niedziela, 31 marca 2024

Wielkanoc


Radosnych Świąt Wielkanocnych 




Pistacjowy



 

Różany




Kajmakowy


 

 Malinowy





Fiołkowy 

 


Edyt:

Ulubione ciasta na mazurki wegańskie:

1Ciasto z marchewką -wyjdą 2 mazurki

400g mąki
250 g margaryny wegańskiej *
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g tartej na drobnych oczkach tarki marchwi
można dodatkowo 3 łyżki zimnej wody
Mąkę z proszkiem siekamy z tłuszczem, dodajemy tarta marchew i zagniatamy ciasto ew. odrobina jeszcze lodowatej wody, ochłodzić, wałkować i piec w temperaturze ok 180-200 stopni C ok 15-20 minut



2 Kruchy spód pod mazurek z drożdżami –na 2 mazurki

1/2 kg mąki
30 dag margaryny wegańskiej*
1 roztarty dojrzały banan
skórka otarta z cytryny
cukier waniliowy
1,5 dag drożdży
Drożdże rozetrzeć na sucho z niewielką ilością mąki, dodać do reszty mąki wysypanej na stolnicę, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto nie wyrabiając zbyt długo. Uformować wałek, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę (a można i na tydzień). Po wyjęciu z lodówki kroić w półcentymetrowe plastry, wykładać nimi blaszkę, zgniatając palcami miejsca złączenia.

Przepis pochodzi z książki Jadwigi Kłossowskiej Kuchnia dla wszystkich Warta 1976 zmodyfikowany



Ciasto kruche laskowe wg Tatter, spód mazurka

Właściwie można użyć jakichkolwiek orzechów, które się dobrze miele. Przepis pochodzi z Delia's Vegetarian Collection i oczywiście w oryginalnej formie nie jest to przepis na mazurek ale na shortcakes z truskawkami.

110 g uprażonych orzechów laskowych
150 g miękkiej margaryny
60 g cukru pudru
60 g mielonego ryżu lub mąki ryzowej
150 g mąki zwyklej

Orzechy zmielić, maja przypominać zmielone migdały. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysta masę, stopniowo dodawać maki przesiewając je razem do miski. Dodać zmielone orzechy. Ma powstać sztywna dość kula ciasta. Włożyć ja do worka lub zawinąć w folie i schłodzić 30-40min.

Następnie rozwałkować, nakłuć widelcem i upiec ok. 15- 20 min (w zależności od grubości wałkowania) w 180C. Po wyjęciu z pieca zostawić na blasze przez 10 minut, potem na kratkę i wystudzić całkowicie. Można toczyć wałeczki i inne cuda.
* margaryna wegańska  np Eleplant ,NATURLI itd
** w ostatnich paru latach przepis został przetestowany ekstensywnie przez cincinowe grono (ze mną włącznie), w kombinacjach różnych mielonych orzechów i mąk. Zostały użyte maki migdałowa, laskowa, włoska, pistacjowa i gryczana, orkiszowa, owsiana, semolina, nawet ryz mielony etc. wszystkie kombinacje dały oczekiwany dobry, a nawet bardzo dobry rezultat.

Rewelacyjny mazurek pistacjowy, moja modyfikacja to, ze dałam podwójna warstwę malinową( do smażenia dałam jeszcze 1 łyżeczkę pektyny jabłkowej) oraz pistacjową

Mazurek malinowo-pistacjowy

Autor Adrianna Smolicz

Przepis na mazurek o średnicy 18 cm.

SKŁADNIKI NA KRUCHY SPÓD 140g mąki pszennej
80g margaryny roślinnej
45 g cukru pudru
szyta soli

WYKOANNIE KRUCHEGO SPODU
1. Wszystkie składniki na spód umieszczamy w malakserze i blendujemy do momentu uzyskania drobno pociętej masy. Chodzi o to, aby jak najdrobniej posiekać i połączyć ze sobą wszystkie składniki. Możemy użyć także miksera planetarnego z końcówką o kształcie trójkąta (do ciasta kruchego) lub zrobić to ręcznie (najlepiej w rękawiczkach lateksowych).
2. Zmiksowane składniki wyjmujemy i zagniatamy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny. Jeśli będzie zbyt suche – dodajemy odrobinę margaryny.
3. Tak przygotowane ciasto wkładamy pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkowujemy.
4. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy okrąg o średnicy 18 cm (na przykład za pomocą rantu od tortownicy).
5. Z pozostałego ciasta lepimy obręcz do mazurka. Ja zazwyczaj biorę kawałek ciasta, formuje dwa rulony i splatam w spiralę. Można także zrobić jeden grubszy rulon. Tak przygotowane boki układamy na obwodzie wyciętego okręgu.
6. Spód mazurka nakłuwamy widelcem i całość wkładamy do zamrażarki na 30 minut.
5. Schłodzoną tartę pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Studzimy.

