niedziela, 26 lipca 2020

PIEROGI Z JAGODAMI po raz setny(chyba) i Przepis na pierogi z wiśniami z 1895


Latem namiętnie lepię pierogi z owocami, z jagodami najczęściej ,ale ze wszystkimi chyba owocami i piekę ciasta z owocami, a najczęściej jednak jagodzianki.

Wczoraj były pierogi z jagodami wg przepisu Kingi z jej najpiękniejszego na świecie bloga.


PIEROGI Z JAGODAMI
(około 50 malutkich sztuk)

na nadzienie:
1,5 szkl. jagód
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (niekoniecznie)
na ciasto:
1 szkl. mąki
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oleju
1/2 szkl. wrzątku
do podania:
waniliowy serek homogenizowany lub
śmietana i cukier( u mnie jogurt roślinny kokosowy)
dodatkowe jagody

1. Jagody umyj dokładnie wysusz wykładając na papierowych ręcznikach wymieszaj najpierw z mąką ziemniaczaną(ograniczy to wyciekanie soku jagodowego z pierogów podczas gotowania) potem z cukrem.
2. Mąkę wsyp do miski. Zrób w mące małe wgłębienie i dodaj tam olej oraz sól. Pomału wlewaj do miski wrzątek cały czas mieszając ciasto łyżką.
3. Wysyp zawartość miski na blat i odczekaj chwilkę, żeby nie poparzyć dłoni.(nie za długo).
4. Zagnieć ciasto. Powinno być ciepłe, dość miękkie ale elastyczne. (możesz dodać odrobinę więcej mąki jeśli będzie taka potrzeba przy zagniataniu).
5. Pozostaw ciasto na blacie przykryte miską 3-4 minuty.
6. Wyjmij połowę ciasta (resztę trzymaj w cieple pod miską, wkładaj tam też wszystkie nieużywane skrawki ciasta żeby nie wyschły) i rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy na cieniutki placek.
7. Wycinaj szklanką kółeczka, na każde nakładaj po łyżeczce nadzienia jagodowego.
8. Zlepiaj pierogi i odkładaj na posypane mąką tace lub blat.
9. Jeśli chcesz zamrozić pierogi, zrób to teraz. (włóż pierogi ułożone na tacach do zamrażalnika, po 2-3 godzinach kiedy stwardnieją możesz je przełożyć do szczelnie zamykanych foliowych torebek).
10. Wrzucaj pierogi do lekko osolonego wrzątku i gotuj partiami 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnie.
11. Podawaj polane śmietaną wymieszaną z cukrem lub jeszcze lepiej waniliowym serkiem homogenizowanym, koniecznie posypane dodatkową partią świeżych jagód.
12. Po zjedzeniu pierogów pójdź przed lustro uśmiechnij się szeroko, wystaw fioletowy język i przypomnij sobie jak to wspaniale było być dzieckiem.

Zamiast jagód możesz oczywiście użyć innych sezonowych owoców, np. truskawek, wiśni, śliwek. Spróbuj też koniecznie pierogów z morelami- są pyszne!

I były pierogi z wiśniami z przepisu z 1895 roku, który znalazłam na blogu Moniki Kredens kuchenny. 

Zobaczcie jaki to ciekawy, piękny blog. A przepisy z myszką! 
 


Pierogi z wiśniami

Składniki
ok. 300 g mąki, pół szkl. ciepłej wody, 1 jajko (opcjonalnie, ja raczej nie daję), wiśnie do polania: cukier, śmietana

Wykonanie
Z mąki, jajka i ciepłej wody zagnieść elastyczne ciasto. Dobrze wyrobić w razie potrzeby podsypując dodatkowo mąką lub uzupełniając wodą. Odłożyć do miski przykryte ściereczką na co najmniej 15 minut. W tym czasie wstawić w szerokim garnku do gotowania osoloną wodę.
Wiśnie wydrylować i sparzyć gorącą wodą. Odłożyć też kilka przekrojonych na pół lub całych do dekoracji.
Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać krążki i w każdy nakładać po dwie wiśnie. Dokładnie zlepić boki, gdyż owoce w gotowaniu puszczą trochę soku.
Got owe pierogi wrzucać na wrzącą wodę i gotować 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjmować ostrożnie łyżką cedzakową i podawać gorące polane śmietaną ukręconą z cukrem.


6 komentarzy:

  1. Alu-pierogów nigdy dosyć. Takie z owocami latem to jest najlepsze danie :) Pozdrawiam M

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu dziękuję i prawda , potem cały rok się tęskni za takimi pychotkami , pozdrawiam

      Usuń
  2. Pierogi to ja mogę zawsze!
    Tylko nie widzę niczego szczególnego w tym przepisie na pierogi z wiśniami...Skąd jest przepis oryginalny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, na blogu którym znalazłam przepis jest tylko, że z podręcznika kucharskiego z końca XIX wieku. Tu nie ma nic szczególnego, zresztą nie twierdzę nigdzie, że jakieś inne te pierogi, niezwykłe, jedynie różnią się od tych co do tej pory robiłam , bo tu sparza się wrzątkiem owoce, ja zawsze do tej pory nadziewałam surowymi wiśniami, taka różnica. A same pierogi są bardzo smaczne , zreszta te z surowych tez

      Usuń
  3. Alusia, pierogowa Królowa lata! Och!

    OdpowiedzUsuń