sobota, 4 kwietnia 2015

Wesołego Alleluja



Wszystkim  znajomym i nieznajomym zdrowych oraz radosnych Świąt Wielkanocnych
życzy
Alicja

I tradycyjnie kilka mazurków, te tu wszystkie  wegańskie, bo kajmakowy  mi dopiero stygnie

Z kremem z  masłem orzechowym, karmelem słonym, czekoladą oraz  dżemem  z czarnej porzeczki

Edit- przepis


Przepyszny mazurek 

Mazurek na kruchym spodzie, z kremem z masła orzechowego, sosem karmelowym, orzeszkami i czekoladą.

Przepis stąd, trochę zmodyfikowany

Składniki na kruche ciasto (na blaszkę o wymiarach 21x21 cm):
  • 110 g mąki pszennej
  • 110 g mąki ziemniaczanej
  • 35 g cukru
  • 110 g masła roślinnego, zimnego ( u mnie Alsan)
W misce wymieszać obie mąki i cukier. Dodać pokrojone na kawałeczki masło roślinne, chwilę posiekać nożem, a następnie rozetrzeć palcami jak kruszonkę. Szybko zagnieść dodając w razie potrzeby odrobinę lodowatej wody. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i brzegi (na wysokość ok. 1,5 cm) wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Włożyć do lodówki na czas nagrzewania piekarnika. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Wstawić ciasto i podpiekać przez ok. 20 -30minut, aż delikatnie się zrumieni. Wyjąć, wystudzić.
    
Krem z masła orzechowego:
  • 160 g masła orzechowego, najlepiej domowego, z kawałkami orzeszków
  • 50 g masła roślinnego, w temperaturze pokojowej (u mnie Alsan)
  • 1/3 szklanki cukru pudru (lub mniej, do smaku, w zależności od tego czy masło orzechowe było słodzone)
Wszystkie składniki zmiksować dokładnie mikserem do otrzymania gładkiego kremu.

Solony sos karmelowy:
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki wody
  • 200 ml mleka roślinnego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 łyżki masła orzechowego
Cukier wsypać do rondelka z grubszym dnem, dodać wodę. Podgrzewać na dość dużym ogniu, nie mieszając, można jedynie poruszać garnuszkiem, by cukier równomiernie się rozpuszczał. Należy bardzo uważać, by go nie przypalić. Po ok. 10 minutach cukier powinien zmienić się w ciemnozłoty karmel. W międzyczasie podgrzać w osobnym rondelku mleko z solą, prawie do zagotowania. Gotowy karmel zdjąć z ognia, ostrożnie wlewać do niego podgrzane mleko (Uwaga! Będzie pryskać!) cały czas mieszając. Postawić z powrotem na ogniu i podgrzewać mieszając, aż wszystkie ewentualne bryłki karmelu zostaną rozpuszczone. Gdy sos będzie miał jednolitą konsystencję dodać masło orzechowe, odstawić z ognia i wymieszać do połączenia.

Dodatkowo:

Posiekanie orzeszki ziemne do posypania (solone lub zwykłe wedle upodobań)
oraz
1 gorzka czekolada i  1 słoik  konfitur/dżemu z czarnej porzeczki, domowy czy taki jak Łowicz 100% owoców

Wykonanie mazurka
- na kruchy, upieczony  spód  wyłożyć
-krem z masłem orzechowym, następnie
- kładziemy dżem/konfitury na to wylewamy większość
- solonego sosu karmelowego, posypujemy orzechami i wylewamy na to
-roztopioną czekoladę i resztę  sosu, ozdabiamy

 Pomarańczowy z imbirem i płatkami migdałowymi

Edit- przepis 



Mazurek pomarańczowy z imbirem i płatki migdałowe  

Przepis  na spód z stąd , reszta mój pomysł posiłkowany tym przepisem

kruchy spód:
1 szklanka mąki orkiszowej
1/2 szklanki skrobi kukurydzianej
5 czubatych łyżek miękkiego oleju kokosowego
2-3 łyżki syropu z agawy
1/4 (lub nieco więcej w razie potrzeby) bardzo zimnej wody
Mąki przesiać do miski, dodać syrop z agawy i olej kokosowy. Rozetrzeć palcami tworząc drobne okruszki.
Wlać zimną wodę i zagnieść gładkie, elastyczne cisto, gdy ciasto nie jest zwarte dolać odrobinę zimnej wody.
Ciasto rozwałkować na grubość około 0,4cm. Wyciąć prostokąt o wymiarach mniej więcej 30×15 cm.
Z pozostałego ciasta, można zrobić ozdobny brzeg mazurka. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto po nakłuwać widelcem. Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Ostudzić.

