poniedziałek, 20 lipca 2020

Kalafior. Kotlety, a może opiekanki ?



Dwa rodzaje kotletów z kalafiora, po staropolsku takie wege kotleciki często były nazywane opiekankami. Oba przepisy wg Marty Dymek , jeden z bloga, drugi z najnowszej książki.


Kalafior świetnie smakuje w takiej wersji. Kalafior jest pyszny!

Pierwsze to takie pieczone kotlety w mojej wersji czyli z dodatkiem duszonych pieczarek lub/i z zieleniną .Już je kiedyś pokazywałam, ale u mnie to są jedne z najczęściej robionych wege kotlecików, moja Ciocia twierdzi, że smakują tak jak mielone mojej Babci (tradycyjne, wieprzowe!!!)
 
Mielone(opiekanki) kalafiorowe

Czas przygotowania: do 45 minut

Składniki na 8 - 10 kotletów:

2 ½ szklanki startego kalafiora /ok. ½ kalafiora
1 duża cebula
1 ząbek czosnku

1 ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej / ¾ szklanki suchej kaszy jaglanej
½ szklanki ziaren słonecznika, podprażonych na suchej patelni i posiekanych
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
¼ szklanki oleju
2 łyżki sosu sojowego
½ łyżeczki syropu z agawy
1 ½ – 2 łyżeczki pieprzu ziołowy
sól i czarny pieprz
(1 mała cebula czerwona uduszona z 200g startych pieczarek na 1 łyżce oleju lub/i garść posiekanej zielonej pietruszki z gałązką świeżego siekanego lubczyku)

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Kalafiora wraz z łodygą zetrzeć na dużych oczkach tarki, cebulę zetrzeć na dużych oczkach tarki, a czosnek na małych oczkach. Wszystko przełożyć do bardzo dużej miski.
2. Do startych warzyw dodać pozostałe składniki i wszystko przy pomocy rąk porządnie zagnieść w zwartą masę, w razie potrzeby dolać łyżkę oleju więcej. Na koniec doprawić do smaku.
3. Umyć ręce i czystymi dłońmi formować równe, zwarte kotlety. Gotowe układać na blasze i piec przez 20 – 25 minut na złoty kolor, następnie obrócić i piec kolejne 5 minut. Podawać jak u babci z ziemniaczkami i buraczkami, albo tak jak mieszczuchy w bułce z musztardą i keczupem. Wspaniale smakują następnego dnia na zimno.

Porady:
Kasza jaglana do kotletów powinna być lekko rozgotowana, wtedy łatwo się lepią.
Tarka to tarka, zostawcie blender w spokoju – to właśnie starte warzywa dodają kotletom kremowości, soczystości oraz intensywnego aromatu.
Dodajcie do masy na samym początku sporą szczyptę soli – uwolni to sok z kalafiora, dzięki czemu kotlety będą się łatwo kleić.
Nie próbujcie pomijać pieprzu ziołowego – to najważniejszy składnik, który dodaje kotletom swojskiego aromatu.
To samo dotyczy syropu z agawy – odrobina słodyczy nadaje odpowiedniej głębi smaku! Możecie zastąpić go innym słodem, ale nie próbujcie pomijać tego dodatku.
Umycie rąk po wyrobieniu masy jest bardzo ważne – dzięki temu kotlety łatwo się formują, są równe i chrupiące.
Gotowe uformowane kotlety można mrozić, upieczone można przechowywać do tygodnia w lodówce, świetnie smakują na zimno.



Drugi to wersja  takich panierowanych  i smażonych  kalafiorów wg mojej Mamy(wszystkożernej) lepszych niż tradycyjny kotlet schabowy. 


Kotlet (Opiekanka) a’la schabowy z klafiora

Na 6 opiekanek

1 duży, ścisły kalafior około 1kg
½ szklanki maki z ciecierzycy/70g
1 łyżka sosu sojowego
½ szklanki wody
½ łyżeczki soli ( ja daję sól czarną kala namak)

3/4 szklanki bułki tartej, sól, pieprz

Kalafiora przekroić przez środek na pól i każdą połówkę pokroić na 2-3 plastry o grubości 1cm, reszta nie da się ładnie pokroić i można zużyć do innych celów np. na opiekanki mielone

W misce wymieszać bułkę tartą z sola i pieprzem i przesypać na płaski talerz, a w misce wymieszać mąkę, sól, sos sojowy i wodę , roztrzepać trzepaczką na gęstą masę.

Panierować kotlety najpierw w mokrej mieszance ,a następnie w bułce tartej i smażyć na mocno rozgrzanym oleju z każdej strony po 4-5 minut.


4 komentarze:

  1. Lubię Pani bloga i to bardzo :)

    A wie Pani jak zrobić wegański ser?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie trzy na razie robiłam , tu są dwa
      https://kuchniaalicji.blogspot.com/2013/11/ser-z-orzechow-nerkowca-i-rolada-z-sera.html
      i taki
      https://kuchniaalicji.blogspot.com/2014/11/niby-ser-weganski-topiacy-sie-domowy.html

      Usuń
    2. ten z ziemniaków może ? Ja czasami go tak używałam.

      Usuń