Najłatwiejsze ciasto w świecie, prosty biszkopt. Przepis Elizy z White Plate. Mało pracy, dużo smaku.
Z sezonowymi owocami. U mnie z truskawkami.
Bardzo polecam.
Biszkoptowe z owocami
( z rodzinnego kajetu Liski)
Składniki
5 jajek
130 g cukru
cukier z prawdziwą wanilią lub łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii albo nasionka z 1 laski wanilii
5 (czubatych) łyżek mąki pszennej plus 1 łyżka mąki ziemniaczanej plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia – wymieszane i przesiane przez sitko
ok. 300 g owoców (nadają się każde owoce. Jeśli mrożone – nie rozmrażamy ich przed położeniem na cieście)
Przepis
Białka oddzielić od żółtek. Białka umieścić w dużej misce i zacząć je ubijać na coraz wyższych obrotach, dodając stopniowo cukier i wanilię. Masa musi być solidnie ubita i lśniąca.
Następnie dodawać na zmianę po jednym żółtku i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksować niezbyt długo na niskich obrotach, do dokładnego połączenia się składników.
Piekarnik nagrzać do 180 st C.
Tortownicę z wyjmowanym dnem o średnicy 26-28 cm posmarować masłem i obsypać tartą bułką (lub mąką). Wlać ciasto, na wierzchu ułożyć owoce (śliwki przepołowione i wydrylowane nacięciem do góry). Staramy się to robić delikatnie, by puszysta masa nie opadła.
Wstawić do piekarnika i piec 40 minut.
Po upieczeniu zostawić w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, aż nieco ostygnie. Ciasto DELIKATNIE może opaść (tak z 1/2 cm, nie więcej).
Oprószyć proszę cukrem pudrem i smacznego
Fajne są te biszkoptowe z owocami. Szybkie a smaczne. Ja tylko nie przepadam za truskawkami pieczonymi w cieście. Każde inne owoce mogą być
OdpowiedzUsuńTo prawda , szybko , smacznie ,a ja bardzo lubię pieczone truskawki , bardzo
UsuńAle z innymi owocami też :D
Pozdrawiam Krysiu