Nigdy nie smażyłaś/ smażyłeś pączków i boisz się, że to trudne lub pączki się nie udadzą ? To przepis dla Ciebie, bardzo łatwe i do tego pewniak na malutkie pączki. Na bank się udadzą i jeszcze wszyscy och i ach wykrzykną, że takie pyszne. Tylko trzeba pamiętać, żeby prace zacząć dzień prędzej bo ciasto musi odpoczywać w lodówce około 12 godzin, to jest gwarancja sukcesu.
Przepis na te absolutnie przepyszne pączki znalazłam na blogu Viktoriy Popin.
Bardzo polecam np. na najbliższy Tłusty Czwartek
Bardzo polecam np. na najbliższy Tłusty Czwartek
Przepis cytuję za Viktoriyą , a moje zmiany w nawiasach. Ja zrobiłam z podwójnej porcji i w nawiasach podaję te proporcje
Najdelikatniejsze pączki na świecie wg przepisu Thomasa Kellera
Najdelikatniejsze pączki na świecie wg przepisu Thomasa Kellera
Należy pamiętać, że przygotowanie ciasta trzeba rozpocząć dzień przed smażeniem pączków. To dlatego, że musi się odbyć powolna fermentacja. W przeciwnym razie pączki będą miały wyraźny smak drożdży i nie będą tak delikatne.
Zaczyn:
75 ml wody o temperaturze pokojowej ( 150 g)
7 g świeżych drożdży (14 g)
62 g mąki (124g mąki)
Główne ciasto:
7 g świeżych drożdży (14 g)
2 stołowe łyżki mleka ( dałam 5 łyżek, pewnie przez mąkę)
150 g mąki ( 300g mąki pół na pół luksusowa i krupczatka)
3 stołowe łyżki cukru ( dałam wyjątkowo tu po swojemu bo 3 łyżki)
1/2 łyżeczki soli (płaska łyżeczka soli)
3 żółtka ( 6 żółtek)
30 ml rozpuszczonego masła ( dałam 60g masła bo nie doczytałam , że jest ml, ale chyba nie zaszkodziło)
(oraz od siebie dałam 2łyzki rumu, ½ łyżeczki mielonego kardamonu oraz skórka otarta z pomarańczy)
Ponadto:
Olej roślinny do smażenia ( u mnie rzepakowy)
1/2 szklanki cukru (1 szklanka tego bardzo drobnego cukru do wypieków)
1 ¼ łyżeczki mielonego cynamonu ( dałam 1 płaską łyżeczkę kardamonu)
Fermentacja ciasta: 12-24godziny
Czas przyrządzania: 1 godzina
Całkowity czas przygotowania:15- 25 godzin
1) Przygotowanie zaczynu: W dużej misce umieścić wodę i drożdże. Mieszać do chwili rozpuszczenia drożdży. Dodać mąkę i zagnieść ciasto. Przykryć miskę lekko wilgotną ściereczką i pozostawić w temperaturze pokojowej przez 1-2 godziny.
Zaczyn:
75 ml wody o temperaturze pokojowej ( 150 g)
7 g świeżych drożdży (14 g)
62 g mąki (124g mąki)
Główne ciasto:
7 g świeżych drożdży (14 g)
2 stołowe łyżki mleka ( dałam 5 łyżek, pewnie przez mąkę)
150 g mąki ( 300g mąki pół na pół luksusowa i krupczatka)
3 stołowe łyżki cukru ( dałam wyjątkowo tu po swojemu bo 3 łyżki)
1/2 łyżeczki soli (płaska łyżeczka soli)
3 żółtka ( 6 żółtek)
30 ml rozpuszczonego masła ( dałam 60g masła bo nie doczytałam , że jest ml, ale chyba nie zaszkodziło)
(oraz od siebie dałam 2łyzki rumu, ½ łyżeczki mielonego kardamonu oraz skórka otarta z pomarańczy)
Ponadto:
Olej roślinny do smażenia ( u mnie rzepakowy)
1/2 szklanki cukru (1 szklanka tego bardzo drobnego cukru do wypieków)
1 ¼ łyżeczki mielonego cynamonu ( dałam 1 płaską łyżeczkę kardamonu)
Fermentacja ciasta: 12-24godziny
Czas przyrządzania: 1 godzina
Całkowity czas przygotowania:15- 25 godzin
1) Przygotowanie zaczynu: W dużej misce umieścić wodę i drożdże. Mieszać do chwili rozpuszczenia drożdży. Dodać mąkę i zagnieść ciasto. Przykryć miskę lekko wilgotną ściereczką i pozostawić w temperaturze pokojowej przez 1-2 godziny.
2) Główne ciasto na pączki. W dużej misce wymieszać mąkę, sól i cukier,( kardamon, skórkę). Żółtka ubić z masłem( oraz rumem) i dodać do mąki. W oddzielnym naczyniu wymieszać mleko z drożdżami i dodać do ciasta. Wyrobić wszystko do jednorodnej masy i dodać zaczyn.
Ciasto wyrabiać ręcznie przez 8-10 minut lub 4-5 minut w mieszalniku planetarnym przy średniej prędkości. Ciasto powinno być wilgotne, ale odchodzić od ścianek naczynia.
Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, dodać trochę mąki, ale nie przesadzać. Ciasto powinno być wilgotne.
Umieścić ciasto na pączki w małej misce. Przykryć plastikową torbą lub lekko wilgotną ściereczką i wstawić na noc do lodówki (24 godziny).
