Przepis oczywiście Gosi na ogórki kiszone z dodatkiem aksamitki dla smaku i zdrowotności.
Ogórki kiszone z aksamitkami
ogórki
sól kamienna niejodowana
woda (twarda)
kwiaty aksamitki
czosnek, kawałek chilli, kawałek chrzanu i/lub inne ulubione przyprawy do kiszenia
W wyparzonych słoikach ciasno poukładaj ogórki przekładając przyprawami i aksamitkami. Rozpuść sól w gorącej wodzie (1 łyżka soli na 1 litr wody), uzyskaną solanką zalej ogórki i szczelnie zakręć. Po tygodniu przenieś w chłodniejsze miejsce, a po dwóch lub trzech powinny być ukiszone.
ogórki
sól kamienna niejodowana
woda (twarda)
kwiaty aksamitki
czosnek, kawałek chilli, kawałek chrzanu i/lub inne ulubione przyprawy do kiszenia
W wyparzonych słoikach ciasno poukładaj ogórki przekładając przyprawami i aksamitkami. Rozpuść sól w gorącej wodzie (1 łyżka soli na 1 litr wody), uzyskaną solanką zalej ogórki i szczelnie zakręć. Po tygodniu przenieś w chłodniejsze miejsce, a po dwóch lub trzech powinny być ukiszone.
Piękności w słoiku!
OdpowiedzUsuńA jakie pyszności :)
Usuń