasty chlebowe, inne fajne przepisy też tu są, ale te dwa rozdziały przerobiłam doszczętnie i uwierzcie lepszych przepisów na zupy i pasty nie znajdziecie nigdzie.

Teraz na jesieni bardzo polecam np.:

Pasta z pora i orzechów włoskich

2 szklanki posiekanego pora –biała część
½ szklanki wyłuskanych orzechów włoskich
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej kolendry
sól, pieprz

Orzechy namoczyć na noc, rano odsączyć .
Por z posiekanym czosnkiem poddusić na patelni w niewielkiej ilości wody do miękkości i ostudzić.
Następnie przełożyć do blendera i zmiksować z orzechami włoskimi i 1 łyżką posiekanej kolendry.
Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz wymieszać resztą kolendry.

Uwaga :

- zamiast kolendry może być natka pietruszki , ale wg mnie najlepszy jest zielony koperek
- ja orzechów daję nawet 1 szklankę i często moczę w wodzie z dodatkiem wody od kiszonek ( ogórki , kiszona kapusta) tak pół na pół wody i wody od kiszonek



8 komentarzy:

  1. Bardzo smakowita pasta! Pyszota!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kamilko , to prawda , bardzo smaczna , prosta i jak się ma darowane orzechy to tania :D

      Usuń
  2. Nawet nie słyszałam o tym blogu ani o tej książce. Ale skoro twierdzisz, że te przepisy są takie dobre, będę musiała się z nimi zapoznać. A przepis na tę pastę bardzo mi się podoba, bo mam pory i orzechy z własnej działki, więc moja pasta będzie ekologiczna, a do tego zero waste. Tylko muszę te orzechy obrać…

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu , blog Magdy to jeden z pierwszych o dobrym jedzeniu :)a książka ładnie wydana i przepisy proste ,ale bardzo ciekawe i jeszcze zdrowe
      Pasta ma wg TMC dobry wpływ na nerki dodatkowo ,ale po prostu jest pyszna ,a jak się ma własne składniki to jeszcze lepiej

      Usuń
    2. Zajrzałam już na blog Magdy, dzięki za polecenie go. Pozdrawiam

      Usuń
    3. Kasiu bardzo polecam blog , bo dużo czerpie w swoim odżywianiu i kuchni z pomysłów Madzi , zawsze z bardzo dobrym skutkiem
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. Pasta nietuzinkowa, bo nie wpadałabym sama na pomysł, aby mielić pora :) Muszę przyjrzeć się tej pozycji książkowej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie (tyle że nie zmielone) to połaszenie jest znane z TMC, taka smażona potrawa bardzo wzmacnia nerki ,a pora ja czasami dodaję do farszów zamiast cebuli czy obok

      Usuń