SKŁADNIKI NA KONFITURĘ MALINOWĄ 200g mrożonych malin
3 łyżki cukru (lub więcej/mniej wedle uznania

WYKONANIE KONFITURY MALINOWEJ
1. Maliny oraz cukier umieszczamy w małym garnuszku i podgrzewamy do momentu kiedy maliny całkowicie się rozmrożą.
2. Kiedy maliny puszczą sok, zwiększamy delikatnie gaz. Całość gotujemy, mieszając od czasu do czasu do momentu kiedy cały sok wyparuje a my otrzymamy gęstą konfiturę.
3. Tak przygotowaną konfiturę wykładamy na wystudzony spód kruchy.

składniki na krem pistacjowy 100g pistacji bez łupinek*
100g jogurtu waniliowego (ja używam jogurtu sojowego, waniliowego z Alpro)
60g cukru
60g rozpuszczonego oleju kokosowego

*Jeżeli nie masz dobrego blendera, pistacje warto wcześniej namoczyć lub użyć gotowej pasty pistacjowej.

WYKONANIE KREMU PISTACJOWEGO
1. W blenderze kielichowym umieszczamy pistacje, jogurt waniliowy, sól, cukier oraz rozpuszczony olej kokosowy. Całość blendujemy przez kilka minut do uzyskania jak najbardziej gładkiej masy. Jeżeli w masie zostaną kawałki pistacji – nic się nie stało, krem nadal będzie pyszny.
2. Tak przygotowany krem wykładamy na warstwę malinową i dokładnie wygładzamy.
3. gotowy mazurek wkładamy do lodówki na całą noc.
4. Smacznego! 


Kruchy mazurek z różą, marcepanem i czekoladą 

to  wg tego przepisu tylko spód to 1/2 ciasta drożdżowego lub z marchewką


Mazurek  fiołkowy to ten zeszłoroczny 

Kajmakowy to też zeszłoroczny tylko  bez wiśni, a z domowymi powidłami  

A mazurek malinowy to 1/2 ciasta drożdżowego lub  marchewkowego i  masa wg pomysłu Moje wypieki, bardzo zmodyfikowana

na upieczony spód dałam trochę konfitury malinowej z Łowicza(tej bez cukru)  oraz krem 

Składniki na krem malinowy: 400 ml Rama Crema 31%
30 g cukru pudru (lub więcej, do smaku)
30 g liofilizowanych malin
2 śmietany-fix

Maliny włożyć do młynka, zmielić do momentu uzyskania pudru.

Ramę ubić razem z cukrem pudrem wymieszanym z fixami . Dodać puder z liofilizowanych malin i zmiksować. Powstanie bardzo gęsty krem malinowy. Skosztować, w razie konieczności dosłodzić.


poniedziałek, 24 lipca 2023

Sukcesy i porażki

 


Dzień dobry, nie wstawiam nic na bloga bo nie bardzo mam co.


Ostatnio trochę testuję przepisy na ptysie, ale wegańskie i ciężko idzie, bo nawet bezy jest o wile łatwiej upiec takie roślinne, ciasto ptysiowe jest bardzo trudne w wydaniu wegańskich. Tu kilka moich próbek z różnych przepisów, niektóre już blisko ideału.

Niestety z powtarzalnością jest różnie….

Zaliczyłam też wiele porażek, ale dzisiaj prezentuję te, które jakoś wyglądają i w miarę smakowały.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

niedziela, 16 kwietnia 2023

Mazurki



















Takie wspomnieniowe migawki.

Wielkanocne mazurki z 2023 roku. Taki post wspomnieniowy. 



