czwartek, 9 lipca 2020

Najlepsze muffiny czekoladowe

 Pyszne muffiny wg przepisu Żanety z jej bloga Cupcake Factory. Robiłam jakiś czas w oryginalnej wersji i wyszły pyszne, a w ostatnią niedziele potrzebowałam świetnych babeczek czekoladowych w wersji roślinnej. Malutka modyfikacja i wyszły przepyszne.

Bardzo polecam.

Najlepsze muffiny czekoladowe
Składniki na 12 sztuk

Suche:

200 g mąki
200 g cukru (daję brązowy)
80g kakao( dałam te czarne)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
100g gorzkiej czekolady, posiekanej

Mokre:

100 g mleka roślinnego (daję sojowe)
250 g jogurtu kokosowego lub sojowego
¼ szklanki(około 65 ml) aquafaby, czyli wody z puszki lub słoika ciecierzycy
100 g roztopionego oleju kokosowego lub innego płynnego oleju

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C( góra-dół).
Formę do muffin wyłóż papilotkami lub użyj foremek silikonowych.
W małej misce wymieszaj wszystkie składniki suche, a do wysokiego naczynia blendera wlej wszystkie mokre i zmiksuj na gładki płyn, Wlej ć całość do sporej miski.
Do mokrych składników wsyp suche , delikatnie wymieszaj do połączenia składników.
Wlej ciasto do muffin.
Piecz około 25 minut, wystudź i zjadaj


4 komentarze:

  1. Alu, taką pyszną babeczkę zjadłabym z rozkoszą!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu zapraszam napiekę takich babeczek dla Ciebie z radością

      Usuń
  2. Słodkie maluszki! Zjadłabym, oj zjadła :)

    OdpowiedzUsuń