Czekoladowe ciasteczka , takie praktycznie bez pracy, a pyszne. Porcja na szczęście malutka, choć można podwoić, a nawet potroić składniki…. Bardzo wciągające w jedzeniu i złudnie lub i nie wydaje się, że zdrowe bo fasoli.
Przepis Eryka z bloga Er Vegan. Blog jest pełen bardzo prostych, smakowitych roślinnych przepisów, polecam i ciasteczka i zaglądanie na blog.
Czekoladowe ciastka z fasoli
Składniki na około 7-9 sztuk ciastek:
1 kopiasta szklanka ugotowanej czerwonej fasoli (można użyć z puszki)
3 -5 łyżek syropu z agawy lub klonowego ( do smaku)
2 łyżki oleju roślinnego
2 łyżki mleka roślinnego (użyłam jogurtu sojowego)
2 łyżki kakao
½ – 1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mielonego siemienia lnianego( u mnie złoty)
szczypta soli
⅓ tabliczki wegańskiej czekolady (prawie każda gorzka i naturalna)
1. Wszystkie składniki oprócz czekolady przełóż do naczynia blendera i zmiksuj na gładką masę (ew. grudki mogą pozostać dla ciekawszej konsystencji ciastek), można użyć blendera ręcznego, kielichowego, a nawet minimalaksera. Odstaw masę na 10 minut, aż siemię wchłonie nadmiar wody.
2. Czekoladę posiekaj na drobną kostkę, piekarnik nagrzej na 180 stopni.
3. Nałóż trochę ponad łyżkę ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszcz łyżką uzyskując okrągły kształt, udekoruj ciasteczka cząstkami czekolady i piecz na środkowym poziomie piekarnika przez około 20 minut. Mogą po tym czasie być jeszcze lekko miękkie, należy je ostudzić i dopiero zajadać, smacznego!
Składniki na około 7-9 sztuk ciastek:
1 kopiasta szklanka ugotowanej czerwonej fasoli (można użyć z puszki)
3 -5 łyżek syropu z agawy lub klonowego ( do smaku)
2 łyżki oleju roślinnego
2 łyżki mleka roślinnego (użyłam jogurtu sojowego)
2 łyżki kakao
½ – 1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mielonego siemienia lnianego( u mnie złoty)
szczypta soli
⅓ tabliczki wegańskiej czekolady (prawie każda gorzka i naturalna)
1. Wszystkie składniki oprócz czekolady przełóż do naczynia blendera i zmiksuj na gładką masę (ew. grudki mogą pozostać dla ciekawszej konsystencji ciastek), można użyć blendera ręcznego, kielichowego, a nawet minimalaksera. Odstaw masę na 10 minut, aż siemię wchłonie nadmiar wody.
2. Czekoladę posiekaj na drobną kostkę, piekarnik nagrzej na 180 stopni.
3. Nałóż trochę ponad łyżkę ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszcz łyżką uzyskując okrągły kształt, udekoruj ciasteczka cząstkami czekolady i piecz na środkowym poziomie piekarnika przez około 20 minut. Mogą po tym czasie być jeszcze lekko miękkie, należy je ostudzić i dopiero zajadać, smacznego!
p.s Eryk wydał wiosną bardzo fajna książkę o wegańskiej kuchni, mi udało się ją wygrać w konkursie na FB
Alu, na pewno są pyszne!
OdpowiedzUsuńPiekę czasami toskańskie ciasto z fasoli. Bardzo je lubimy.
Aniu pyszne ,a robiłam jeszcze ciasto fasoli i tez pycha
UsuńŁał! Ale fajne!
OdpowiedzUsuńpyszne też :D, pozdrawiam Ciebie Kamilko
UsuńŚwietny pomysł, do wypróbowania :) pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńOj tak , bardzo polecam i pozdrawiam
UsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło
UsuńNo i super dietetyczna opcja, ale ja chyba zamiast kawałków czekolady wolałabym dodać polewę czekoladową z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/polewa-czekoladowa-przepis/ bo jednak słodycze to słodycze, czasem warto trochę odpuścić tą dietę!
OdpowiedzUsuńTo taki typ słodyczy zdrowych , ale jak ktoś woli to nie zabraniam
Usuń