Sezon na najlepsze ciasta owocowe uważam za otwarty . Proste, oszczędnościowe( bo czasami nie wiadomo co z białkami zrobić jak z dwa razy w miesiącu robi się kotom domowe jedzenie typu BARF) i pasują chyba każde owoce , u mnie z morelami. Przepis z Domowej kuchni Aniki, ciut pozmieniany. Przepyszne ciacho. Bardzo polecam!
Szybkie ciasto z białek z owocami (np. z morelami)
Składniki:
7 białek
szklanka mąki
pół szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
Szybkie ciasto z białek z owocami (np. z morelami)
Składniki:
7 białek
szklanka mąki
pół szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
kilka moreli, przekrojonych na pół ( bez pestek)
Ew. kruszonka Bajaderki z pół porcji ( cin cin)- 90g mąki, 50g cukru, trochę cukru waniliowego np domowego, 50g roztopionego masła, ociupinę kardamonu lub cynamonu –wymieszać i pokruszyć
Sposób wykonania:
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę
Do ubitych białek dosypujemy partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia cały czas mieszając ciasto, ale na mniejszych obrotach oraz dodajemy olej
Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia.( moja kwadratowa o bokach 23cm) Boki tortownicy smarujemy masłem
Na cieście układamy połówki moreli. Posypujemy kruszonką
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 40 minut.
Ew. kruszonka Bajaderki z pół porcji ( cin cin)- 90g mąki, 50g cukru, trochę cukru waniliowego np domowego, 50g roztopionego masła, ociupinę kardamonu lub cynamonu –wymieszać i pokruszyć
Sposób wykonania:
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę
Do ubitych białek dosypujemy partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia cały czas mieszając ciasto, ale na mniejszych obrotach oraz dodajemy olej
Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia.( moja kwadratowa o bokach 23cm) Boki tortownicy smarujemy masłem
Na cieście układamy połówki moreli. Posypujemy kruszonką
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 40 minut.
p.s Rzutem na taśmę usmażyłam jeszcze trochę kwiatów czarnego bzu w cieście naleśnikowym , uwielbiam!( tym razem były wg tego wegańskiego przepisu Przemka, tylko zamiast Amaretto domowa nalewka na pestkach pigwowca)
Ale smakołyki! I ukochane kwiaty :)
OdpowiedzUsuńTaki czas :D Raj na ziemi kulinarny :D
UsuńPozdrawiam
Rozkoszne te Twoje desery!
OdpowiedzUsuńZjadłabym teraz...
Aniu dziękuję, zapraszam i pozdrawiam
Usuń