poniedziałek, 4 listopada 2019

Gofry na maślance


Stara gofrownica wyzionęła ducha, ale nowa, odpukać w niemalowane drewno, spisuje się znakomicie.

Ostatnio upiekłam dwa rodzaje gofrów z dodatkiem maślanki. Dzisiaj pierwszy przepis, jutro drugi.

Przepis na te pyszne, bardzo proste i mocno maślane gofry pochodzi z bloga Domowe wypieki

Gofry na maślance

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:
150g mąki pszennej
60g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g miękkiego masła
2 jajka
125ml maślanki
olej do posmarowania gofrownicy

Sposób przygotowania:

1. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po jednym jajku.

2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy maślano - jajecznej i wymieszać krótko, tylko do połączenia się składników. Na końcu wlać stopniowo maślankę, miksując do połączenia. Ciasto odstawić na 10 minut.

3. Gofrownicę rozgrzać i przed smażeniem posmarować olejem.

4. Gofry smażyć na złoty kolor.

5. Usmażone gofry najlepiej wyłożyć na chwilę na kratkę z piekarnika, wtedy zrobią się bardziej chrupiące. 

4 komentarze: