czwartek, 20 lipca 2017

Pierogi z soczewicą z ziemniakami z zieloną omastą

Takie proste pierogi z czerwoną soczewicą, ziemniakami oraz smażoną cebulą podane z zieloną omastą. Bardzo polecam.

Pierogi z soczewicą z ziemniakami z zieloną omastą

farsz:
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 i 3/4 szklanki wody
3-4 średnie ugotowane ziemniaki, utłuczone(mogą być resztki z obiadu)
1 duża cebula
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka kurkumy lub curry
1 łyżeczka słodkiej lub wędzonej papryki
sól i pieprz do smaku
olej

Przygotuj farsz: Ugotuj soczewicę w wodzie do miękkości (powinna wchłonąć całą wodę). Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju. Wymieszaj soczewicę z cebulą, dodaj ziemniaki, dopraw do smaku, wymieszaj wszystko. Pozostaw do ostudzenia.

ciasto:
3 szklanki mąki pszennej lub 2 pszennej i 1 owsianej
1 ½ szklanki gorącej wody
2 łyżki oleju roślinnego
mała szczypta soli

Z podanych składników zagnieść ciasto i wyrabiaj je do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Kiedy będzie gotowe, odłóż do miski i przykryj wilgotną ściereczką.

Podziel ciasto na 3,4 części i po kolei rozwałkuj każdą z nich na grubość około 2 mm uprzednio lekko podsypując ciasto mąką. Wykrawaj krążki. Na każdy z nich nałóż łyżeczką farsz i sklej brzegi. Gotuj we wrzącej wodzie do 2 minut od ich wypłynięcia.

Podawaj z czym dusza zapragnie np. z zieloną omastą

Zielona omasta

1 pęczek zielonej natki pietruszki -z grubsza posiekaną
1 pęczek zielonego koperki - z grubsza posiekaną
1-2 ząbki czosnku (roztarte)
kilka łyżek oliwy
sól, pieprz
Wszystko razem zmiksować, jak zostanie nam ta pasta to świetna jest do pieczywa

3 komentarze:

  1. Alusia przygarnij mnie, będę nawet sprzątać, tylko podawaj mi te Twoje pyszne pierogi!
    Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kamilka zawsze , ciebie zawsze , już zacieram łapki na te twoje ciasta , pal licho biodra :D

      Usuń
  2. Pierogi kocham miłością wielką!
    Twoje zjadłabym w oka mgnieniu. Mmmmmm.....

    OdpowiedzUsuń