Mazurek kajmakowy na orzechowym spodzie





Mazurek różny 




Mazurek fiołkowy z porzeczkami






Mazurek daktylowy







przepisy:



Mazurek kajmakowy na orzechowym spodzie 

 spód

110 g uprażonych orzechów laskowych
150 g miękkiej margaryny wegańskie
60 g cukru pudru
60 g mielonego ryżu lub mąki ryżowej
150 g maki zwyklej

Orzechy zmielić, maja przypominać zmielone migdały. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszysta masę, stopniowo dodawać mąki przesiewając je razem do miski. Dodać zmielone orzechy. Ma powstać sztywna dość kula ciasta. Włożyć ja do worka lub zawinąć w folie i schłodzić 30-40min.

Następnie rozwałkować, nakłuć widelcem i upiec ok. 15- 20 min (w zależności od grubości wałkowania) w 180C. Po wyjęciu z pieca zostawić na blasze przez 10 minut, potem na kratkę i wystudzić całkowicie. Można toczyć wałeczki i inne cuda.

Na wystudzony spód wyłożyłam wiśniowe nadzienie Dziuni

Składniki:

- 2 szklanki wydrylowanych świeżych lub mrożonych wiśni
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki skrobi(mączki) kukurydzianej lub ziemniaczanej

Wiśnie gotować z wodą ok. 10 minut. Skrobię wymieszać z cukrem i wsypać powoli do wiśni, wymieszać dokładnie i gotować do zgęstnienia. Schłodzić przed użyciem do ciasta.

Uwaga:

- skrobię wymieszałam z zimną wodą i dopiero wtedy dodałam do wiśni, w ten sposób unikniemy ewentualnych grudek masy co może nastąpić przy wsypywaniu suchej mieszanki skrobi z cukrem

I na to kajmak Maddy 

puszka mleka kokosowego (400 ml)
1 szklanka cukru
szczypta soli
szczypta sody
1 łyżka melasy (opcjonalnie)
nasiona z jednej laski wanilii
ew. 2 łyżki oleju kokosowego

Wszystkie składniki mieszamy w garnuszku, doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na małym ogniu przez około UWAGA (!) 2 h. Raz po raz mieszamy. Wiem, że czas jest ekstremalnie długi, ale tylko w ten sposób uzyskamy odpowiednio gęstą masę, którą następnie, gdy będzie bardzo gęsta, studzimy. Ja na tym etapie dodałam 2 łyżki oleju kokosowego i utarłam dokładnie, moja masa wyszła taka krówkowa. Wciąż letnią rozsmarowujemy na naszym kruchym cieście. Dowolnie zdobimy i pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia.



Mazurek różny


Dokładnie wg przepisu Justyny, cytuję:

SKŁADNIKI:

KRUCHY SPÓD: 300g mąki pszennej
200g zimnego masła wegańskiego
5 łyżek cukru pudru (LUB erytrytolu/ksylitolu w pudrze)
duża szczypta soli
kilka łyżek lodowato zimnego mleka roślinnego

KREM RÓŻANY: 200-250g płatków różanych w cukrze
1 paczka budyniu waniliowego lub śmietankowego
1 puszka (400g) tłustego mleka kokosowego (np. 19-22%)
sok wyciśnięty z ½ limonki
PRZYGOTOWANIE:

1.NAJPIERW SPÓD: Trzeba tu działać szybko i jak najmniej dotykać składniki ciepłą dłonią. A więc… Mąkę, sól i cukier mieszamy w dużej misce. Masło kroimy na małe kawałeczki, wrzucamy do miski z suchymi składnikami. Tłuczkiem do ziemniaków (albo…robotem planetarnym ) rozgniatamy składniki tak, by połączyć masło z mąką, cukrem i solą. Powinna powstać konsystencja mokrej kruszonki. Wtedy stopniowo, małymi porcjami, dodajemy lodowato zimne mleko roślinne i zagniatamy ciasto szybko dłonią. Powstanie zwarte, jednolite ciasto. Gdy tak się stanie, owijamy je w folię i wkładamy do lodówki na kilkanaście minut.
Postarajcie się zagniatać ciasto na wegański mazurek dłonią najkrócej jak to możliwe, tylko do połączenia się składników w jednolitą, zwartą masę.

2.Lekko schłodzone ciasto rozwałkowujemy na niezbyt cienki placek. Formę do wypiekania mazurka lub foremki do tartaletek szybko wylepiamy ciastem i znów odstawiamy do lodówki, tym razem na 1-2 godziny.

UWAGA: Wylepiając formę/foremki zwróćcie uwagę, by spód nie był zbyt cienki. Gdyby tak się stało, to trudno będzie wyjąć upieczone ciasto z foremki i wypełnić kremem.

