piątek, 14 lipca 2017

„La Veganista. Apetyt na wegańskie potrawy” Nicole Just



„La Veganista. Apetyt na wegańskie potrawy” Nicole Just to trzecia książka wydana w Polsce tej autorki i trzecia jaką posiadam. Poprzednie „La Veganista. Superfood” oraz „La Veganista. Wypieki” bardzo sobie cenię, więc bardzo mnie ucieszył prezent w postaci  tej książki od Wydawnictwa Esteri. Jak dwie poprzednie i ta książka jest pięknie wydana, elegancka, ciekawa okładka, twarda oprawa, piękne zdjęcia. Sto przepisów na każda okazję na 192 stronach.

Podział na rozdziały w tej książce wygląda tak:
1 Serwis
2 Dzień dobry! Wegańskie śniadanie
3 W biegu, w pracy i w podróży
4 Szczęśliwie i do syta! Główne posiłki w ciągu dnia
5 Zapraszam do stołu! Wegańskie ucztowanie
6 Mniam, słodkości! Desery i wypieki
 W Pierwszym rozdziale poczytamy o ABC kuchni wegańskiej, o wegańskich zamiennikach , poznamy podstawowy przepis na Seitan , a na końcu książki poznamy objaśnienie różnych produktów oraz skorowidz.
W Drugim śniadaniowym rozdziale to przepisy min. na smoothie, pudding chia, zapiekanka z jaglanki czy bułeczki z konfiturą Znajdziemy tu tez domowe pasty do pieczywa. Ten rozdział udowadnia , że roślinne śniadania są pyszne i urozmaicone.

W Trzecim rozdziale to różne proste przepisy do szybkiego przekąszenia w domu, pracy czy w podróży. znajdziemy tu min. na Zupę z dyni z jabłkami oraz orzechami, parę przepisów na proste sałatki, tortille wegańskie, pięknie wyglądające naleśniki gryczane, chili sin carne i wiele innych. 
W Czwartym rozdziale to już same przepisy na konkretne dania jak np. kotlety z kalafiora z sosem z mango, diabelskie ziemniaki z ciecierzycą, spaghetti z białą rzodkwią, lasagne, gulasz, klopsy królewskie czy pieczone polskie pierogi. Takie obiady to ja rozumiem.
W Piątym rozdziale to przepisy na same eleganckie, świąteczne, gościnne dania min. pieczony tempeh z marchewka z waniliową nutą, rolady po wegańsku, truflowe ravioli czy ragout ze skorzonery w sosie śmietankowym. Wszystkie przepisy nadają się na rodzinne obiady czy kolacje. Tymi daniami można też przyjmować gości.
W Szóstym same pięknie pokazane słodkości jak flan, mus czekoladowy, orzechowe kulki mocy, rogaliki waniliowe, sernik z owocami czy ciasto z truskawkami i galaretką. A zdjęcia takie, że na sam widok ślinka leci.

Książka jak już pisałam zawiera proste przepisy, do zrobienia w każde kuchni i przepiękne zdjęcia, każda fotka wywołuje u mnie chęć natychmiastowego zrobienia tego  własnoręcznie.

Książka Nicole to nie tylko ciekawa pozycja dla wegan czy osób chcących przejść na dietę roślinną, ale dla każdego, kto lubi gotować ciekawie, lubi warzywa czy jest ciekawy jak smakują klopsy wegańskie wg przepisu wnuczki rzeźnika. Jest to książka dla tych co cenią sobie pięknie wydane książki z naprawdę apetycznymi, estetycznymi zdjęciami.

Bardzo polecam . Książkę została wydana przez Wydawnictwo Esteri.

autor : Nicole Just
tłumaczenie: Ewa Wieszczeczyńska 
rok wydania : 2017
format: 190 x 247
ilość stron: 192
oprawa:  twarda

6 komentarzy:

  1. Książka brzmi bardzo ciekawie.
    Zdjęcia i mnie Alu zachęcają do gotowania, choć ostatnio przeczytałam, żeby absolutnie się nimi nie kierować, bo i tak wyjdzie nam co innego - ha ha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu książka jest naprawdę ciekawa i do tego przepięknie wydana, uczta dla wszystkich zmysłów
      Aniu no wiesz to prawda , czasami i ja tak mam , na zdjęciu inne , moje inne:D nie zawsze na niekorzyść na szczęście :D
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. tak sobie myślę... że to co lubię najbardziej w książkach kucharskich to ... zdjęcia ... hihi
    pozdarwiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hm , ja chyba jednak przepisy ,ale pięknymi zdjęciami tez się inspiruje :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  3. Fajnie że ją polecasz, bo ja ostatnio uwielbiam książki z przepisami vege

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beata, ja takie wege uwielbiam :) przeglądać, gotować z zamieszczonych przepisów, pozdrawiam

      Usuń