niedziela, 2 sierpnia 2020
Chleb gryczano - ryżowy na owocowym fermencie
To (na razie) najpiękniejszy i najsmaczniejszy chleb bezglutenowy jaki upiekłam. Przepis Pani Beaty z jej bloga Swojska fasolka.
Ten chleb może konkurować z najlepszym chlebem glutenowym, domowym oczywiście! Przepis cytuję za Panią Beata , bo robiłam dokładnie wg wytycznych,,
CHLEB NA OWOCOWYM FERMENCIE
gryczano - ryżowy
okrągły bochen o średnicy 24 cm
owocowy ferment:
/słoik 0.5 l bardzo dokładnie wyparzony wraz z nakrętką/
1 jabłko
garść rodzynek
400 ml przegotowanej wody
Owoce bardzo dokładnie umyć.
Jabłko pokroić w grube cząstki razem z gniazdem nasiennym.
Wszystkie składniki wrzucić do słoika, zamknąć szczelnie i odstawić w ciepły kąt.
Dwa razy dziennie wstrząsnąć słoikiem i otworzyć delikatnie, by odgazować.
Trzeciego dnia przy otwieraniu będzie już wyraźnie syczał gaz.
Po 5 dniach powinny być już widoczne wyraźne bąbelki - znaczy - gotowe.
Płyn odcedzić przez sitko, przelać do czystego słoika.
starter:
25 g mąki gryczanej
25 g wody fermentu owocowego
słoik 0.8 l dokładnie wyparzonego z zakrętką
Dokładnie wymieszać w słoiku, szczelnie zamknąć i odstawić na 6 godzin w temperaturze 20 - 22⁰C.
Resztę płynu przechowywać w lodówce.
Już po kilku godzinach mąka powinny pojawić się bąbelki powietrza w cieście.
Do słoika dodać
25 g mąki
25 g fermentu owocowego
Dokładnie wymieszać całość w słoiku, szczelnie zamknąć i odstawić na 6 godzin w temperaturze 20 - 22⁰C.
Ciasto powinno podrosnąć.
Dodać
75 g mąki gryczanej
75 g fermentu owocowego
Dokładnie wymieszać całość w słoiku, szczelnie zamknąć i odstawić na 6 - 8 godzin w temperaturze 20 - 22⁰C.
Powinno być mocno wyrośnięte, puchate.
Ciasto chlebowe:
170 g gotowego startera (reszta do użycia do racuchów, gofrów, ciastek,... jak zaczyn bądź zakwas)
200 g mąki gryczanej
3 łyżki (45 g) mąki ziemniaczanej
150 g mąki ryżowej
1 łyżeczki (10 g) soli
2 łyżki (20 g) nasion chia
3 łyżki (20 g) łuski babki jajowatej
1 łyżka (11 g) nasion lnu (użyłam złotego)
500 ml wody
Len zmielić na mąkę np. w młynku do kawy.
Wszystkie składniki wymieszać w misce i kilka minut "wyrabiać" (najwygodniej mikserem).
Odstawić na 30 minut, by odpoczęło i się związało.
W ciągu następnej godziny 3 razy porządnie mieszać, najwygodniej mikserem przez ok. pół minuty.
Odstawić znów na 30 minut.
Uformować, wyłożyć na wysypaną mąką ściereczkę, i do koszyka lub miski. Przykryć szczelnie (np. zawijając w foliówkę, odstawić do lodówki na 8 godzin.
Wyciągnąć i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny.
Żeliwny lub szklany garnek wygrzać w piekarniku w 250⁰C przez 35 minut.*
Chleb szybko przerzucić na dno garnka, przykryć i piec 25 minut.
Odkryć, zmniejszyć temperaturę do 200⁰C i dopiec 40 minut.
Wystudzić na kratce.”
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Fajny chlebek!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię wypieki na wodzie drożdżowej
Aniu dziękuję. Tak wypieki na tych owocowych drożdżach wychodzą pyszne
Usuńtak patrząc na niego, to w życiu bym nie wpadła na to, że on bezglutenowy. Piękny bardzo wypiek. Hmmmmmmmmmmmm do tego fermentu to chyba nie dobrnę ;) Z zakwasem jeszcze się nie oswoiłam
OdpowiedzUsuńKrysiu z tym przepisem sukces gwarantowany , a te fermenty łatwiejsze niż zakwas tradycyjny , bo owoce pięknie fermentują
UsuńJaki cudny! Mniam!
OdpowiedzUsuńKamilo, bardzo dziękuję
Usuń