wtorek, 30 czerwca 2020

KOTLETY Z CZERWONEJ SOCZEWICY

Bardzo smaczne i proste kotlety.
Bardzo szybko się je robi.
 Bardzo polecam

Przepis z bloga Martyny.
NAJLEPSZE KOTLETY Z CZERWONEJ SOCZEWICY
ok. 10-15 kotletów (w zależności od wielkości)

1 szklanka czerwonej soczewicy = 200g
2 szklanki wody
2 marchewki
2 cebule - czerwone lub białe (np. jedną czerwoną i jedną białą)
2 ząbki czosnku
4 łyżki posiekanej zieleniny - np. natki pietruszki, koperki, szczypiorku, bazylii lub innych świeżych ziół
5-6 łyżek mąki kukurydzianej
sól, pieprz i inne ulubione przyprawy; polecam np. kumin, paprykę słodką i wędzoną, kozieradkę, kurkumę, mieloną kolendrę...
olej do smażenia

Soczewicę zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 15-20 minut aż wchłonie płyn. W międzyczasie cebulę kroimy w drobną kostkę i podduszamy na patelni, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do cebuli. Marchewkę ścieramy na "średnich" oczkach tarki i również wrzucamy na patelnię. Dusimy warzywa do miękkości. Gdy soczewica będzie ugotowana dodajemy do niej podduszoną cebulę z czosnkiem i marchewką i mieszamy. Odstawiamy masę do ostudzenia. Następnie doprawiamy do smaku oraz dodajemy mąkę i mieszamy do uzyskania gęstej masy, z której będzie dało się ulepić kotlet. Nabieramy porcje i formujemy w dłoniach kotlety. Gotowej kotlety smażymy na rozgrzanym oleju na średnim ogniu ok. 5-6 minut z każdej strony i następnie przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby usunąć nadmiar oleju. Można je również upiec - pieczemy je ok. 30-35 minut w 180*C, 10 minut przed końcem przewracając ostrożnie na drugą stronę. Podajemy kotlety z ulubionymi dodatkami.



4 komentarze:

  1. Alu bardzo apetyczne kotlety :) pozdrawiam M

    OdpowiedzUsuń
  2. Smaczne na zdjęciach pewne można się od nich uzależnić. Mniam!

    OdpowiedzUsuń