piątek, 25 stycznia 2019

Vegano Italiano. Recenzja


Vegano Italiano. Wegańskie smaki tradycyjnej kuchni włoskiej  Rosalba Gioffre. Już sam tytuł zapowiada nam zawartość książki. 150 przepisów na proste, smakowite i od zawsze roślinne dania. Autorka przedstawia dania, które w bezmięsnym wydaniu od zawsze gościły na włoskim stole, zaczynając od Lombardii, poprzez Toskanię, a na Kalabrii kończąc. 

Rosalba Gioffre pochodzi z południa Włoch, gdzie odkąd sięga pamięcią wszystkie ważne wydarzenia rodzinne okraszane były pysznymi i obfitymi posiłkami. A receptury cennych dań przechodziły z babki na córkę oraz wnuczkę.

 Na początek poznamy podstawowe potrawy, a dalej przepisy zawarte w książce, które zostały podzielone na pory roku: Wiosna, Lato, Jesień i Zima. 

Autorka podaje receptury korzystając z sezonowych, tanich w tym okresie warzyw, przepisy są proste, ale niezwykle atrakcyjne. Wiadomo, u nas część warzyw nie będzie, aż tak łatwa dostępna i tania. Karczochy, fenkuł czy bakłażan to mniej znane i mniej dostępne rośliny, ale już pomidory, cukinie, ziemniaki, makarony, oliwy czy ryż są dostępne od ręki-w niemal każdym sklepie lub targu itd.
Na pewno nie ma obawy, że trzeba będzie biegać po specjalistycznych sklepach czy zamawiać egzotyczne produkty przez Internet i mimo, że autorka w jednym z rozdziałów szczegółowo omawia zamienniki, nabiału, masła czy jajek, to w przepisach praktycznie one nie występują.

Książka jest bardzo staranie wydana, do każdego przepisu jest podany opis potrawy, jej pochodzenie, rodzinne anegdotki z nią związane. Niektórym wzrokowcom może brakować zdjęć, bo jest ich tu naprawdę mało, a te, które tu znajdziemy są bardzo proste, skupione na daniu, bez zbędnych ozdobników.
Książka ta to świetna pozycja nie tylko dla wegan, wegetarian, ale dla wszystkich lubiących kuchnię włoską czy kochających kolorowe, warzywne dania.

Dla zachęty podam jeszcze kilka nazw potraw na które tu znajdziemy przepisy 
 
-Lazania ze szparagami
-Strudel z czereśniami
-Rigatoni w sosie z papryki selera naciowego
-Kotlety z bakłażanów
-Sycylijska caponata
-Crostata ze śliwkami i orzechami laskowymi
-Zupa krem z pora
-Dyniowe gnoochi w ,,fałszywym” sosie
-Wigilijne Zeppole
-Mondeghili w kapuście 

Ja na razie wypróbowałam podstawowy przepis na domowy makaron, wyszedł znakomicie, jutro zapraszam na bloga po przepis. 

Autor: Rosalba Gioffré
Tłumaczenie: Agata Pryciak
Tytuł: „Vegano italiano”
Wydawnictwo: MUZA SA

4 komentarze:

  1. Ciekawa jestem tej książki, bo Włosi w swojej kuchni są daleko od weganizmu...Wegetariańskie dania owszem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Autorka, podaje ,że duża część była wegańska , bo tam gdzie mieszkała masło np kupowało się raz na jakiś czas i po kilka gram, tam oliwa i oliwa , fakt były potrawy mięsne czy jajeczne, ale duża część była czysto roślinna

      Usuń
  2. Ciekawa recenzja Alu, pozdrawiamy i dziękujemy :)

    OdpowiedzUsuń