piątek, 21 sierpnia 2015

Jagodzianki bez drożdży


To lato u mnie należy do Jagodzianek, także do takich bardzo nietypowych jak te tu z przepisu Kuchni wedyjskiej.
 
Bułeczki są inne niż drożdżowe, nie tak puszyste, ale są bardzo smaczne, bardzo proste w zrobieniu, Pewnie nie raz powrócę do tego przepisu, choć będę teraz robić je mniejsze i cieńsze.
Przepis Anandy jest na bardzo dużą porcję, ja zrobiłam z polowy składników i takie proporcje tu prezentuję.
Jagodzianki  bez drożdży
na około 10-12 sztuk
Ciasto:
  • 400  ml. kefiru
  • 1/2 łyżeczki sody spożywczej
  • 1/2 łyżki cukru (u mnie trzcinowy, brązowy)
  • 1/2 łyżeczki soli ( u mnie himalajska)
  • 50 g. masła śmietankowego ( u mnie Ghee, przepis tutaj lub tutaj)
  • mąka, ile potrzeba ( u mnie orkiszowa typ  700, mi wgniotło się  dokładnie 425g, zważyłam  torebkę z mąką przed i po wgnieceniu)
Nadzienie:
  • 250 g. jagód (poza sezonem mogą być mrożone)
  • 1,5 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
  • 3 łyżki śmietany do posmarowania
  • 2 łyżki miękkiego masła albo ghee
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • wanilia
Lukier:
  • 2 łyżki cukier pudru (u mnie z cukru trzcinowego)
  • 2 łyżki wyciśniętego soku z cytryny
Przygotować ciasto:
  1. W rondelku podgrzać delikatnie kefir, ciągle mieszając. Wyłączyć. Dodać sodę. Musi pojawić się piana, z dużą ilością bąbelków (oznacza to, że soda jest aktywna).
  2. Dodać do kefiru cukier i sól. Wymieszać. Potem, stopniowo dodawać mąkę i wyrobić miękkie ciasto, aż utworzy się kula. Ciasto musi lekko przyklejać się do rąk.
  3. Roztopić masło czy ghee, wylać go na ciasto i jeszcze raz wyrobić ciasto aby było elastyczne. Przyprószyć mąką, przykryć ręcznikiem i odstawić na 1 godzinę.
  4. Przygotować nadzienie:
  5. Umyć jagody i osuszyć na ręczniku papierowym. Wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną (żeby jagody nie wypłynęły podczas pieczenia).
  6. Lepienie jagodzianek:
  7. Oprószyć powierzchnię mąką i wykonywać tą czynność  w razie potrzeby.
  8. Odrywać kawałeczki ciasta, uformować w rekach potrzebną formę: krążki albo kwadraty, grubością ok. 8 mm, wielkością mniej-więcej dłoni(Ja na drugi raz będę robić cieńsze i mniejsze).
  9. Można ulepić ich w formie samosów;
  10. Można na okrągłe krążki nałożyć nadzienie, zebrać  jak sakiewkę, zlepić, przewrócić i położyć szwem  na dół na blachę
  11. Można zrobić z kwadratów koperty nałożyć na środek nadzienie, zagiąć jednakowo cztery krawędzie, połączyć szwy. Kłaść na tacę szwami do góry. Róbcie tak jak wam się bardziej podoba.
  12. Dalej, zawczasu wyłożyć tacę papierem do wypieków i posmarować masłem. Wyłożyć jagodzianki w znacznej odległości od siebie, ponieważ urosną.
  13. Przygotować kruszonkę:
  14. Miękkie masło wymieszać z cukrem, wanilią i mąką, rozetrzeć między palcami do otrzymania okruszków.
  15. Jagodzianki posmarować śmietaną (trochę rozcieńczoną wodą) i posypać kruszonką.
  16. Pieczenie:
  17. Wstawić do piekarnika, rozgrzanego do 250°C. Od razu zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec ok. 30 minut, na  złoty kolor.
  18. Przygotować lukier:
  19. Utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny do gęstości miodu.
  20. Podać do stołu:
  21. Jagodzianki polać lukrem i podawać jeszcze ciepłymi. Najsmaczniejsze są z zimnym mlekiem ( u mnie z mlekiem roślinnym).
Moje uwagi
- na drugi raz zrobię  o połowę mniejsze i cieńsze te  bułeczki , bardziej w formie pierogów czy pasztecików
- mi lukier wyszedł strasznie rzadki i wsiąkł w bułeczki to dla urody jeszcze je oprószyłam cukrem pudrem


10 komentarzy:

  1. Ala, Ty to zawsze coś ciekawego wynajdziesz!
    Czy te jagodzianki, to coś takiego jakby kruche ciastka z nadzieniem?
    Widzę, że kefiru i mąki prawie jest taka sama ilość?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu , to mi się samo znalazło bo ja dość regularnie zaglądam do Kuchni wedyjskiej :D Hm , one nie są zbyt kruche, może jakby takie cieniutkie robić? One trochę jak proziaki takie tylko nie pachną soda bo maja jej malutko
      Kasiu było ile się wgniecie i u mnie wyszło to tak prawie na pół na pół , choć może i ciut za geste zrobiłam , ale lepić się lepiło , nawet trochę po tym godzinnym odpoczynku. Ja mam chęć to ciasto wykorzystać tez na jakieś pierożki z śliwkami czy jabłkami

      Usuń
    2. A, to już wiem więcej o nich :) Ciekawa jestem jak smakują :) Rzeczywiście jabłka i śliwki teraz na topie, to można spróbować je dać.
      Miłego dzionka!

      Usuń
    3. Kasiu , bardzo smaczne , tylko trzeba się nastawić ,że nie będą to puszyste bułeczki :)
      Ja mam zamiar upiec je z tymi późno letnimi owocami
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Aluś jesteś Królową jagodowych wypieków! Pyszności przygotowałaś!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kamilka , oj tam zaraz królowa :D Raczej nawiedziona :D Pyszne to fakt

      Usuń
  3. Alu, mniammmmm....
    Musze je upiec. Wprawdzie jagód już nie będzie kiedy wrócę, ale nadziać mozna innym owocem.
    Chodzi o ciasto.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu mi się wydaje ,że inne owoce tez będą pasowa , polecam spróbować je upiec choć raz
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  4. Jak ja dawno jagodzianek nie jadłam. Mniam, mniam1 :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. FitHealthyLife, a ja w tym roku napiekłam ich chyba z tonę :)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń