poniedziałek, 30 marca 2015

Dwa mazurki kokosowe i wspólne pieczenie


Lubię te przed świąteczne mazurki pieczone wspólnie z moimi  blogowymi przyjaciółkami czyli z Anitą, Basią, Madzią i Moniką. To wirtualne wspólne pieczenie  szczególnie mnie motywuje do poszukiwań ciekawych przepisów na  mazurki, czasami są  z bardzo starych książek, czasami  z tych zdrowszych, a w tym roku  są kokosowe i są dwa bo  oba przepisy mi się spodobały. I jeden i drugi mazurek jest  bardzo smaczny  

Przepis  Dorotus z małymi moimi zmianami

Mazurek  z białą czekoladą i kokosem
Składniki na kruche ciasto:
  • 175 g mąki pszennej (może być krupczatka)
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g masła, zimnego
  • 1/2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% (dałam  całą łyżkę 22%)
  • 1 żółtko
Mąkę przesiać, dodać masło i posiekać ostrym nożem. Dodać żółtko, cukier, śmietanę. Szybko zagnieść, uformować kulę, lekko spłaszczyć i owinąć folią. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Kruche ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować do wymiarów formy, przenieść do niej, dokładnie wylepić palcami, wyrównać. Ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut, do jasnozłotego koloru.
Wyjąć, wystudzić na kratce.
  • 150 g  śmietany kremowej 36%
  • 200g białej czekolady + ew .z 50 g białej czekolady do polania jeszcze dodatkowo wierzchu
  • 100g wiórek kokosowych
  • 50g cukru pudru
  • 1 łyżka  likieru kokosowego ( dałam nalewki domowej z pigwy oraz wanilii)
  • do ozdoby wiórki kokosowe  oraz płatki kokosowe plus  to co dusza zapragnie
  • oraz  3-4 łyżki tartej róży
Zagotować  śmietanę , dodać  biała  połamaną czekoladę i zostawić na 2 minuty, dodać   cukier  puder, likier i wiórki , wystudzić w lodowce , gęstniejącą   masę wylać  na  zimne upieczone    ciasto,  posypać wiórkami i ubrać płatkami kokosowymi lub inaczej po swojemu. Ja udekorowałam min. domowym motylkiem z lukru z białka i cukru pudru  oraz wiórkami kokosowymi i migdałowymi, a także roztopiona czekolada białą



Przepis  gazety 101 Porad (wydawanej w latach 90 dwudziestego wieku), w przepisie był  spód kruchy, ja dałam cieniutki biszkoptowy  oraz powidła

Mazurek czekoladowo –kokosowy

Ciasto:
2 jajka-osobno żółtka i biała
2 łyżki cukru
2 łyżki  maki pszennej tortowej

Białka ubić  z cukrem dodać żółtka , roztrzepać lekko, i dodać  przesianą mąkę ,  bardzo delikatnie  wymieszać, wyłożyć masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia(bardzo cieniutka warstwa) i można posypać przez sitko  1 łyżeczką  cynamonu i piec około 10 minut w 160-170  stopniach , wyjąć, posmarować powidłami sliwkowymi i wyłożyć na   biszkopt przygotowaną masę  kokosową i wstawić powrotem do piekarnika, teraz w   temperaturze  190 stopni i piec około 20-25 minut, wierzch warto okryć folią aluminiową , by masa zbytnio nie wyschła i nie stwardniała . Wystudzone ciasto polewamy roztopiona czekoladą  i dowolnie udekorować.

Masa kokosowa:
250 g  wiórków kokosowych
1 szklanka śmietanki kremówki 30 lub 36 %
 1 szklanka cukru pudru
3 białka
2 łyżki maki ziemniaczanej
sok  z 1 cytryny  i ew trochę otartej tez skórki
kieliszek brandy czy koniaku

Wiórki kokosowe  wymieszać  najpierw z mąką, a potem z ubitą z 2 łyżkami cukru pudru śmietanką. Resztę cukru ubijamy  z białkami , dodając sok z cytryny i ew. skórkę. Wszystko delikatnie mieszamy , dosmaczając alkoholem..   

Dodatkowo:
2 czekolady( 200g) gorzkie
1 łyżką oleju w neutralnym smaku(dałam ryżowy)
½ czekolady mlecznej
z 6 łyżek domowych powideł śliwkowych
plus  dowolne ozdoby


Dziękuje za wspólne mazurkowanie*

18 komentarzy:

  1. Alcia widzę, ze w tym roku postawiłaś na kokosowe smaki :) Twoje mazurki wyglądają przepysznie! A wiesz też mi wpadł w oko ten kokosowy od Dorotus, ale już tak się napaliłam na koglowo moglowy , że nie zmieniałam :) Cudownie było się spotkać znowu w naszej wirtualnej kuchni :) Wielkie buziaki :) i do następnego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anitka dziękuję , wiesz jakoś mi tak w tym roku kokosowo :D
      Eeeeeeeeee ten koglowy to mercedes wśród mazurków , jest boski
      buziaki

      Usuń
  2. Aluś, dwa cudowne mazurki! Aż chce się je zajadać ze smakiem.
    Dziękuję Ci kochana za cudowne, wspólne mazurkowanie.:*
    Cieszę się, że zdążyłam na dziś, choć z pewnym opóźnieniem.
    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu, dziękuję, a wiesz chętnie bym takiego gościa poczęstowała :)
      Madzia ja tam kciuki trzymałam ,żebyśmy wszystkie były z tobą Madziula
      buziaki

      Usuń
  3. Alcia upiekła mazurki pierwsza liga! Pycha! Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kamilka u Alci wpisała komentarz pierwsza liga :) Ja też , ja tez
      Buziaki

      Usuń
  4. Oba Alu wspaniałe i pięknie udekorowane! Ten biszkoptowy jest dla mnie nowością. Zawsze piekłam tylko kruche. Muszę wypróbować.
    Miłego dnia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu dziękuję, ten biszkopt jest cieniutki , prawie jak kruche ciasto i dobrze współgra z ta masa na górze Bardzo polecam
      buziaki

      Usuń
  5. Alu,
    piękne mazurkowanie.
    Wybieram ...oba!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu , aż się lekko rumienię jak czytam twoje pochwały , a mazurki polecam bo pyszne
      buziaki

      Usuń
  6. Ojojoj, nie wiadomo który lepszy! U mnie też w tym roku będzie kokosowy z jakąś kwaskowatą kontrą (może żurawiną?) , bo narobiłyście mi smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kuzyneczko , oj pyszne one były , pyszne , o tak tak żurawina czy czarna porzeczka byłyby na miejscu , szczególnie do tego z białą czekolada
      buziaki

      Usuń
  7. Bosko wyglądają te mazurki i pewnie tak smakują :D Zjadlabym :-) Ściskam wiosennie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda dziękuję , wiesz nie były złe , ale teraz zaczynam myśleć o wegańskich :D
      buziaki

      Usuń
  8. Radosnych Świąt Wielkanocnych,
    dobrego odpoczynku,
    smacznego jajka,
    szalonego i wyjątkowego mokrego
    Śmigusa Dyngusa
    oraz samych słonecznych,
    spokojnych i cudownych dni! Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  9. Alciu-ależ te mazurki piękne :) Wesołych Świąt :) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń