Z okazji kończącego się już Tygodnia Czekoladowego Anity upiekłam mazurek czekoladowy w starym stylu PRL-u, a mianowicie z dodatkiem mleka w proszku. Przepis jest od Gosi z bloga Słodka Feeria . Jako ,że aktualnie jest post i czas raczej umartwiania to upiekłam tylko pół porcji, przy okazji ciut zmodyfikowałam przepis i kakao zastąpiłam czekoladą i dodatkowo mazurek polałam białą czekoladą oraz bardzo oszczędnie przybrałam. Mazurek ten to pychota i polecam go na czas Postu, ale tez na Wielkanoc. Wtedy z całej porcji i bogato ozdobiony……
Poniżej podaje moją wersję pomniejszoną po oryginał polecam zajrzeć do Gosi.Wszystkie rady na dole, odnośnie najlepszego wykonania pochodzą też od Gosi
Mazurek
Czekoladowy z mlekiem w proszku
Składniki:
Na ciasto
- 150 g mąki
- 100 g zimnego masła
- 50 g cukru pudru
- 2 żółtka
- szczypta soli
Na masę
- 1/4 szklanki wody
- 100 g masła lub 50g masła i 50 d oleju kokosowego
- 1/3 szklanki cukru
- 100g czekolady gorzkiej (dałam taka 90% miazgi kakaowej)
- 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- około 150 g mleka w proszku (miałkie ...w starym stylu np "Łaciate")
Dodatkowo
- 100g białej czekolady i bakalie itp.
Wykonanie
Składniki
ciasta posiekać i szybko zagnieść. Schłodzić w lodówce około 1-2 godzin. Dużą
blachę wysmarować masłem. Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim blachę. Ponakłuwać
widelcem. Piec w temp. 200oC do zrumienienia. Bardzo dobrze
ostudzić.
Wodę, masło,
cukier, cukier waniliowy oraz kawę umieścić w rondlu o grubym dnie. Na średnim
ogniu gotować do powstania gładkiej masy (masło i cukier muszą się dokładnie
rozpuścić) Wrzucić pokruszoną czekoladę i rozpuścić. Nadal gotując dodawać
stopniowo mleko, aż do uzyskania gęstej, czekoladowej, masy (uwaga! szybko się
przypala, więc należy nieustannie mieszać łyżką lub malakserem). Aby masa się
udała przyda się kilka wskazówek:
- by nie dopuścić do powstania grudek mleka w proszku do mieszania użyj malaksera i ... mężczyzny, bo to ciężka... i nudna praca fizyczna
- jeśli masa jest za rzadka - dodaj mleko
- jeśli jest zbyt zbita - wlej wodę
- jeśli jest blada - dosyp kakao
- gdy wydaje ci się, że jest gotowa - spróbuj czy mleko w proszku dokładnie się rozpuściło i w razie konieczności jeszcze chwilę podgrzej, nieustannie mieszając.
Gotową masę
lekko przestudzić i rozsmarować na cieście. Dowolnie udekorować np. roztopioną
czekoladą np. białą i kawa sypką, kolorowym cukrem , bakaliami itp.
Pierwszy mazurek w tym roku - kuzyneczko, jesteś liderką!:) Ach, te stare przepisy - już widzę, że pyszny :)
OdpowiedzUsuńTak jakoś mi się domowej czekolady zachciało , takiej w starym stylu i od czekolady zrobił się mazurek :D A wiesz Komareczko ,że pierwsi będą ostatnimi co wróży ,że w sobotę przed Wielkanocą pewnie będę jeszcze je robić po północy :D
UsuńNo Aluś pysznie zaczynasz! Uwielbiam mazurki :)
OdpowiedzUsuńKamilka dziękuję . Ja też , ja tez :D miłego poniedziałku życzę i gorąco pozdrawiam
UsuńTen kawałek na pierwszym zdjęciu wygląda cudownie!
OdpowiedzUsuńZjadłabym Alu już...
Aniu dziekuję , chętnie bym poczęstowała innym kawałkiem , bo ten już zjedzony ,ale jeszcze ciut zostało na dzisiaj :)
Usuńpozdrawiam
Cudowny ten mazurek Alciu! :)
OdpowiedzUsuńJa już myślę o świątecznym, ale na razie nie mogę się zdecydować ;)
Madziu dziękuje
UsuńJa tez z lekka zaczynam się rozglądać za takim co będę piec w gromadzie i za tymi co na Wielkanoc muszę upiec , tez jeszcze nie mogę się zdecydować , tyle ich jest Buziaki ślę
Alciu cudowna propozycja i taka na czasie, bo ja jakoś dziwnie co raz częściej myślę o mazurkach ;) bardzo się cieszę, że udało Ci się przyłączyć do zabawy :) Buziaki :)
OdpowiedzUsuńAnitka , bo wiesz my to takie Baby mazurkowe :D
Usuńbuziaki
Jak u Ciebie już świątecznie!
OdpowiedzUsuńLubię kremy z dodatkiem mleka w proszku
Pozdrawiam
Beatko , bo wiesz ja mazurki uwielbiam , a jest ich tyle ,ze trzeba piec cały rok coby choć trochę ich przerobić:D
UsuńJa też , ja tez :D pozdrawiam
Idealny przepis na święta :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na bloga - http://kuchennespojrzenie.blogujaca.pl/
Kinga, to prawda i na święta i przed świętami ,a także po świętach smakuje pysznie
Usuńpozdrawiam
Na święta jak znalazł :) Takie mazurki, to wspomnienie dawnych lat, bardzo miłe :) Pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńMałgosiu co prawda to prawda :D Tak taki mazurek ze wspomnień, pozdrawiam
Usuńwitam uwielbiam ciastahttp://moje-wyroby.blog.pl/pozdrrawiam
OdpowiedzUsuńTeresa S, ja tez , może nie wszystkie ,ale dobre to tak :)
Usuńpozdrawiam