środa, 23 stycznia 2019

Kluski ,,śląskie” z batatów z kwaśną „śmietaną” ze słonecznika


Prosty obiad zimowy, kluski z sosem, mniam mniam, wersja trochę inna bo z batata. Przepis z strony Misa mocy, polecam.


Kluski ,,śląskie” z batatów z kwaśną „śmietaną” ze słonecznika

Składniki (2 porcje):

– 1 duży batat
– 3-4 łyżki mąki ryżowej
– skrobia ziemniaczana lub mąka ziemniaczana/skrobia kukurydziana/mąka z tapiok
– sól do klusek oraz wody 

Batat obieramy, kroimy na mniejsze części (szybciej się ugotuje) i gotujemy do miękkości.
Ugotowany ziemniak ubijamy (ubijaczką lub widelcem). Dzielimy na 4 części. Jedną część wyjmujemy i w to miejsce wsypujemy skrobię.
Dodajemy mąkę ryżową, sól i wszystko razem zagniatamy.
W garnku min. 5 l gotujemy pod przykryciem osoloną wodę.
Z powstałej masy formujemy jedną kluskę, wrzucamy do wrzątku. Po wypłynięciu na powierzchnię wody gotujemy jeszcze 2-3 minuty i dopiero wyjmujemy. Jeśli jest za miękka, dodajemy więcej mąki i skrobi do masy. Jeśli odpowiada oczekiwaniom, wówczas z pozostałego ciasta formujemy kluski i gotujemy je w 2 ratach. Gotujemy pod przykryciem.

Uwagi:

Jeśli garnek jest większy, kluski można ugotować na raz.
Żeby kluski nie przywarły do blatu, należy posypać go mąką.



„Śmietana” z ziaren słonecznika

– 50 g ziaren słonecznika (moczymy min. 8 godzin przed zmiksowaniem)
– sól i pieprz do smaku
– substancja słodząca do smaku
– sok z 1-2 cytryn do smaku
– woda

1. Namoczone ziarna słonecznika dokładnie płuczemy i blendujemy z pozostałymi składnikami.
2. Dodajemy tyle soku z cytryny, by „śmietana” była kwaśna i wyrazista.
3. Wody należy dodać taką ilość, by „śmietana” uzyskała pożądaną gęstość.
4. Doprawiamy solą. Na koniec można posypać pieprzem.

Ja podałam z duszoną marchewką oraz kotletem soczewicy.

2 komentarze: