Jak mam coś upiec szybko i nie mam pomysłu, to piekę muffiny. To taki ostatnio najbardziej uniwersalny przepis, co modyfikuję na 100 sposobów, daję różne owoce, albo piekę jasne lub ciemne, polewam roztopioną czekoladą lub tylko posypuję cukrem pudrem, albo czasami przed pieczeniem posypuję kruszonką. Ten przepis zniesie wszystko. Muffiny zawsze wychodzą jak trzeba.
Muffiny
2 szklanki mąki pszennej , orkiszowej , jasnej czy razowej
½ szklanki cukru trzcinowego brązowego, ale może być też i jasny
1łyżeczka sody
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
½ szklanki oleju (ryżowy, kokosowy itd.)
1 szklanka mleka roślinnego (sojowe, migdałowe , ryżowe) lub nawet samej wody
1łyżka octu, najlepiej jabłkowego
½-1 szklanki owoców świeżych lub mrożonych
W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki, w drugiej płynne i połączyć obie mikstury, na końcu dodać owoce i leciutko przemieszać, owoce też można kłaść bezpośrednio już do foremek z wlanym ciastem. Ciasto wlać do foremek do muf inek wyłożonych specjalnymi papierkami lub foremek silikonowych. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Gotowe foremki posypać cukrem pudrem lub polać roztopiona czekoladą
Warianty
1.Te jasne są z mąki pszennej jasnej 1,5 szklanki plus 0,5 szklanki otrąb owsianych, owoce to mrożone maliny i jeżyny
2 Te ciemne są 1,5 szklanki mąki i 0,5 szklanki kakao, 1 łyżki rozpuszczalnej kawy dodanej do mokrych składników, 1 szklanki mrożonych wiśni i polałam je czekoladą
Świetne muffinki Alciu. A ja już dawno nie piekłam muffin, mam chęć na jakieś takie letnio-wiosenne np z rabarbarem i truskawkami i mnóstwem kruszonki :)
OdpowiedzUsuńBuziaczki :*
Madziu dziekuję , o tak tak , teraz muffiny z truskawkami lub/i rabarbarem trzeba piec :D
UsuńTe powstały bo trzeba było coś szybko upiec ,a w czwartek ostatni sklepy zamknięte , bazarki tez ,a w lodówce resztki były owoców z tamtego sezonu :) I ja przesyłam buziaki
Znakomite! Zawsze smakują :)
OdpowiedzUsuńKamilka to prawda tym bardziej ,że są zjadane prawie zaraz po wyciągnięciu z piekarnika i takie świeże są najlepsze
UsuńBuziaki
Piękne te Twoje babeczki Alu!
OdpowiedzUsuńPOrywam sobie ze dwie...
Pozdrowienia!
Aniu ,mam nadzieje ,że moje muffiny by tobie posmakowały :) pozdrawiam serdecznie
UsuńTeż mam w głowie taki podstawowy przepis na mufiny, tylko w wersji nie-wegańskiej :) Chyba upiekę sobie jedne z truskawkami :)
OdpowiedzUsuńKomarka , ja też mam taki wg Tatter , jak nie korzystam z tego i nie mam wegan to piekę z niego Nooooooooooo z truskawkami lub/i rabarbarem
UsuńNiezawodny przepis na muffinki to podstawa :) super :)
OdpowiedzUsuńJudyta, co prawda to prawda :)
Usuń