Masa pomarańczowa
4 pomarańcze
1 cytryna
100g cukru
1-2 cm obranego imbiru
100g płatków  migdałowych
Z umytych owoców cieniutko zdjąć  skórkę i bardzo cienko ja pokroić w makaronik, resztę owoców obrać z  białej skorki i błonek , włożyć do rondelka , zasypać cukrem , dodać starty imbir  i ugotować dość gęstą masę , pod  koniec dodać   skorki i gotować kilka minut na końcu dodać płatki migdałowe i wyłożyć  na ciasto , udekorować

Z sezamem jasnym i czarnym ( z problemy bo najpierw  masa była jak sos , ale uratowałam sytuacje i jest dwukolorowy)


Mazurek sezamowy
Spód  ten co wyżej-orkiszowy, wierzch  nie wyszedł z tego przepisu bo był jak sos i odlałam  1/3 do słoiczka , a resztę podzieliłam na 2 części i do każdej dodałam po 2/3 szklanki  zmielonego sezam-do jednej białego , drugiego czarnego , posmakowałam syropem klonowym


Z konfiturą  cytrynową , wegańskim  lemon curd   oraz domową wegańską polewą a’la biała czekolada


Edit- przepis
A to wręcz rewelacyjny mazurek , zlepek kilku przepisów


Mazurek lemon curd z dodatkami

kruchy spód:
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 szklanka mąki ryżowej
4 łyżki miękkiego oleju kokosowego
1/2 szklanki + 3 łyżki zimnej wody
1 łyżka cukru trzcinowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli morskiej
Zagnieść ciasto, tak jak byśmy robili kruszonkę. Dodać zimną wodę i wyrobić gładkie ciasto.
Z ciasta uformować dowolny kształt mazurka.
Piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Odstawić do wystudzenia.

  • 300g jedwabistego tofu
  • 1/2 szklanki syropu klonowego lub innego  słodziwa
  • 70 g , roztopionego oleju kokosowego
  • sok z 3-4 cytryn
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu (domowy np.)
  • ¼ łyżeczki kurkumy  
  • ½ łyżeczki  agaru
  • 2 łyżki  skrobi  kukurydzianej , 2 łyżki wody
Wszystkie składniki oprócz ostatnich dwóch zmiksować ręcznym mikserem w rondlu , mieszając zagotować(ja mieszałam rózgową trzepaczka ) i dodać  skrobię wymieszaną z wodą,  chwile gotować,  przestudzić cały czas mieszając i wylać na mazurek posmarowany konfiturą cytrynową.  Ja użyłam tej  wg przepisu Kamili  - gotowałam kilka dni i na koniec zmiksowałam, użyłam 1 mały słoiczek
Wierzch  mazurka polałam  a’la białą czekoladą , pół porcji z tego przepisu tylko  na oleju kokosowym 

Każdy mazurek ma inny spód, są orkiszowe, kukurydziano- ryżowe ,  prawie klasyczne kruche i z octem

Miałam jeszcze 3 prezentowe wydane wczoraj , ale zapomniałam  o zdjęciach.

Edit1
Mazurek kajmakowy z mlekiem w proszku na kruchym cieście z dodatkiem drożdży -ten jedyny z mlekiem, masłem itp

11 komentarzy:

  1. Wszystkie piekne!
    Radosnego Alleluja Alu😍

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu dziękuję i za komentarz i życzenia
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Wszystkie piekne!
    Radosnego Alleluja Alu😍

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystkiego najlepszego Alu!
    mazurki jak zwykle prześliczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, dziękuję za życzenia , wiesz mazurki to taki wiosenny bzik
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  4. Przepiękne mazurki! Zdrowych i spokojnych świąt Alu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, dziękuję i odwzajemniam życzenia , pozdrawiam

      Usuń
  5. Aleńko, radosnych Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow, piękne mazurki! Ja zrobiłam w tym roku tylko jeden - pomarańczowy. Radosnych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zuzanno , ja w tym temacie strasznie barokowa jestem , musi być choć trzy :D

      Usuń