czwartek, 13 kwietnia 2017

Kotlety z kaszy jęczmiennej i ziemniaków



Proste, szybkie i bardzo smaczne, polecam. Do tego jakiś ogórek kiszony, garstka kiełków lub surówka czy ćwikła.

Przepis z Puszki

Kotlety z kaszy jęczmiennej i ziemniaków
Składniki:

2 szklanki kaszy jęczmiennej
szklanka ubitych na pure ziemniaków
cebula
łyżka mąki
sól
pieprz
pieprz ziołowy
ew. gałka muszkatołowa
ew. koperek lub natka pietruszki

do panierowania: 2 łyżki bułki tartej lub sezam lub nawet mąka
olej do smażenia

Przygotowanie:

Kaszę ugotuj na półmiękko w osolonej wodzie. Na rozgrzany olej wrzuć cebulę i ją zeszklij.
Wymieszaj dokładnie kaszę, ziemniaki, cebulę, mąkę i przyprawy. Można też dodać do masy trochę posiekanej zieleniny - ja lubię i koperek i natkę.
Formuj płaskie kotlety. Panieruj je w tartej bułce lub sezamie lub mące. Smaż z obu stron na złoty kolor na gorącym oleju.

Moje uwagi

-dobrze trzeba je doprawić, ja dałam jeszcze trochę wędzonej, papryki oraz parę szczypt otartego majeranku i zmielonego kminku
-dorzuciłam do masy też dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku

4 komentarze:

  1. Bardzo mi się podoba ten przepis Alu.
    Obowiązkowo do zrobienia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu polecam , bo tanie , a pyszne ,proste jeszcze na dokładkę
      Pozdrawiam

      Usuń
  2. Lubię takie kotleciki :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń