sobota, 21 lutego 2015

Krem czekoladowo-orzechowy z kaszy jaglanej. Czekoladowy Tydzień




Dziś przedstawiam smaczne smarowidło do naleśników, gofrów, ciasteczek czy nawet pieczywa, ba łasuchy mogą wyjadać sam prosto z miseczki czy słoiczka.
Głównym składnika jest poczciwa kasza jaglana. Kasza jaglana gości u mnie codziennie i to od około 25 lat, albo dłużej. Początkowo kupowana na targach/rynkach, a sprzedawcy często się pytali czy to dla kanarków, później osiągalna w sklepach nazywanych ze zdrową żywnością , teraz do kupienia w każdym spożywczym i nie tylko sklepie. Mam nadzieję, że moda jaka nastała na moją ulubioną kaszę nigdy nie minie.
Ten pyszny krem to druga propozycja na trwający Czekoladowy Tydzień Atiny 

Przepis na krem pochodzi z tego bloga
 

Krem czekoladowo-orzechowy z kaszy jaglanej

składniki:
  • ¾ szklanki kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wody
  • 1/3  łyżeczki soli do gotowania kaszy
  • po szczypcie imbiru, kardamonu, kurkumy do gotowania kaszy
  • 100g rozpuszczonej gorzkiej czekolady
  • 100g masła orzechowego
  • 3-4 łyżki kakao
  • 150ml mleka  roślinnego np. kokosowe domowe jak u mnie
  • łyżka soku z cytryny
  • ew.łyżeczka kawy  zmielonej zaparzonej  2-3 łyżkami wrzątku , jak wystygnie przecedzić
  • cukier trzcinowy/miód/ syrop klonowy/ syrop z agawy/ ksylitol/ stewia itd.  do smaku  
Zagotować wodę z solą i przyprawami. Kaszę wypłukać, przelać wrzącą woda na sitku  i wrzucić na wrzątek z solą. Gotować pod przykryciem aż prawie wchłonie się cała woda, a następnie zdjąć z ognia i odstawić na 20-30 minut.
Ugotowaną kaszę przełożyć do robota kuchennego, dodać mleko i zmiksować na gładkie purée- ja miksowałam  ręcznym mikserem tzw. żyrafą Dodać masło orzechowe, kakao, kawę, rozpuszczoną czekoladę, cukier i sok z cytryny. Miksować tak długo, aż masa stanie się jednolita i  w miarę kremowa.

Te śliczne zawieszki-etykiety zrobiła moja siostra Marzena właścicielka   Karteczkowego zakątka

12 komentarzy:

  1. Alu,
    jestem przeciekawa jak smakuje!
    Chętnie bym spróbowała, choć orzechy nie dla mnie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje , tak czekoladowo , tej kaszy neutralnej w smaku nie czuć wcale
      Aniu ,a migdały możesz? Bo i takie masła bywają i można tez zrobić samemu

      Usuń
  2. Krem ciekawy i bogaty w składniki. Bardzo zachęcający.
    Pewnie i u mnie by się przyjął, gdybym nie powiedziała, że z kaszą ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu i bardzo smaczny, no pewnie ,ze nie zdradzać całego składu , kaszy absolutnie nie można się domyśleć , jak się nie wie ,ze ona jest , szczególnie jak bardzo dobrze się zmiksuje, u mnie kasza nie problem i nie musowałam ,aż super gładko

      Usuń
  3. Pyszny pomysł! Śliczne karteczki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kamilka dziękuję i bardzo polecam ,a na temat karteczek ma to samo zdanie

      Usuń
  4. Też uwielbiam kaszę jaglaną, a przepis na to smarowidło jest świetną okazją by ją znowu zastosować w naszej kuchni;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ida kwietniowa , mam takie samo zdanie , każdy nowy przepis z kasza jaglaną to nowa szansa na wykorzystanie jej w kuchni
      pozdrawiam

      Usuń
  5. Wygląda tak apetycznie, że w życiu nie pomyślałabym, że tyle w niej zdrowia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zuzanna, fakt pyszny i jednak mniejsze zło, szczególnie do takich gotowych

      Usuń
  6. Pysznie i zdrowo czyli idealnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorota, prawda , takie przepisy pomagają jeść zdrowiej , a nie traci się nic a nic na smaku
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń