środa, 29 lipca 2020
JAGODZIANKI z przepisu Kingi
Pysznych jagodzianek latem nigdy nie za wiele, te co piekłam w niedziele dawno już znikły, a i środa zasługuje na szczególne traktowanie. Dziś upiekłam z bardzo prostego przepisu Kingi. Rano zagniotłam, rosło w lodówce i po powrocie z pracy dokończyłam pracę.
Bardzo pyszne są takie świeżutkie jagodzianki, oj bardzo.
Moje malutkie modyfikacje nawiasach
JAGODZIANKI
12-15 średnich szt.
żeby było szybciej, można ciasto zrobić rano przed wyjazdem do lasu,
trzeba włożyć go do lodówki, gdzie będzie na nas czekało i powoli sobie rosło.
na zaczyn:
20g. świeżych drożdży
1 szkl. ciepłego mleka( ja dałam ¼ szklanki ciepłej wody i ¾ szklanki maślanki)
4 łyżki cukru
2 szkl. mąki (ja dałam 1szkl szklankę luksusowej i 1szkl. mąki krupczatki)
1 cukier waniliowy
skórka otarta z 1/2cytryny
dodatkowo do ciasta:
3/4-1 szkl. Mąki (dałam ½ szklanki)
1/4 (50g) kostki roztopionego masła
na nadzienie:
1 szkl. jagód ( u mnie było więcej tak 1.5-2 szklanki)
1 czubata łyżka cukru
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
(1/2 łyżeczki kardamonu)
na kruszonkę:
2 łyżki miękkiego masła
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
otarta skórka z 1/2cytryny
3 łyżki mąki
2 łyżki śmietany do posmarowania
na lukier:
2 łyżki (bardzo czubate) cukru pudru
1-2 łyżeczki soku z cytryny
ZACZYN:
1. W dużej misce rozetrzyj łyżką drożdże z cukrem, cukrem waniliowym i skórką z cytryny (drożdże się rozpuszczą).
2.Zalej ciepłym (nie gorącym! inaczej zabijesz drożdże) mlekiem i wymieszaj.
3.Dadaj 2 szkl. maki i dokładnie wymieszaj łyżką (jeszcze lepiej mąkę przesiać przez sito).
4.Właśnie wykonałaś zaczyn. Przykryj miskę czystą ściereczką lub ręcznikiem.
5.Odstaw na 1/2 godz. w ciepłe miejsce. W lecie możesz postawić w osłoniętym od wiatru miejscu na słońcu, w zimie obok kaloryfera lub uchylonego piekarnika. Ważne, żeby było ciepło i bez przeciągów.
CIASTO:
6.W międzyczasie roztop w rondelku 1/4 kostki masła, odstaw do lekkiego ostygnięcia.
7.Po 1/2 godziny zaczyn podwoi swoją objętość, dodawaj do niego na przemian mąkę (3/4szkl) i roztopione ciepłe ale nie gorące masło.
8.Zagniataj ciasto przez 1-2 minuty, powinno być miękkie i nieklejące się do rąk. Jeśli potrzeba dosyp jeszcze 1/4szkl mąki.
9.Jeśli idziesz na jagody, teraz odłóż ciasto do lodówki (przed pieczeniem wyjmij, przełóż do ciepłego naczynia i pozostaw pod przykryciem na blacie przez co najmniej pół godziny do wyrośnięcia). Jeśli robisz jagodzianki od razu teraz odłóż ciasto na 15 minut w ciepłe miejsce.
NADZIENIE:
10. Jagody umyj osusz na papierowym ręczniku (powinny być suche), wymieszaj z cukrem i mąką ziemniaczaną oraz kardamonem (pomoże żeby jagody nie wypływały z bułeczek podczas pieczenia).
11. Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 1cm. Nożem wycinaj kwadraty 8/8cm.
12.Nakładaj na każdy sporą łyżkę jagód i sklejaj w koperty (instrukcja na zdjęciu).
13.Układaj na posmarowanej masłem blaszce w sporych odstępach (jagodzianki urosną).
KRUSZONKA:
14.Miękkie masło wymieszaj z cukrem i dodaj pozostałe składniki.
15.Rozcieraj palcami do czasu aż uzyskasz konsystencję kruszonki (jeśli potrzeba dodaj odrobinę więcej mąki).
16.Ja lubię kruszonkę bardziej chrupką i w kawałeczkach. Jeśli chcesz żeby twoja kruszonka była piaskowa(taka jest bardziej charakterystyczna dla jagodzianek) to zrób ją z roztopionego zamiast miękkiego masła, użyj wtedy też koniecznie białej a nie innej mąki.
16. Jagodzianki posmaruj po wierzchu śmietaną (dobrze ją rozcieńczyć odrobiną wody)i posyp kruszonką.
PIECZENIE:
17. Przykryj blachę i odstaw do wyrośnięcia na 10 minut.
18. Po tym czasie wstaw do zimnego piekarnika, ustaw temperaturę na 180’C, zamknij drzwiczki i pozwól bułeczkom rosnąć wraz z temperaturą w piekarniku (to bardzo dobry trik do wykorzystania również z innymi ciastami drożdżowymi).
17.Piecz jagodzianki przez około 15-20 minut lub po prostu do osiągnięcia właściwego złotego koloru.
18. Pozostaw do lekkiego ostygnięcia.
LUKIER:
19.W małej miseczce utrzyj cukier puder z 1 łyżeczką soku z cytryny. Powinien być gęsty ale lejący. Jeśli nie spada z łyżki cieniutkim strumieniem dodaj jeszcze odrobinę soku i utrzyj.
20. Polewaj jagodzianki odrobiną lukru i podawaj jeszcze ciepłe ze szklanką zimnego mleka.
21. Możesz jagodzianki zamrozić (przed polaniem lukrem) i rozmrażać ogrzewając w ciepłym piekarniku. Jeśli jakieś jagodzianki zostaną i chcesz je podać na drugi dzień, lepiej żeby przenocowały w lodówce, zapakowane w folię aluminiową. Rano odgrzane przez chwilę w ciepłym piekarniku będą jak świeże.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
To wyrastanie ciasta w lodówce często stosuję. A jagodzianek nidy dość! Pyszne.
OdpowiedzUsuńAniu , ja też, bo bardzo ułatwia prace i planowanie
UsuńO tak jagodzianki to fajna rzecz, pozdrawiam