poniedziałek, 15 czerwca 2020

Tarta z rabarbarem


Przepis na prościutką , ale przepyszną  tatrę z rabarbarem na Forum cin cin zamieściła Yrsa. Bardzo maślana i mocno wciągająca, oj mocno.
 Tarta z rabarbarem

z książki "Nordic Bakery Cookbook" 
Spód:
150 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia (dałam 3/4)
100 g masła
85 g cukru (dałam 70)
1 żółtko

Nadzienie:
300 g rabarbaru, pokrojonego
2 łyżki ciemnego cukru

Posypka
60 g masła
50 g płatków owsianych
50 g cukru


Zaczynamy od spodu: masło (ma być w temp. pokojowej) posiekać i połączyć z mąką. Ma to mieć konsystencję chlebowych okruszków. Dodać cukier i żółtko. Zagnieść i wykleić naczynie do tarty (20 cm średnicy lub takie małe prostokątne do mazurków).

Wymieszać rabarbar z cukrem i przełożyć do wylepionej ciastem formy.

Posypka : wymieszać wszystkie składniki na kruszonkę i tym posypać ciasto po wierzchu
Piec w 200 C przez 30 minut.


6 komentarzy: