To już ostatnia moja propozycja  na trwający Orzechowy Tydzień
Przepis na ten chleb znalazłam w ostatnim numerze KUKBUK,  choć zamiast 
płatków migdałowych dodałam   posiekane orzechy włoskie i w gazecie    chleb
był jasny z kropkami kawy, a mój  jest    cały kawowy, choć  kropeczki kawowe też ma. Może coś pokręciłam
w przepisie, bo się przyznam, że przepis przeczytałam  w Empiku, zapamiętałam ( chyba) i  upiekłam 
już  z głowy.

Chleb  z kawą i orzechami
( inspiracja  magazyn Kukbuk)
1 łyżka zakwasu ( dałam pszenny)
½ szklanki maki chlebowej
½ szklanki  letniej
wody 
Wymieszać razem i zostawić nakryte na noc  w cieplnym miejscu
Rano dodać
500g mąki   pszennej
chlebowej
300g   wody
Zagnieść ciasto,  zostawić
pod przykryciem na 30 minut ,a następnie dodać 
1 łyżkę soli( u mnie płaściutka i taka trochę  niepełna)
1 kopiasta  łyżkę mielonej
ziarnistej kawy 
½  szklanki drobno pokrojonych
orzechów włoskich
Jeszcze raz  zagnieść
i włożyć  do naoliwionej miski, miskę
do   foliowej torby, zostawić  na 3 godziny do wyrośnięcia, składając   w tym czasie 
2 razy co godzinę. Z wyrośniętego  ciasto   ukształtować okrągły bochenek i włożyć go
do  wyłożonego lniana ściereczką i
obsypanego mąka koszyka, złączeniem do góry,  
koszyk włożyć do luźnego foliowego 
worka i zostawić do wyrośnięcia na około 3 godziny. Piec w rozgrzanym
piecu z kamieniem (ew na gorącej blasze)  w temperaturze 220 stopni C około 40 minut. Wystudzić
na kratce. Pycha!!!!!!!
Ten chleb    jest
przepyszny, jeszcze jak go podać z pasta z  
czerwonej fasoli i ogórkiem kiszonym, mniam mniam 
Przepis na pastę 
bardzo na oko, ale napisz  jak zrobiłam

Pasta z czerwonej
fasoli, pomidorów i  słonecznika
ok. 1 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli(odsączonej)
½ szklanki suszonych pomidorów namoczonych na noc w
odrobinie wody  lub suszone pomidory
zalane oliwa czy olejem(tych nie namaczamy)
½ szklanka  nasion słonecznika
zalane  na noc  sokiem z kiszonych ogórków i wody w stosunku
1:1, rano odcedzone
1- 2 posiekane cebule( ja dałam 2 czerwone średniej wielkości)
uduszone  na oleju, pod koniec dodałam 2 przeciśnięte  ząbki czosnku i razem chwile dusiłam,
wystudziłam.
Wszystko razem zmiksowałam i doprawiłam do smaku  pieprzem, cząbrem, majerankiem, kurkumą,
szczypta cynamonu oraz imbiru  i solą

Piękny chlebek z doskonałą pastą :)
OdpowiedzUsuńKamila , dobre to było, co prawda to prawda
UsuńWspaniały chlebuś Alciu. Z kawą i orzechami musi smakować po prostu bosko. :)
OdpowiedzUsuńI z taką pyszną pastą bym go zjadła.
Pozdrowionka :)
Madziu dziękuję i polecam , bo to taki łatwy chleb( można w formie to już zupełne przedszkole :D), a pasta też z tych najłatwiejszych
Usuńbuziaki
Chleb bardzo ciekawy i ta pasta świetna - muszę ją zrobić :-)
OdpowiedzUsuńChleb jest bardzo smaczny , a pasta przepyszna
Usuńpozdrawiam
pyszne rzeczy :) chrobry
OdpowiedzUsuńdziękuję
Usuńbardzo ciekawe rzeczy tutaj u siebie pokazujesz ;) na pewno jeszcze wrócę :) dwór
OdpowiedzUsuńTomek, dziękuję i polecam chleb
UsuńAlciu- jesteś skarbnice wspaniałych pomysłów. Kolejny chleb do upieczenia w kolejce :) pozdrawiam M.
OdpowiedzUsuńPyszny chleb i sobie mysię ,że ta kawą można posypywać dopiero w trakcie tego składania w trakcie rośnięcia , to by był jeszcze fajniejszy wizualnie
Usuńpozdrawiam serdecznie
kolejny cudowny chlebek i to z moimi ulubionymi składnikami : kawa i orzechami :) O ten to sobie upiekę już niedługo, bo ostatnio żadnych nowości u mnie tylko same powtórki;)
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana za taki aktywny udział w orzechowym Tygodniu :) Pozdrawiam :)
Oooooooo ten to prosty ,a smak poezja , piecz Anitka piecz , będziesz miała pyszny chleb
UsuńOrzechowy to u mnie mus , bo kocham orzechy i uwielbiam ciebie
Bardzo ciekawy chlebek :)
OdpowiedzUsuńDorota , a jaki pyszny
Usuńpozdrawiam
Alu, pyszności same :)
OdpowiedzUsuńAniu *
UsuńBardzo podoba mi się przepis, dzięki wielkie, biorę się za produkcję chlebka :p
OdpowiedzUsuńhttp://kuchniaposasiedzku.pl/
To życzę smacznego
OdpowiedzUsuń