3) Wyjąć zimne ciasto na lekko powierzchnię lekko posypaną mąką i rozwałkować na grubość około 1,5 cm. Wyciąć małe pączki o średnicy około 2,5 cm. (Czy w krążkach wycinać jeszcze mały otwór podobnie, jak Thomas Keller zależy już do Was). Zlepić ponownie skrawki ciasta i ponownie rozwałkować. Wycinać pączki, aż ciasto się skończy.
Na tym etapie pączki można wstawić na noc lub na kilka godzin do lodówki. Pączki będą jeszcze powoli wyrastać. Następnie wyjąć z lodówki i pozwolić "ogrzać się" w ciągu 20-30 minut i smażyć.
Można również zamrozić na kilka dni (do 1 tygodnia) i rozmrażać w miarę potrzeb przez 1-1,5 godzin w temperaturze pokojowej.
Ciasto wyrabiać ręcznie przez 8-10 minut lub 4-5 minut w mieszalniku planetarnym przy średniej prędkości. Ciasto powinno być wilgotne, ale odchodzić od ścianek naczynia.
Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, dodać trochę mąki, ale nie przesadzać. Ciasto powinno być wilgotne.
Umieścić ciasto na pączki w małej misce. Przykryć plastikową torbą lub lekko wilgotną ściereczką i wstawić na noc do lodówki (24 godziny).
3) Wyjąć zimne ciasto na lekko powierzchnię lekko posypaną mąką i rozwałkować na grubość około 1,5 cm. Wyciąć małe pączki o średnicy około 2,5 cm. (Czy w krążkach wycinać jeszcze mały otwór podobnie, jak Thomas Keller zależy już do Was). Zlepić ponownie skrawki ciasta i ponownie rozwałkować. Wycinać pączki, aż ciasto się skończy.
Na tym etapie pączki można wstawić na noc lub na kilka godzin do lodówki. Pączki będą jeszcze powoli wyrastać. Następnie wyjąć z lodówki i pozwolić "ogrzać się" w ciągu 20-30 minut i smażyć.
Można również zamrozić na kilka dni (do 1 tygodnia) i rozmrażać w miarę potrzeb przez 1-1,5 godzin w temperaturze pokojowej.
4) Wyłożyć wycięte pączki na blasze pokrytej pergaminem. Przykryć pączki
lekko wilgotną ściereczką i odstawić na 15 minut w temperaturze
pokojowej.
5) Na głębokim talerzu wymieszać cukier i cynamon.
6) W dużym garnku lub woku rozgrzać dużą ilość oleju roślinnego. Temperatura oleju powinna osiągnąć 162ᵒС. (Po rozgrzaniu olej powinien dobrze trzaskać). Ogień zmniejszyć na średni i wkładać pączki partiami do rozgrzanego tłuszczu i smażyć do pojawienia się głębokiego brązowego koloru po obu stronach.
7) Pączki wyjmować na talerz zaścielony papierowym ręcznikiem i od razu po wyjęciu obtoczyć na talerzu z cukrem i cynamonem.(kardamonem)
Podawać na ciepło! Chociaż na zimno są równie smaczne! Na drugi dzień też są jeszcze przepyszne)
Podawać na ciepło! Chociaż na zimno są równie smaczne! Na drugi dzień też są jeszcze przepyszne)
Leciutkie! Już mi się podobają :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKamilka , ja też się na ta leciutkość się skusiłam i nie żałowałam
Usuńbuziaki
Alu - widać w przekroju, że są bardzo puchate. Bardzo mi się podobają :) Obiecywałam sobie, że już w tym roku nie zrobię pączków, a teraz mam poważny dylemat ?! Zastanawiam się też, czy można je objętościowo trochę powiększyć i nadziać różą ?
OdpowiedzUsuńMałgosiu taki puszek , okruszek te pączusie
UsuńJa wycinałam kieliszkiem tak na 2,5 cm one były wycięte ,po usmażeniu co najmniej 3 razy większe. Hm, pewnie większe i nadziane też się udadzą na medal , tylko może nie będą aż tak leciutkie. Ale chyba tez nie będą gnioty , ja często inne ciasta na pączki tez wyrastam w lodówce i zawsze na tym zyskują . Małgosiu próbuj śmiało , buziaki ślę
Dzięki Alu...kuszą mnie bardzo ;D buziaki
UsuńI słusznie :D buziaki
UsuńTo bardzo ciekawy przepis Alu!
OdpowiedzUsuńLeżakowanie w lodowce bardzo mi się podoba.
Pączusie mniammmmm...
Aniu i z tego prostego , łatwego przepisu pączki wychodzą pierwszy sort , bardzo polecam
Usuńbuziaki ślę
wspaniałe, chyba się skuszę i zrobię! :)
OdpowiedzUsuńMagda bardzo polecam , choć niezdrowe :D
UsuńAlciu, piękne są te pączuszki! Ślicznie wyglądają w środku. Chętnie bym zjadła. :)
OdpowiedzUsuńPozdrowionka.
Madzia to na kiedy smażyć? One (pączki) takie łatwe , bezkonfliktowe, pyszne , polecam
Usuńjakie te pączusie cudowne! takie okrąglutkie, pyszniutko się prezentują :)
OdpowiedzUsuńAnitko dziękuje , ale fakt to tak prościzna, a efekt końcowy wow , buziaki ślę
UsuńLubię takie małe pączusie bez nadzienia :)
OdpowiedzUsuńOj to polecam tym bardziej , pozdrawiam
Usuń