Świetny przepis Michała na jagodzianki idealne. Ciasto jest elastyczne i nie pęka w czasie pieczenia, można napchać jagód w ogromnej ilości.
Ciasto zrobiłam wg przepisu Michała, napakowałam jagodami wg metody Moniki, a kruszonkę wg pomysłu Lorentyny.
Bardzo polecam
,,Jagodzianki Lux z kruszonką z palonego masła
9 sporych jagodzianek
80 g masła
¼ szklanki (60 ml) mleka
5 g drożdży instant
2 szklanki (250 g) mąki pszennej
¼ szklanki (50 g) cukru
szczypta soli
1 jajko, roztrzepane
1 łyżka kwaśnej śmietany 12% lub 18%
400 – 700 g jagód (wedle uznania)
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru waniliowego (lub więcej, nadzienie jest dość kwaśne)
1 jajko + 1 łyżka mleka
Kruszonka*
100 g mąki pszennej
szczypta soli
50 g cukru
50 masła zimnego
cukier gruboziarnisty
1. Rozpuść masło, dodaj do niego mleko. Wystudź. W dużej misce wymieszaj mąkę z cukrem, solą i drożdżami. Zrób dołek i wlej mleko z masłem, dodaj jajko, śmietanę. Wyrabiaj, aż powstanie gładkie ciasto, około 6 – 8 minut. Przykryj folią spożywczą i wstaw ciasto na noc do lodówki. W lodówce nie może panować temperatura niższa niż 4 stopnie Celsjusza, bo ciasto nic nie wyrośnie!
2. Następnego dnia wymieszaj mąkę ziemniaczaną z cukrem, połącz z jagodami bardzo dokładnie.
3. Podsyp stolnicę mąką. Ciasto podziel na 9 identycznych części. Każdą rozwałkuj na duży placek, o średnicy około 14 cm. Każdy placek przełóż do miseczki lub kokilki. Ułóż na nim 3 – 4 łyżki jagód, uklepując dokładnie. Przeciwległe dłuższe boki nałóż na siebie, zlepiając. Następnie końcówki ciasta zawiń do środka i zlep ich bocznymi kawałkami, tak by przykryły końcówki, wchłaniając je w ciasto. Wyrównaj jagodziankę, obejrzyj ją jeszcze raz, czy aby na pewno nie ma w niej żadnego miejsca, z którego mogłaby uronić jagodowe łzy.
3. Zawinięte jagodzianki połóż złączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw na 1 – 2 h, do wyrośnięcia.
4. W międzyczasie zrób kruszonkę. Wymieszaj mąkę z cukrem i szczyptą soli. Dodaj pokrojone w kostkę masło i rozetrzyj je w mące palcami. Uformuj kulkę i wstaw do lodówki.
5. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Wyrośnięte jagodzianki posmaruj glazurą z jajka i mleka. Trzeba to robić bardzo delikatnie, aby nie naruszyć cienkiego ciasta. Obsyp jagodzianki kruszonką i ewentualnie cukrem gruboziarnistym. Piecz przez 20 – 25 minut, do zezłocenia.
Rady/porady
1. Nie chcesz czekać całą noc? Ciasto można odstawić też do rośnięcia w temperaturze pokojowej na około 2 – 3 h, aż podwoi swoją objętość.
2. Można użyć borówek amerykańskich zamiast jagód.
3. Jeśli w lodówce było za zimno i ciasto nie wyrosło, nic straconego – odstaw je na godzinę w temperaturze pokojowej, a następnie nadziewaj jagodzianki i leć zgodnie z przepisem, ewentualnie wydłużając drugie leżakowanie.
Uwaga:
przepis został ulepszony 16.07.2020 o metodę nadziewania Moniki Waleckiej z piekarni Cała w Mące. Pozwala on wepchnąć jeszcze więcej jagód!”
*u mnie kruszonka na palonym maśle wg przepisu Lo z Pistachi
kruszonka
60 g masła
50 g cukru (można połączyć brązowy i biały)
80 g mąki pszennej typu 450
Przygotować kruszonkę.
Masło podgrzewać na średnim ogniu, aż rozpuści się, nabierze bursztynowo karmelowego koloru i zacznie pachnieć orzechowo. Masło przecedzić do miseczki (przypieczone drobinki powinny w większości zostać na sitku) i dodać cukier. Pozostawić do wystudzenia do letniej temperatury. Dodać mąkę i wymieszać do połączenia. Wstawić miseczkę do lodówki. Kiedy masło zastygnie, podzielić masę nożem na mniejsze kawałki, żeby powstała kruszonka i ponownie wstawić do lodówki.
Ps. Upiekłam tez ponownie Jagodzianki z kruszonką -puszyste i delikatne, odrobine modyfikując przepis. Ciasto w tych jagodziankach wymiata
De Lux rzeczywiście, wyborne i jak pięknie wyglądają! Mniam!
OdpowiedzUsuńKamilka dziękuję, pozdrawiam
UsuńJagodzianki de lux - tylko takie jadamy!
OdpowiedzUsuńI słusznie
Usuń