farsz:
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 i 3/4 szklanki wody
3-4 średnie ugotowane ziemniaki, utłuczone(mogą być resztki z obiadu)
1 duża cebula
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka kurkumy lub curry
1 łyżeczka słodkiej lub wędzonej papryki
sól i pieprz do smaku
olej
Przygotuj farsz: Ugotuj soczewicę w wodzie do miękkości (powinna wchłonąć całą wodę). Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju. Wymieszaj soczewicę z cebulą, dodaj ziemniaki, dopraw do smaku, wymieszaj wszystko. Pozostaw do ostudzenia.
ciasto:
3 szklanki mąki pszennej lub 2 pszennej i 1 owsianej
1 ½ szklanki gorącej wody
2 łyżki oleju roślinnego
mała szczypta soli
Z podanych składników zagnieść ciasto i wyrabiaj je do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Kiedy będzie gotowe, odłóż do miski i przykryj wilgotną ściereczką.
Podziel ciasto na 3,4 części i po kolei rozwałkuj każdą z nich na grubość około 2 mm uprzednio lekko podsypując ciasto mąką. Wykrawaj krążki. Na każdy z nich nałóż łyżeczką farsz i sklej brzegi. Gotuj we wrzącej wodzie do 2 minut od ich wypłynięcia.
Podawaj z czym dusza zapragnie np. z zieloną omastą
Zielona omasta
1 pęczek zielonej natki pietruszki -z grubsza posiekaną
1 pęczek zielonego koperki - z grubsza posiekaną
1-2 ząbki czosnku (roztarte)
kilka łyżek oliwy
sól, pieprz
Wszystko razem zmiksować, jak zostanie nam ta pasta to świetna jest do pieczywa
Alusia przygarnij mnie, będę nawet sprzątać, tylko podawaj mi te Twoje pyszne pierogi!
OdpowiedzUsuńBuziaki!
Kamilka zawsze , ciebie zawsze , już zacieram łapki na te twoje ciasta , pal licho biodra :D
UsuńPierogi kocham miłością wielką!
OdpowiedzUsuńTwoje zjadłabym w oka mgnieniu. Mmmmmm.....