Proste, szybkie i bardzo smaczne, polecam. Do tego jakiś ogórek kiszony, garstka kiełków lub surówka czy ćwikła.
Przepis z Puszki
Kotlety z kaszy jęczmiennej i ziemniaków
Składniki:
2 szklanki kaszy jęczmiennej
szklanka ubitych na pure ziemniaków
cebula
łyżka mąki
sól
pieprz
pieprz ziołowy
ew. gałka muszkatołowa
ew. koperek lub natka pietruszki
do panierowania: 2 łyżki bułki tartej lub sezam lub nawet mąka
olej do smażenia
Przygotowanie:
Kaszę ugotuj na półmiękko w osolonej wodzie. Na rozgrzany olej wrzuć cebulę i ją zeszklij.
Wymieszaj dokładnie kaszę, ziemniaki, cebulę, mąkę i przyprawy. Można też dodać do masy trochę posiekanej zieleniny - ja lubię i koperek i natkę.
Formuj płaskie kotlety. Panieruj je w tartej bułce lub sezamie lub mące. Smaż z obu stron na złoty kolor na gorącym oleju.
Moje uwagi
-dobrze trzeba je doprawić, ja dałam jeszcze trochę wędzonej, papryki oraz parę szczypt otartego majeranku i zmielonego kminku
-dorzuciłam do masy też dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
Bardzo mi się podoba ten przepis Alu.
OdpowiedzUsuńObowiązkowo do zrobienia!
Aniu polecam , bo tanie , a pyszne ,proste jeszcze na dokładkę
UsuńPozdrawiam
Lubię takie kotleciki :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńto polecam :) Uściski przesyłam
Usuń