niedziela, 21 lutego 2016

Mazurek Czekoladowy


Z okazji kończącego się już Tygodnia Czekoladowego Anity upiekłam mazurek czekoladowy w starym stylu PRL-u, a mianowicie z dodatkiem mleka w proszku. Przepis jest od Gosi z bloga Słodka Feeria . Jako ,że aktualnie jest post i czas raczej umartwiania to upiekłam tylko pół porcji, przy okazji ciut zmodyfikowałam przepis i kakao zastąpiłam czekoladą i dodatkowo mazurek polałam białą czekoladą oraz bardzo oszczędnie przybrałam. Mazurek ten to pychota i polecam go na czas Postu, ale tez na Wielkanoc. Wtedy z całej porcji i bogato ozdobiony……

Poniżej podaje moją wersję pomniejszoną po oryginał polecam zajrzeć do Gosi.Wszystkie rady na dole, odnośnie najlepszego wykonania pochodzą też od Gosi 
 
Mazurek Czekoladowy z mlekiem w proszku
Składniki:
Na ciasto
  • 150 g mąki
  • 100 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
Na masę
  • 1/4 szklanki wody
  • 100 g masła lub 50g masła i 50 d oleju kokosowego
  • 1/3 szklanki cukru
  • 100g czekolady gorzkiej (dałam  taka  90% miazgi kakaowej)
  • 1/2 łyżeczki  kawy rozpuszczalnej
  • około 150 g mleka w proszku (miałkie ...w starym stylu np "Łaciate")
Dodatkowo
  • 100g białej czekolady i bakalie  itp.
Wykonanie
Składniki ciasta posiekać i szybko zagnieść. Schłodzić w lodówce około 1-2 godzin. Dużą blachę wysmarować masłem. Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim blachę. Ponakłuwać widelcem. Piec w temp. 200oC do zrumienienia. Bardzo dobrze ostudzić.
Wodę, masło, cukier, cukier waniliowy oraz kawę umieścić w rondlu o grubym dnie. Na średnim ogniu gotować do powstania gładkiej masy (masło i cukier muszą się dokładnie rozpuścić) Wrzucić pokruszoną czekoladę i rozpuścić. Nadal gotując dodawać stopniowo mleko, aż do uzyskania gęstej, czekoladowej, masy (uwaga! szybko się przypala, więc należy nieustannie mieszać łyżką lub malakserem). Aby masa się udała przyda się kilka wskazówek:
  • by nie dopuścić do powstania grudek mleka w proszku do mieszania użyj malaksera i ... mężczyzny, bo to ciężka... i nudna praca fizyczna
  • jeśli masa jest za rzadka - dodaj mleko
  • jeśli jest zbyt zbita - wlej wodę
  • jeśli jest blada - dosyp kakao
  • gdy wydaje ci się, że jest gotowa - spróbuj czy mleko w proszku dokładnie się rozpuściło i w razie konieczności jeszcze chwilę podgrzej, nieustannie mieszając.
Gotową masę lekko przestudzić i rozsmarować na cieście. Dowolnie udekorować np. roztopioną czekoladą np. białą i kawa sypką, kolorowym cukrem , bakaliami itp.


18 komentarzy:

  1. Pierwszy mazurek w tym roku - kuzyneczko, jesteś liderką!:) Ach, te stare przepisy - już widzę, że pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jakoś mi się domowej czekolady zachciało , takiej w starym stylu i od czekolady zrobił się mazurek :D A wiesz Komareczko ,że pierwsi będą ostatnimi co wróży ,że w sobotę przed Wielkanocą pewnie będę jeszcze je robić po północy :D

      Usuń
  2. No Aluś pysznie zaczynasz! Uwielbiam mazurki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kamilka dziękuję . Ja też , ja tez :D miłego poniedziałku życzę i gorąco pozdrawiam

      Usuń
  3. Ten kawałek na pierwszym zdjęciu wygląda cudownie!
    Zjadłabym Alu już...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu dziekuję , chętnie bym poczęstowała innym kawałkiem , bo ten już zjedzony ,ale jeszcze ciut zostało na dzisiaj :)
      pozdrawiam

      Usuń
  4. Cudowny ten mazurek Alciu! :)
    Ja już myślę o świątecznym, ale na razie nie mogę się zdecydować ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu dziękuje
      Ja tez z lekka zaczynam się rozglądać za takim co będę piec w gromadzie i za tymi co na Wielkanoc muszę upiec , tez jeszcze nie mogę się zdecydować , tyle ich jest Buziaki ślę

      Usuń
  5. Alciu cudowna propozycja i taka na czasie, bo ja jakoś dziwnie co raz częściej myślę o mazurkach ;) bardzo się cieszę, że udało Ci się przyłączyć do zabawy :) Buziaki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anitka , bo wiesz my to takie Baby mazurkowe :D
      buziaki

      Usuń
  6. Jak u Ciebie już świątecznie!
    Lubię kremy z dodatkiem mleka w proszku
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatko , bo wiesz ja mazurki uwielbiam , a jest ich tyle ,ze trzeba piec cały rok coby choć trochę ich przerobić:D
      Ja też , ja tez :D pozdrawiam

      Usuń
  7. Idealny przepis na święta :)

    Zapraszam na bloga - http://kuchennespojrzenie.blogujaca.pl/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kinga, to prawda i na święta i przed świętami ,a także po świętach smakuje pysznie
      pozdrawiam

      Usuń
  8. Na święta jak znalazł :) Takie mazurki, to wspomnienie dawnych lat, bardzo miłe :) Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu co prawda to prawda :D Tak taki mazurek ze wspomnień, pozdrawiam

      Usuń
  9. witam uwielbiam ciastahttp://moje-wyroby.blog.pl/pozdrrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teresa S, ja tez , może nie wszystkie ,ale dobre to tak :)
      pozdrawiam

      Usuń