poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Wspólne pieczenie. Bułeczki z jagodami na zakwasie

Na zakończenie sezonu jagodowego w tym roku mam przepis szczególny bo na zakwasie. Te niezwykłe bułeczki upiekłam też z innej szczególnej okazji, a mianowicie wspólnego wirtualnego pieczenia z Anitą, Basią, Madzią i Moniką. Jak co roku, latem udało się nam spotkać przy wspólnym, choć wirtualnym piekarniku.
A same bułki vel jagodzianki z jagodami na zakwasie są niezwykłe, wspaniałe w smaku, niezwykle pachnące i najbardziej zapadające w pamięci, choć w tym roku upiekłam innych jagodzianek pewnie z tonę z dziesięciu co najmniej przepisów, to te pamiętają wszyscy najbardziej. Warto je upiec, choć raz

Przepis jest Tosi z bloga Smakowitychleb.pl Ja przedstawiam tu z moimi modyfikacjami.

Bułeczki z jagodami na zakwasie

na 6 dużych lub 12 mniejszych bułeczek

Składniki
150 g aktywnego zakwasu żytniego ( u mnie z jasnej mąki typ 720)
450 g mąki pszennej typ 550
50 g cukru trzcinowego nierafinowanego
1 średni dojrzały banan rozgnieciony widelcem
180 ml letniego mleka kokosowego(u mnie domowe)
Farsz:
250 g jagód
łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru muscovado
szczypta soli
1 łyżeczka kardamonu
Do posypania:
cukier puder

Instrukcja
Zakwas przekładamy do misy, wsypujemy mąkę, cukier, sól. Dodajemy rozgnieciony banan.
Stopniowo wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciast mikserem przez 5 minut. Elastyczne ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką na 2,5 h.
Jagody łączymy z cukrem i mąką.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 lub 12 części, każdą z nich rozpłaszczamy na okrągły placek. Na środku wykładamy po 1 łyżce farszu, boki ciasta zbieramy ku środkowi tworząc zamkniętą bułeczkę. Kładziemy je na blasze (wyłożonej pergaminem lub papierem do pieczenia) złączeniem ku dołowi. Przykrywamy na godzinę.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Pieczemy przez 25 minut, aż się zarumienią.
Letnie posypujemy cukrem pudrem

p.s Mi bardzo od dołu wyciekł sok z jagód, ale i on się nie zmarnował, jak wystygły jagodzianki, sok stężał i był zjedzony pierwszy

25 komentarzy:

  1. Alciu wyglądają cudownie! Jak ja dawno niczego nie piekłam na zakwasie, to aż wstyd się przyznać . Chyba się zmobilizuje wreszcie :) Cudownie, że udało nam się spotkać jak zawsze latem :) Buziaki :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anitka , dziękuję . Anita no co ty?Zakwas zasuszyłaś? Zapach drożdżowych jagodzianek był piękny , ale tych zakwasowych powalał na kolana:D
      Oj , tak , tak- tradycja rzecz święta i mamy wspólny wpis

      Usuń
  2. Piękne bułeczki z jagodami Alciu. No i na zakwasie, wow!
    Jak ja dawno nic na zakwasie nie robiłam, a on biedny stoi sobie w lodówce.
    Dziękuję za wspólne pichcenie, było wspaniale i czekam na więcej.
    Uściski Kochana :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu dziekuję , wiesz jak znalazłam jagodzianki na zakwasie to musiałam, musiałam je upiec.Eeeeeeeeeeeee to trzeba biedaka zaprzęgnąć do pracy I ja dziękuję , buziaki przesyłam

      Usuń
  3. Nigdy nie piekłam takich bułeczek! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. FitHealthyLife, u mnie tez było one po raz pierwszy , ale nie ostatni , pozdrawiam

      Usuń
  4. Bułeczki na zakwasie z jagodami, to musi być coś pysznego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu , tak , tak i jeszcze zapach taki ,ze klękajcie narody , najpiękniejszy
      buziaki

      Usuń
  5. Akuku, Aliciu! :)))
    O kurczę, musiałabym wyhodować znowu zakwas, żeby sobie zrobić takie ślicznotki, a zrobiłam się okropnie leniwa ;)
    Buziaki, Alu :-*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maria, hip hip hura
      Jej jak dobrze ciebie widzieć a raczej czytać
      Maria warto nawet tylko dla tych bułeczek , wiesz one sa wspaniałe
      buziaki

      Usuń
  6. Mistrzowskie jagodzianki! Sięgam po jedną choć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kamilka, no muszę i chcę się zgodzić :) Częstuj się do woli
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  7. ooo, na zakwasie jeszcze nie robiłam, chętnie podpatrzę! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda , to fajna sprawa takie jagodzianki , moja rodzinka twierdzi ,ze są zniewalające
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  8. Alu, banan jaką pełni rolę? Mogę użyć musu jabłkowego w zamian? I czy zakwas musi być na jasnej mące (mam na pełnoziarnistej - przerobić?)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosia , zamiast jajka czyli mus jabłkowy , dyniowy czy marchewkowy jak najbardziej , pewnie nawet zmielone siemię lniane też , bez niczego te3z może być , banan ma taki fajny aromat jak się piecze i fajnie współgrał z jagodami.Nie w oryginalnie chyba był zakwas razowy , ja chciałam aby były takie typowo deserowe , delikatne , puszyste

      Usuń
  9. Alu, no cuda po prostu!
    Dla mnie bułeczki jagodowe idealne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu dziękuje , fakt bułeczki były wyjątkowe
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  10. Ach! Kiedyś w końcu wyhoduję zakwas i znajdę jagody, a wtedy takie właśnie cuda sobie upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gin, warto , naprawdę warto, nie tylko dla takich jagodzianek
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  11. I one tak Alciu slicznie wyrastaja w godzine? Bomba przepis, banan, mleko kokosowe, tylko jagod brak :))) Buzka wielkie za wspolne :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak , tak , fakt 30 stopni było , to może taki dodatkowy pałer miały :D No teraz jagód to i u mnie już brak :( buziole i od Alci

      Usuń
  12. Pyszne, aż chce się jeść.

    Zapraszam serdecznie na KONKURS http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/09/Konkurs-z-sosami-Folwark.html

    OdpowiedzUsuń