Przepis na
prościutką , ale przepyszną tatrę z
rabarbarem na Forum cin cin zamieściła Yrsa. Bardzo maślana i mocno wciągająca,
oj mocno.
Tarta z rabarbarem
z książki "Nordic Bakery Cookbook"
z książki "Nordic Bakery Cookbook"
Spód:
150 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia (dałam 3/4)
100 g masła
85 g cukru (dałam 70)
1 żółtko
Nadzienie:
300 g rabarbaru, pokrojonego
2 łyżki ciemnego cukru
Posypka
60 g masła
50 g płatków owsianych
50 g cukru
Zaczynamy od spodu: masło (ma być w temp. pokojowej) posiekać i połączyć z mąką. Ma to mieć konsystencję chlebowych okruszków. Dodać cukier i żółtko. Zagnieść i wykleić naczynie do tarty (20 cm średnicy lub takie małe prostokątne do mazurków).
Wymieszać rabarbar z cukrem i przełożyć do wylepionej ciastem formy.
Posypka : wymieszać wszystkie składniki na kruszonkę i tym posypać ciasto po wierzchu
Piec w 200 C przez 30 minut.
150 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia (dałam 3/4)
100 g masła
85 g cukru (dałam 70)
1 żółtko
Nadzienie:
300 g rabarbaru, pokrojonego
2 łyżki ciemnego cukru
Posypka
60 g masła
50 g płatków owsianych
50 g cukru
Zaczynamy od spodu: masło (ma być w temp. pokojowej) posiekać i połączyć z mąką. Ma to mieć konsystencję chlebowych okruszków. Dodać cukier i żółtko. Zagnieść i wykleić naczynie do tarty (20 cm średnicy lub takie małe prostokątne do mazurków).
Wymieszać rabarbar z cukrem i przełożyć do wylepionej ciastem formy.
Posypka : wymieszać wszystkie składniki na kruszonkę i tym posypać ciasto po wierzchu
Piec w 200 C przez 30 minut.
To pycha ciasto!
OdpowiedzUsuńZjadłabym z rozkoszą...
Aniu przepyszne, bardzo polecam
UsuńTakie proste ciacha lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńKamilka ja tez
UsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńTa tarta 100% lepiej smakuje niż wygląda , jest przepyszna
Usuń