Bardzo proste i
bardzo pyszne ciasto sezonowe. Przepis z pięknego bloga Ilony.
WEGAŃSKIE CIASTO Z BUDYNIEM, RABARBAREM I TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ
(duża blacha-np.o wymiarach: 36cm x 24cm)
kruche ciasto:
240g mąki pszennej
100g mąki ziemniaczanej
200g wegańskiej margaryny lub oleju kokosowego
50g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki zimnej wody
dodatkowo:
2 budynie waniliowe*
750ml mleka roślinnego( u mnie napój owsiany)
skórka otarta z jednej cytryny
kilka łyżek cukru np. brązowego
400g rabarbaru
300g truskawek
*można zastąpić 80g mąki ziemniaczanej i 1 łyżeczką ekstraktu waniliowego
Oba typy mąki oraz cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy do dużej miski, dodajemy wegańską margarynę lub olej kokosowy i całość zagniatamy dłońmi, dodajemy zimną wodę i ponownie zagniatamy formując kulę. Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 3:2, mniejszą część zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki. Większą częścią wylepiamy foremkę wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia i odkładamy do lodówki na 30 minut
W rondelku podgrzewamy 500ml mleka, w pozostałej części rozpuszczamy proszek budyniowy i cukier, który wlewamy do gotującego się mleka. Budyń gotujemy przez 2-3 minuty stale mieszając, do momentu aż będzie gęsty i gładki, dodajemy skórkę cytrynową i odstawiamy
Rabarbar i truskawki oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki
Na schłodzony wcześniej spód wylewamy jeszcze ciepły budyń, układamy owoce i na wierzch ścieramy na tarce lub kruszymy w dłoniach zmrożone wcześniej ciasto
Tak przygotowane ciasto pieczemy w 180 stopniach C przez 55 minut
Upieczone ciasto odstawiamy do zupełnego wystudzenia i posypujemy cukrem pudrem
Takie ciasta z owocami bardzo lubię :) Alu - wygląda pysznie! Pozdrawiam M
OdpowiedzUsuńMałgosiu, dziękuję , trzeba korzystać puki są te sezonowe dary
UsuńPozdrawiam