3.Piekarnik rozgrzewamy do 190C. Schłodzony spód ciasta gęsto nakłuwamy widelcem. Formę/foremki wkładamy do mocno rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20minut, do zrumienienia. Studzimy najpierw w otwartym piekarniku, a później na blacie. Wyjmujemy spód z formy dopiero po zupełnym ostygnięciu.

4. TERAZ KREM: Płatki różane w cukrze wrzucamy do blendera i rozdrabniamy na gładką masę. Połowę tej masy odkładamy do miseczki i dodajemy do nich sok wyciśnięty z połowy limonki. Mieszamy. Taką mieszanką smarujemy ostudzony, kruchy spód. Druga połowa zblendowanych płatków trafi za chwilę do kremu.

5. Proszek budyniowy mieszamy z 100ml zimnego mleka kokosowego, aż do momentu gdy znikną grudki. Pozostałe mleko zagotowujemy szybko w małym garnuszku. Gdy mleko już wrze, zmniejszamy moc palnika pod garnuszkiem. Powoli, cienkim strumieniem, wlewamy mleko z proszkiem budyniowym do wrzącego płynu w garnuszku CIĄGLE MIESZAJĄC rózgą. Budyń zacznie szybko gęstnieć, mieszamy intensywnie i bezustannie, gotujemy budyń przez ok. 2 minuty. Budyń powinien być dość gęsty.

6.Ugotowany budyń zdejmujemy z palnika i dodajemy do niego drugą połowę zblendowanych płatków różanych. Mieszamy intensywnie do połączenia się składników.

7.Gorący krem różany wylewamy na (posmarowany warstwą róży z limonką) spód mazurka i równo rozprowadzamy. Studzimy i wkładamy do lodówki na całą noc.

8.Następnego dnia, wyjmujemy mazurek i dekorujemy



Mazurek fiołkowy z porzeczkami


Mazurek z fiołkami, czarną porzeczką i białą czekoladą

200g mąki

120 g margaryny wegańskiej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

75 g tartej na drobnych oczkach tarki marchwi

ja dodatkowo 1 łyżkę zimnej wody



160g wegańskiej białej czekolady-u mnie IChoc

słoik dżemu, konfitury z porzeczek- u mnie taki z Łowicza słodzony sokiem z jabłek

trochę tartych fiołków, przepis w tym poście

Mąkę mieszamy z proszkiem oraz siekamy z margaryną, dodajemy tartą marchew i zagniatamy ciasto, ochłodzić w lodówce, wałkować i piec w temperaturze ok 180-200stopni C ok 15-20 minut

Ja upiekłam dwa cieniutkie blaty tej samej wielkości(mniej więcej)

Na jeden blat najpierw cienko wyłożyłam utartych z cukrem fiołków, potem słoik dżemu z czarnej porzeczki Łowicz słodzony sokiem z jabłek, na to drugi blat i znowu cieniuteńka warstwa tych utartych fiołków z cukrem, a na wierzch dwie białe czyli 160 g czekolady roztopionej w kąpieli wodnej z 1 dużą łyżką oleju rzepakowego takiego bez smaku



Mazurek daktylowy

Spód to
170g mąki ryżowej
70g mąki kukurydzianej
70 g skrobi ziemniaczanej
3 łyżki syropu z agawy
90 ml oleju rzepakowego i tak 7-8 łyżek wody,

schłodzić( ja zużyłam do mojej formy 2/3 ciasta, 1/3 mam jeszcze w lodówce), ciastem wylepić foremkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 170 stopniach tak 17-18 minut

Na to masa ta od Marty

Składniki na krem:

1 szklanka daktyli
1 szklanka mocnej, zaparzonej kawy
2 łyżki masła orzechowego lub migdałowego(dałam 4 łyżki)
¼ łyżeczki soli

Daktyle zalać gorącą kawą i odstawić. Daktyle odcedzić, kawy nie wylewać. Do pojemnika blendera dodać namoczone daktyle, masło orzechowe oraz sól i miksować 1 – 2 minuty na gładki krem. W razie potrzeby dodać 2 – 3 łyżki kawy, aby uzyskać odpowiednią konsystencje kremu. 

Jeszcze takie dwa z 2022 roku znalazłam  w  folderze

fiołkowy 
















i pistacjowy