Przepis Dorotus z
małymi moimi zmianami
Mazurek z białą czekoladą i kokosem
Składniki na kruche ciasto:- 175 g mąki pszennej (może być krupczatka)
- 50 g cukru pudru
- 100 g masła, zimnego
- 1/2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% (dałam całą łyżkę 22%)
- 1 żółtko
Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Kruche ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować do wymiarów formy, przenieść do niej, dokładnie wylepić palcami, wyrównać. Ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut, do jasnozłotego koloru.
Wyjąć, wystudzić na kratce.
- 150 g śmietany kremowej 36%
- 200g białej czekolady + ew .z 50 g białej czekolady do polania jeszcze dodatkowo wierzchu
- 100g wiórek kokosowych
- 50g cukru pudru
- 1 łyżka likieru kokosowego ( dałam nalewki domowej z pigwy oraz wanilii)
- do ozdoby wiórki kokosowe oraz płatki kokosowe plus to co dusza zapragnie
- oraz 3-4 łyżki tartej róży
Zagotować śmietanę , dodać biała
połamaną czekoladę i zostawić na 2 minuty, dodać cukier
puder, likier i wiórki , wystudzić w lodowce , gęstniejącą masę wylać
na zimne upieczone ciasto,
posypać wiórkami i ubrać płatkami kokosowymi lub inaczej po swojemu. Ja udekorowałam
min. domowym motylkiem z lukru z białka i cukru pudru oraz wiórkami kokosowymi i migdałowymi, a także
roztopiona czekolada białą
Przepis gazety 101 Porad (wydawanej w latach 90 dwudziestego
wieku), w przepisie był spód kruchy, ja dałam
cieniutki biszkoptowy oraz powidła
Mazurek czekoladowo –kokosowy
Ciasto:
2 jajka-osobno żółtka i biała
2 łyżki cukru
2 łyżki maki pszennej
tortowej
Białka ubić z cukrem
dodać żółtka , roztrzepać lekko, i dodać
przesianą mąkę , bardzo
delikatnie wymieszać, wyłożyć masę na blaszkę
wyłożoną papierem do pieczenia(bardzo cieniutka warstwa) i można posypać przez
sitko 1 łyżeczką cynamonu i piec około 10 minut w 160-170 stopniach , wyjąć, posmarować powidłami
sliwkowymi i wyłożyć na biszkopt przygotowaną
masę kokosową i wstawić powrotem do
piekarnika, teraz w temperaturze
190 stopni i piec około 20-25 minut, wierzch warto okryć folią
aluminiową , by masa zbytnio nie wyschła i nie stwardniała . Wystudzone ciasto
polewamy roztopiona czekoladą i dowolnie
udekorować.
Masa kokosowa:
250 g wiórków kokosowych
1 szklanka śmietanki kremówki 30 lub 36 %
1 szklanka cukru
pudru
3 białka
2 łyżki maki ziemniaczanej
sok z 1 cytryny i ew trochę otartej tez skórki
kieliszek brandy czy koniaku
Wiórki kokosowe
wymieszać najpierw z mąką, a
potem z ubitą z 2 łyżkami cukru pudru śmietanką. Resztę cukru ubijamy z białkami , dodając sok z cytryny i ew. skórkę.
Wszystko delikatnie mieszamy , dosmaczając alkoholem..
Dodatkowo:
2 czekolady( 200g) gorzkie
1 łyżką oleju w neutralnym smaku(dałam ryżowy)
½ czekolady mlecznej
z 6 łyżek domowych powideł śliwkowych
plus dowolne ozdoby
Dziękuje za wspólne
mazurkowanie*
Alcia widzę, ze w tym roku postawiłaś na kokosowe smaki :) Twoje mazurki wyglądają przepysznie! A wiesz też mi wpadł w oko ten kokosowy od Dorotus, ale już tak się napaliłam na koglowo moglowy , że nie zmieniałam :) Cudownie było się spotkać znowu w naszej wirtualnej kuchni :) Wielkie buziaki :) i do następnego :)
OdpowiedzUsuńAnitka dziękuję , wiesz jakoś mi tak w tym roku kokosowo :D
UsuńEeeeeeeeee ten koglowy to mercedes wśród mazurków , jest boski
buziaki
Aluś, dwa cudowne mazurki! Aż chce się je zajadać ze smakiem.
OdpowiedzUsuńDziękuję Ci kochana za cudowne, wspólne mazurkowanie.:*
Cieszę się, że zdążyłam na dziś, choć z pewnym opóźnieniem.
:)
Madziu, dziękuję, a wiesz chętnie bym takiego gościa poczęstowała :)
UsuńMadzia ja tam kciuki trzymałam ,żebyśmy wszystkie były z tobą Madziula
buziaki
Alcia upiekła mazurki pierwsza liga! Pycha! Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńKamilka u Alci wpisała komentarz pierwsza liga :) Ja też , ja tez
UsuńBuziaki
Oba Alu wspaniałe i pięknie udekorowane! Ten biszkoptowy jest dla mnie nowością. Zawsze piekłam tylko kruche. Muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńMiłego dnia:)
Kasiu dziękuję, ten biszkopt jest cieniutki , prawie jak kruche ciasto i dobrze współgra z ta masa na górze Bardzo polecam
Usuńbuziaki
Alu,
OdpowiedzUsuńpiękne mazurkowanie.
Wybieram ...oba!
Aniu , aż się lekko rumienię jak czytam twoje pochwały , a mazurki polecam bo pyszne
Usuńbuziaki
Ojojoj, nie wiadomo który lepszy! U mnie też w tym roku będzie kokosowy z jakąś kwaskowatą kontrą (może żurawiną?) , bo narobiłyście mi smaku :)
OdpowiedzUsuńKuzyneczko , oj pyszne one były , pyszne , o tak tak żurawina czy czarna porzeczka byłyby na miejscu , szczególnie do tego z białą czekolada
Usuńbuziaki
Bosko wyglądają te mazurki i pewnie tak smakują :D Zjadlabym :-) Ściskam wiosennie
OdpowiedzUsuńMagda dziękuję , wiesz nie były złe , ale teraz zaczynam myśleć o wegańskich :D
Usuńbuziaki
Radosnych Świąt Wielkanocnych,
OdpowiedzUsuńdobrego odpoczynku,
smacznego jajka,
szalonego i wyjątkowego mokrego
Śmigusa Dyngusa
oraz samych słonecznych,
spokojnych i cudownych dni! Buziaki!
Kamilka dziękuje
UsuńAlciu-ależ te mazurki piękne :) Wesołych Świąt :) pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńMałgosia dziękuję
Usuń