wtorek, 26 lutego 2019

Zdrowe przekąski. Monika Mrozowska. Recenzja.


Mam wielką słabość do książek pisanych przez Monikę Mrozowską i ma u mnie kredyt zaufania. Mam kilka jej książek i z wielką przyjemnością używam jej przepisów w swojej kuchni.

Nowa książka Moniki Mrozowskiej pt. Zdrowe przekąski to zbiór 70 autorskich przepisów na małe co nieco, którymi można zabić zdradliwy głód, który potrafi nas dopaść znienacka. A jak wiadomo… najlepsze i najzdrowsze potrawy to te, które przygotujemy sami.

Te łatwe i małe dania możemy przygotować szybko, a niektóre wręcz ekspresowo i zabrać ze sobą do pracy, na uczelnie czy do szkoły. Nadają się też na piknik, podróż, wycieczkę, ale też mogą być podstawą menu na przyjecie dla dorosłych czy też całkiem małych głodomorów.

Przepisy są łatwe i można do ich wykonania zaangażować dzieci. Jest w czym wybierać, a co więcej przekąski można zrobić zarówno na wytrawnie, jak i na słodko nie tracąc zupełnie walorów zdrowotnych.

Co ważne, te dania nie tracą ani smaku, ani wyglądu mimo wielogodzinnego (odpowiedniego) przechowywania w plecaku, torbie czy w koszyku.

Przepisy jak to u Moniki są wegetariańskie, a do każdej potrawy jest proste i bardzo apetyczne zdjęcie.

Przepisy są ułożone alfabetycznie i bardzo różnorodne. Np. znajdziemy przepis na słodkie babeczki z awokado lub wytrawne z ziemniakami, szpinakiem i serem. Jest przepis na wyjątkowo łatwe cebularze z czerwoną cebulą, bardzo zdrowy, bezcukrowy, ale wciąż słodki chleb bananowy.

W książce znajdziemy też bogaty w białko fasolowy mix czy frittatę warzywną z tofu dla aktywnych.
Bardzo kusząco prezentują się ,,gołąbki” z kalafiorem czy kanapka z wędzoną papryką.

Znajdziemy także coś dla miłośników warzywnych kotletów. jak kotlety z fasoli, jest też kilka szybkich dań z makaronem w roli głównej. Mamy muffiny, omlety czy bardzo apetyczne pasty z bobu czy z nerkowców.

Znajdziemy tez przepisy na dania z kasz, ryżu oraz przepyszne sałatki, moją faworytką jest kolorowa sałatka z komosy i buraków. Są tarty, sushi czy spring rollsy, które możemy zrobić ekspresowo i podać w niedzielę od śniadania, a nawet podać gościom do kolacji, czy zabrać do pracy na lunch.

Myślę, że taka książka przyda się każdemu, kto lubi domowe, proste, pyszne i zdrowe jedzenie bez względu na rodzaj preferowanej kuchni. Bardzo polecam, a ja się zabieram za pieczenie drożdżowych placków ze szpinakiem wg przepisu Moniki.

Premiera: 20.02.2019 r
Autor: Monika Mrozowska
Wydawnictwo Zwierciadło
Oprawa: Miękka
 Rok wydania: 2019
 Ilość stron: 224

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz