Na początku książki dowiemy się wszystkiego co trzeba znać o robieniu domowych przetworów, jest tu o technice ich wykonania, o potrzebnych przyborach, a także o składnikach-jak należy je wybierać czy jak z nimi postępować, żeby nasze sosy czy marynaty były perfekcyjne.
Sporo miejsca Pani autorka poświęca też wszelakim wskazówkom, które gwarantują nam bezpieczeństwo spożywania już gotowych przetworów.
Jest też króciutki rozdział , który podpowie jak możemy z naszych zapasów zrobić podarki na różne uroczystości.
A dalej dużo przepisów i to bardzo różnorodnych, zaskakujących, perfekcyjnych.
Rozdział Przetwory z warzyw oprócz wstępu o dokładnym postępowaniu z tego typu zaprawami zawiera przepisy na marynaty z każdego prawie warzywa popularnego czy bardziej egzotycznego.
Najwięcej jest przepisów na ogórkowe rarytasy np. Dziewięciodniowe ogórki Diany czy Pikle ognisto-lodowe, ale znajdziemy tu tez przepis na marynaty czy kiszonki z kapusty, karczochów, zielonej fasolki , fen kuła a nawet z okry. A rabarbar możemy zamarynować na słono lub na słodko.
Sosy chili, salsa i inne to nie tylko kilka przepisów na sosy chili którymi zrobimy wrażenie na każdym spotkaniu z grillem w roli głównej, ale też tu są przepisy na min. salsę z mango i kolendrą oraz na domowe keczupy czy inne sosy pomidorowe i nie tylko.
Sosy czatnej to taki bardziej egzotyczny rozdział i mój ulubiony, mam ochotę zrobić wszystkie czatneje z tej książki, a są min. na jabłkowo-śliwkowy, morelowo daktylowy z rodzynkami, z czereśni z cebulą czy figowo- daktylowo-cytrynowy i ponad 40 innych wspaniale brzmiących przepisów.
Dalej znajdziemy pokaźny rozdział pt Relisze i tapenady, na początku jak w każdym rozdziale ogólne wskazówki jak robić, jak podawać , a dalej min pikantny relisz ogórkowo-gruszkowy czy z grillowanej kukurydzy , można też zrobić meksykański z zielonych pomidorów, a ci co wolą tapenady znajdą trzy na pieczarkową, paprykową lub pomidorową.
Ostatni rozdział z przepisami to taki Misz-masz pt Podróże po świecie, a tu możemy dowiedzieć min jak marynuje się imbir czy limonki.
W książce są dwie wkładki ze zdjęciami, szkoda, że nie więcej, bo zdjęcia bardzo zachęcające do zakasania rękawa i brania się do robienia zapasów.
Książka przyda się każdemu kto lubi robić przetwory, uwielbia wydawać przyjęcia typu grill, uwielbia burgery też te bezmięsne, lubi kuchnie indyjską, meksykańską. Przyda się też entuzjastom działek, poletek ziemi ze swoimi warzywami i owocami, już nie będzie problemu min. z następnymi dziesięcioma kilogramami ogórków . Właściwie to każda osoba znajdzie tu coś dla siebie, przepisów jest ponad 250.
Osoby początkujące mogą liczyć na przepisy podane wręcz z aptekarską starannością.
Wielka księga słoików
Ponad 250 przepisów - od przetworów z warzyw i owoców, aż po pasty i dipy!
Jennifer MacKenzie
ISBN: 978-83-8087-473-2
format 178 x 254 mm
326 stron
oprawa miękka ze skrzydełkami
Też zauważyłam, że wróciła moda na domowe przetwory...a może to konieczność, b o przecież domowe to zdrowsze i lepsze...Domowe przetwory to również fajny prezent!
OdpowiedzUsuńO tak Gosiu masz 100% racji i wiesz robienie przetworów to tez
Usuńfajna zabawa , jak ktoś lubi kucharzyć :)
Pozdrawiam