niedziela, 4 czerwca 2017

,,Łowcy smaków” – recenzja

Ina Rybarczyk - malarka, pasjonatka jogi i dobrego jedzenia. Autorka popularnego bloga True Taste Hunters, na którym promuje zdrową, a przede wszystkim cudownie pyszną kuchnię rośliną.

Znam blog Iny i korzystam z jej przepisów, min. masełko jaglane czy pierniczki z ciecierzycy to w moim domu klasyki.

Ina Rybarczyk napisała książkę „Łowcy smaków tth- Roślinna kuchnia bez glutenu i rafinowanego cukru”
 Wiem na niektórych ludzi słowo bezglutenowe i/lub wegańskie budzi sprzeciw, że to książka dla dziwaków pożądających za modą. Ja chcę udowodnić, że to książka dla każdego, kto lubi dobrze, zdrowo, ciekawie i pięknie jeść. 


Książka jest niezwykle starannie wydana, twarda oprawa z płóciennym grzbietem pomarańczowa, wstążkowa zakładką, bardzo czytelny, przejrzysty układ oprócz aktywacji naszych ślinianek pobudzą także zmysł estetyczny.

Każdy przepis ma listę składników, bardzo czytelną instrukcję wykonania i piękną, skupioną na potrawie fotografię. Dodatkowo każdy rozdział posiada wstęp, a przepisy poprzedza krótki opis dania, jego historia.

Książka składa się z następujących części:
• Spis treści
• Przeliczniki kuchenne
 • Wstęp
 • Podstawowe przepisy
 • By pozytywnie rozpocząć dzień
• Zmień zwykłą kanapkę w wyjątkowy przysmak
 • Niebanalne sałatki i zupy
 • By obiad już nigdy nie zionął nudą
• Desery dla duszy i ciała
 • Drobne słodkie przyjemności
 • Słodkie, zdrowe konkrety
• Podziękowania
• Indeks potraw

Ina we Wstępie zdradza, że zaczęła gotować z miłości do… świetnie gotującego mężczyzny, a na kuchnie czysto roślinną i bezglutenową przestawiła ze względów zdrowotnych. Znajdziemy tu różne rady, jak prowadzić sprawnie kuchnię roślinną oraz jak dbać o aspekt zdrowotny potraw.

W rozdziale Podstawowe przepisy znajdziemy min. przepis na mleko migdałowe, domowe masło orzechowe czy bulion. Dowiemy się także jak gotować kasze, strączki czy też jak ukręcić puree z warzyw.

Rozdział By pozytywnie rozpocząć dzień jest wręcz naszpikowany przepisami na owsianki smakowe, jaglanki i inne kasze na słodko, ale znajdziemy tu tez przepis na muffiny, chlebek bananowy, jogurt owsiany i dwa przepisy na granole.


Rozdział Zmień zwykłą kanapkę w wyjątkowy przysmak to przepisy na pasty, humusy oraz pasztety. Jest tu na przykład przepis na humus z zielonymi szparagami, twarożek z nerkowców, pasztet z ciecierzycy z ogórkiem kiszonym oraz dwa przepisy na bezglutenowe chlebki.
Niebanalne sałatki i zupy, to rozdział tak kolorowy, że ciężko oderwać wzrok od zdjęć potraw, bo Carpaccio z buraka z pistacjami czy pomarańczowa marchewka z jarmużem i ciecierzycą mogą nie wyglądać kolorowo? A dalej jeszcze bardziej kolorowo. Zupy też wyglądają apetycznie i są tu takie perełki, jak krem z topinamburu z gruszka czy orientalny krem marchewkowy.

By obiad już nigdy nie zionął nudą to mój ulubiony rozdział, jest wręcz naszpikowany przepisami, które u mnie powodują ślinotok i chęć zabarykadowania się kuchni. Cukiniowe bliny z bazylikowym musem z awokado, różowa pizza z burakiem i musem dyniowym, pulpety z soczewicy i kaszy jaglanej z sosem kalafiorowo-koperkowym czy zielone naleśniki z tofu, szpinaku i gruszką to tylko kilka moich faworytów.


Trzy następne rozdziały to same słodkości, w pierwszym min. jest przepis na chałwowy mus z kaszy jaglanej, lody z awokado, naleśniki gryczane z roślinnym serkiem waniliowym czy jaglane knedle ze śliwkami.


W rozdziale Drobne słodkie przyjemności najwięcej jest przepisów na ciasteczka min. migdałowe ciasteczka z białej fasoli, kokosanki czy mięciutkie pierniczki z batatów.


Słodkie, zdrowe konkrety, to rozdział z przepisami na zdrową rozpustę min. na brownie z batatów z karmelem, czekoladową tarte z kaszy gryczanej z truskawkami czy pomarańczowo –tymiankowe ciasto marchewkowe.

Książkę Iny polecam każdemu co ceni sobie pyszne jedzenie, tym którzy zwracają uwagę na zdrowe aspekty posiłków, lubią jeść w sposób urozmaicony i bardzo kolorowy.

Jest to książka, która prezentuję kuchnie bardzo kreatywną, z ciekawymi produktami coraz łatwiej dostępnymi nawet w osiedlowym sklepie. U mnie w małym mieście w sklepie Społem można kupić każdy produkt potrzebny do przepisów z książki ,,Łowcy smaku” 

Za książkę dziękuję wydawnictwu REBIS.
 Łowcy smaków, Roślinna kuchnia bez glutenu i rafinowanego cukru
 Ina Rybarczyk
wydawnictwo REBIS
 twarda oprawa, 312 stron
Książka do nabycia w księgarniach stacjonarnych oraz internetowych.



4 komentarze:

  1. Alu - ciekawa recenzja :) Tym bardziej, że bloga nie znam i chętnie tam zajrzę. Po książkę sięgnę z przyjemnością po Twojej rekomendacji :) pozdrawiam M

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu , dziękuję .Przepisy Iny są bardzo dopracowane i super kreatywne, maja smak jak trzeba, u mnie wszyscy np pierniczki zajadają, nie tylko weganie , bardzo polecam książkę bo ma tez wysokie walory estetyczne oczywiście praktyczne
      pozdrawiam

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Kamila, oj tak , tak .Uczta dla wszystkich zmysłów, pozdrawiam

      Usuń