piątek, 10 października 2008

Orzechowiec

Pyszne ciasto ,takie bardzo jesienne ,przepis z czasopisma ,,Smaki i aromaty”
Szkoda ,że to czasopismo już się nie ukazuje


Orzechowiec

ciasto


100g zmielonych orzechów laskowych
250 g mąki
200g masła
3 żółtka
skórka otarta z cytryny
1 cukier waniliowy
szczypta soli


nadzienie


400g świeżych orzechów włoskich
3 jajka
2 białka
200g cukru pudru
1 łyżka maki
100g masła
2 łyżki soku z cytryny
1/2 laski waniliowej
1-3 łyżki brandy(wódki, whisky)
1 mały słoiczek dżemu z malin, czerwonych porzeczek ,pigwy itp


Przesiać mąkę ,wymieszać z orzechami ,skórką cytrynową ,sola ,cukrem
waniliowym .Utrzeć żółtka z cukrem ,masło usiekać z mąką ,dodać jajka z cukrem i zagnieć ciasto ,czasami trzeba dodać z łyżkę kwaśnej śmietany

Odciąć 1/4 ciasta i schłodzić .Resztę rozwałkować na 1cm i wylepić nim tortownicę -boki i spód ,a tortownicę włożyć do lodówki

Nadzienie
Wyłuskane ,świeże orzechy grubo posiekać . Roztopić masło ,
odstawić do przestudzenia. W piekarniku w temperaturze 180 stopni podpiec spód ciasta
Ubić pianę z 5 białek i szczyptą soli ,i powoli wsypać cukier
i ubić .Delikatnie wymieszać z żółtkami i mąką
Wsypać orzechy do masy ,wlać alkohol ,sok z cytryny, dodać miąższ z wanilii i stopione masło .Lekko wystudzony spód posmarować cienką warstwą dżemu i wlać masę
orzechową .
Z odłożonego ciasta utoczyć wałeczki i ułóż kratkę na cieście Ubić jedno białko i pędzelkiem posmarować krateczkę
Piecz w 180 stopniach 40-45 minut

Ciasto jest pyszne pierwszego dnia ,a drugiego jeszcze lepsze .Jak się kroi to jednak trochę kruszy –te grube kawałki orzechów.
A i kratka mi się zatopiła w ciescie.

14 komentarzy:

  1. Z nieba mi spadlas! Po pobycie u Rodzicow dostalam calutka ponczoche swiezo wyluskanych orzechow i nie moglam sie zdecydowac do czego je wykorzystac. Tak to jest jak sie szuka pzepisu idealnego:)
    Super ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  2. Sądząc po przepisie i wyglądzie, to ciasto musi być fantastyczne, zwłaszcza dla miłośników orzechów, do których się zaliczam:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bajecznie!! przepiękny kolor, hmnn mogę sobie tylko wyobrazić smak....pozdrawiam ;))

    OdpowiedzUsuń
  4. Margot, sliczny ten Twoj orzechowiec! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zawszepolka,nie ma to jak dobrze przechowywane orzechy :D .
    A ciasto polecam, bo przepis idealny ;)
    Ewena, zakładamy orzechowy fanklub.
    Szkrabeka ,kolor taki bardzo jesienny ,a za komplement w imieniu ciasta dziękuję ;) .
    Bea,ty mi tu nie podziwiaj tylko bierz się za pieczenie.... :*
    ps jak nie masz świeżych orzechów to się podzielę....

    OdpowiedzUsuń
  6. aż mi w brzuchu zaburczało... :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Margot! W końcu się doczekałam Twojego bloga! Jejku, jak się cieszę, jest świetny i piękne fotki, wszystko pięknie opisane i wyjaśnione, a chleby mnie zachwyciły!
    pozdrawiam ciepło
    dorota

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale orzechowiec! Uwielbiam wszystkie słodkości z orzechami! I orzechy bez słodkości też! Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  9. Lisko ,bardzo polecam to ciasto.
    Dorotus ,jak miło ,ze mnie odnalazłaś :D.Bardzo jest mi milo Ciebie tu gościć i zapraszam jak najczęściej :)
    Kasiac ,ja też -orzechy uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam wszystko, a w szczególności ciasta z orzechami...bez orzechów prawdopodobnie nie mogłabym funkcjonować...upiekę to pyszne ciasto koniecznie!
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda ślicznie:-) uwielbiam wszystko co orzechowe:-) A ostatnio na blogach tyle orzechowych przepisów, jakby jakaś orzechowa impreza była;-) Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  12. właśnie Atina - takie niepisane święto orzecha - jak niedawno święto jabłka!

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam ciasta orzechowe! Już sobie wydrukowałam przepis, teraz tylko muszę znaleźć ochotnika do łuskania orzechów :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Tak ,to ciasto była bardzo smaczne ,hm prawda jest tylko ,że to łupanie orzechów monotonne jest:D
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń