Dziś przedstawiam smaczne smarowidło do naleśników, gofrów, ciasteczek czy nawet pieczywa, ba łasuchy mogą wyjadać sam prosto z miseczki czy słoiczka.
Głównym składnika jest poczciwa kasza jaglana. Kasza jaglana gości u mnie codziennie i to od około 25 lat, albo dłużej. Początkowo kupowana na targach/rynkach, a sprzedawcy często się pytali czy to dla kanarków, później osiągalna w sklepach nazywanych ze zdrową żywnością , teraz do kupienia w każdym spożywczym i nie tylko sklepie. Mam nadzieję, że moda jaka nastała na moją ulubioną kaszę nigdy nie minie.
Ten pyszny krem to druga propozycja na trwający Czekoladowy Tydzień Atiny
składniki:
- ¾ szklanki kaszy jaglanej
- 2 szklanki wody
- 1/3 łyżeczki soli do gotowania kaszy
- po szczypcie imbiru, kardamonu, kurkumy do gotowania kaszy
- 100g rozpuszczonej gorzkiej czekolady
- 100g masła orzechowego
- 3-4 łyżki kakao
- 150ml mleka roślinnego np. kokosowe domowe jak u mnie
- łyżka soku z cytryny
- ew.łyżeczka kawy zmielonej zaparzonej 2-3 łyżkami wrzątku , jak wystygnie przecedzić
- cukier trzcinowy/miód/ syrop klonowy/ syrop z agawy/ ksylitol/ stewia itd. do smaku
Zagotować wodę z solą i przyprawami. Kaszę wypłukać,
przelać wrzącą woda na sitku i wrzucić
na wrzątek z solą. Gotować pod przykryciem aż prawie wchłonie się cała woda, a
następnie zdjąć z ognia i odstawić na 20-30 minut.
Ugotowaną kaszę przełożyć do robota kuchennego, dodać mleko i zmiksować na gładkie purée- ja miksowałam ręcznym mikserem tzw. żyrafą Dodać masło orzechowe, kakao, kawę, rozpuszczoną czekoladę, cukier i sok z cytryny. Miksować tak długo, aż masa stanie się jednolita i w miarę kremowa.
Ugotowaną kaszę przełożyć do robota kuchennego, dodać mleko i zmiksować na gładkie purée- ja miksowałam ręcznym mikserem tzw. żyrafą Dodać masło orzechowe, kakao, kawę, rozpuszczoną czekoladę, cukier i sok z cytryny. Miksować tak długo, aż masa stanie się jednolita i w miarę kremowa.
Te śliczne zawieszki-etykiety zrobiła moja
siostra Marzena właścicielka
Karteczkowego zakątka
Alu,
OdpowiedzUsuńjestem przeciekawa jak smakuje!
Chętnie bym spróbowała, choć orzechy nie dla mnie...
Smakuje , tak czekoladowo , tej kaszy neutralnej w smaku nie czuć wcale
UsuńAniu ,a migdały możesz? Bo i takie masła bywają i można tez zrobić samemu
Krem ciekawy i bogaty w składniki. Bardzo zachęcający.
OdpowiedzUsuńPewnie i u mnie by się przyjął, gdybym nie powiedziała, że z kaszą ;)
Aniu i bardzo smaczny, no pewnie ,ze nie zdradzać całego składu , kaszy absolutnie nie można się domyśleć , jak się nie wie ,ze ona jest , szczególnie jak bardzo dobrze się zmiksuje, u mnie kasza nie problem i nie musowałam ,aż super gładko
UsuńPyszny pomysł! Śliczne karteczki :)
OdpowiedzUsuńKamilka dziękuję i bardzo polecam ,a na temat karteczek ma to samo zdanie
UsuńTeż uwielbiam kaszę jaglaną, a przepis na to smarowidło jest świetną okazją by ją znowu zastosować w naszej kuchni;)
OdpowiedzUsuńIda kwietniowa , mam takie samo zdanie , każdy nowy przepis z kasza jaglaną to nowa szansa na wykorzystanie jej w kuchni
Usuńpozdrawiam
Wygląda tak apetycznie, że w życiu nie pomyślałabym, że tyle w niej zdrowia :)
OdpowiedzUsuńZuzanna, fakt pyszny i jednak mniejsze zło, szczególnie do takich gotowych
UsuńPysznie i zdrowo czyli idealnie!
OdpowiedzUsuńDorota, prawda , takie przepisy pomagają jeść zdrowiej , a nie traci się nic a nic na smaku
Usuńpozdrawiam serdecznie