środa, 11 listopada 2020

Wegańskie rogale Marcińskie

 

Jak co roku od  kilkunastu lat piekę  11 listopada rogale z białym makiem. W tym roku  skorzystałam z przepisu Ani Sudol. Bardzo polecam, bo przepyszne.


 Wegańskie rogale Marcińskie

(12 sztuk)

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej( 1 szklanka orkiszowej tortowej i 1 szklanka krupczatki pszennej),
  • 7g drożdży suszonych,
  • 3 łyżki cukru kokosowego lub trzcinowego,
  • szczypta soli,
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego( u mnie migdałowe),
  • 1/4 szklanki puree dyniowego,
  • 150g masła roślinnego w temperaturze pokojowej lub oleju kokosowego (w formie stałej).

Wszystkie składniki ciasta oprócz masła wrzucić do miski i wymieszać przy pomocy łyżki do połączenia składników, uformować kulę. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkować na prostokąt o bokach mniej więcej 30cmx15cm, rozprowadzić po nim masło roślinne i zawinąć jak papier do listów na trzy części. Następnie ponownie rozwałkować na prostokąt o bokach mniej więcej 30cmx15cm, rozprowadzić po nim masło roślinne i zawinąć jak papier do listów na trzy części. Zawinąć ciasto folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ponownie w ten sam sposób i ponownie schłodzić. Proces wałkowania i schładzania powtarzać trzy razy. Po ostatnim wałkowaniu schłodzić ciasto przez minimum 5 godzin.

Nadzienie:

  • 150g białego maku,
  • 200g masy marcepanowej,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • 150g posiekanych drobno orzechów włoskich,
  • 2 łyżki roślinnego jogurtu lub śmietanki,
  • (trochę rodzynek, wyskrobane ziarenka z laski waniliowej i kapka domowej nalewki na pestkach pigwy )

Mak zmielić w młynku do kawy, następnie zalać wrzątkiem(ja chwilę go pogotowałam we wrzącej wodzie) i odstawić na 15 minut. Orzechy włoskie posiekać i również zalać wrzątkiem. Do malaksera wrzucić masę marcepanową i cukier puder, zmiksować na gładki krem dodając jogurt lub śmietankę. Następnie dodać odcedzone orzechy włoskie oraz odcedzony w ściereczce mak. Całość zmiksować do połączenia.

Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 60cmx30cm. Pokroić na długie trójkątny wzdłuż dłuższego boku, powinno wyjść ich 12. Na każdy trójkąt wykładać czubatą łyżkę nadzienia, rozprowadzić i zwijać rogale zaczynając od podstawy pilnując by końcówka znalazła się pod spodem. Rogale układać na blaszce w sporych odstępach, (odstawić do wyrośnięcia ok.1h) i piec w 200st C przez 20-30 minut do zarumienienia. Następnie jeszcze ciepłe lukrować* i posypywać posiekanymi orzechami( u mnie migdałami).

*Lukier można zrobić mieszając pół szklanki cukru pudru z 1 – 2 łyżkami mleka sojowego, wody lub soku z cytryny( u mnie z sokiem z limonki  plus trochę otartej  skórki  z limonki).


 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

12 komentarzy:

  1. Wyglądają rewelacyjnie i sam myślałem o dodatku dyni dla koloru i wilgotności ciasta i pożyczam sobie przepis na lukier :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kolor to fakt bardzo radosny, a limonka bardzo pasuje do maku :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  2. Wyglądają fantastycznie, a smakują pewnie jeszcze lepiej! Alicjo, jesteś mistrzynią!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Były przepyszne to fakt , dziękuję tobie za taki przemiły komentarz , buziaki

      Usuń
  3. Zrobię! Muszę tylko nabyć marcepan...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beata, bardzo polecam, a marcepan ostatnio w Lidlu kupiłam....

      Usuń
    2. Marcepan ostatecznie nabyłam w sprzedaży internetowej.
      Nie udało mi się rogali zawinąć tak pięknie jak Tobie, ale smakowały pysznie, wszyscy zachwalali! Dziękuję za przepis :)

      Usuń
    3. Super, tak to pyszne rogale , a technika zwijania to z czasem przychodzi , to drobnostka, buziaki

      Usuń
  4. Alu wspaniałe! Jak dużo w nich maku :) Zrobię za rok :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu dziękuję i bardzo polecam( można jak ktoś chce trochę pooszukiwać i użyć masła :D )

      Usuń
  5. Mistrzowskie rogale, wspaniałości!

    OdpowiedzUsuń