Przepis z Jadłonomi, kruszonkę tez zrobiłam z przepisu Marty
Proste muffiny z borówkami
wyszło mi 13 muffin
¾ szklanki mleka sojowego
1 ½ łyżki octu
1 ½ szklanki mąki pszennej (210 g)
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
½ łyżeczki soli
½ – ¾ szklanki cukru trzcinowego (115 – 170 g)
7 łyżek oleju
¼ szklanki aquafaby, czyli wody z puszki lub słoika ciecierzycy
kilka kropli ekstraktu waniliowego, opcjonalnie
oraz
200g borówek
Składniki na kruszonkę:
1/2 szklanki mąki, tradycyjnej lub orkiszowej
1/4 szklanki cukru trzcinowego
szczypta soli
40 g zimnego tłuszczu roślinnego, olej kokosowy lub dobra margaryna
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 170-180 stopni. Do wysokiego naczynia blendera wlać mleko i ocet. W dużej misce wymieszać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę i sól.
Żeby mleko z octem postało dłużej, teraz przygotować owoce, umyć i dokładnie odsączyć. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami lub użyć foremek silikonowych
Do wysokiego naczynia ze ściętym mlekiem dodać cukier, olej oraz aquafabę. Przy pomocy ręcznego blendera zblendować na gładki płyn.
Wlewać powoli mokre składniki do suchych, mieszając wszystko silikonową szpatułą lub łyżką. Mieszać krótko, tylko do połączenia się składników. Dodać borówki i delikatnie przemieszać.
W kubeczku blendra z ostrzem S lub na desce posiekać wszystkie składniki na kruszonkę
Wlać ciasto do przygotowanej formy lub foremek, posypać kruszonką , włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec przez 20– 25 minut do momentu, aż ciasto będzie rumiane. Dobrze smakuje oprószone cukrem pudrem, świetne również następnego dnia.
Składniki na kruszonkę:
1/2 szklanki mąki, tradycyjnej lub orkiszowej
1/4 szklanki cukru trzcinowego
szczypta soli
40 g zimnego tłuszczu roślinnego, olej kokosowy lub dobra margaryna
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 170-180 stopni. Do wysokiego naczynia blendera wlać mleko i ocet. W dużej misce wymieszać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę i sól.
Żeby mleko z octem postało dłużej, teraz przygotować owoce, umyć i dokładnie odsączyć. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami lub użyć foremek silikonowych
Do wysokiego naczynia ze ściętym mlekiem dodać cukier, olej oraz aquafabę. Przy pomocy ręcznego blendera zblendować na gładki płyn.
Wlewać powoli mokre składniki do suchych, mieszając wszystko silikonową szpatułą lub łyżką. Mieszać krótko, tylko do połączenia się składników. Dodać borówki i delikatnie przemieszać.
W kubeczku blendra z ostrzem S lub na desce posiekać wszystkie składniki na kruszonkę
Wlać ciasto do przygotowanej formy lub foremek, posypać kruszonką , włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec przez 20– 25 minut do momentu, aż ciasto będzie rumiane. Dobrze smakuje oprószone cukrem pudrem, świetne również następnego dnia.
Z tego ciasto zrobiłam też ciasto z morelami, też pyszne
Poproszę babeczkę i obowiązkowo ciasto z morelami! Mniam!
OdpowiedzUsuń
Usuńto zapraszam do mnie na słodkości :)