poniedziałek, 7 stycznia 2019

Chruściki na amoniaku

Prosty, tani przepis na smaczne chruściki. Do chruścików dodaje się amoniak i dzięki temu ciasta nie trzeba jakoś szczególnie wyrabiać, wybijać, a same faworki wychodzą kruchutkie, chrupiące. Bardzo smaczne, polecam.

Przepis od Madzia1423 znaleziony na portalu Przyślij przepis, ja zrobiłam pół porcji i trochę pozmieniałam.

Chruściki na amoniaku

Składniki:

2 szklanki mąki
2 jajka
90 g masła
1/2 łyżeczki amoniaku
2 łyżki. cukru
trochę startej skórki cytrynowej
1 łyżka kwaśnej śmietany
szczypta soli

Do posypania
cukier puder wymieszany z domowym cukrem waniliowym

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem, amoniakiem, śmietaną i solą mikserem, dodawać na przemian jajka i mąką. Jak ciasto jest za gęste na ucieranie to z resztą mąki zagnieść ręcznie.
Gotowe ciasto włożyć do lodówki na 30 minut.
Następnie ciasto wałkujemy cienko i tniemy na paski.
Każdy kawałek naciąć na środku, przez to nacięcie przewlec jeden koniec.
Smażyć na oleju słonecznikowym.
Do przewracania doskonale nadaje się widelec bądź patyczek do szaszłyków. Złocisty chrust wyjąć na papierowy ręcznik, by ociekł z nadmiaru tłuszczu. Posypać cukrem pudrem z cukrem waniliowym.

5 komentarzy:

  1. Alusia już pysznie szaleje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faworki to mój bzik kulinarny , uwielbiam je robić. W tym roku na razie skromniutko, ale może się rozkręcę :D

      Usuń
  2. Alu, jesteś pierwsza w tym roku!
    Ciekawy przepis, bo nigdy faworków z amoniakiem nie robiłam. Czuć amoniak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z faworkami? Cyba nie :D
      Jak się smaży to tylko tyci tyci, prawie nic, a potem oczywiście nic, a nic. A chrusty naprawdę bardzo smaczne.

      Usuń
  3. Moja mama zawsze odkad bylam dzieckiem, robiła z amoniakiem... Byly fanatastyczne. Naturalnie ze nie bylo czuc amoniaku...inaczej by sie jego nie uzywalo ;-)

    OdpowiedzUsuń