Dzisiaj jest ostatni
dzień tegorocznego Karnawału i z tej
okazji upiekłam gofry na deser, z
żytniej mąki razowej z dodatkiem kakao, wyszły bardzo smaczne, chrupiące. Bardzo
polecam.
Czekoladowe gofry żytnie
składniki na ciasto
- 1 szklanka mleka u mnie sojowe ukwaszone na grzybku tybetańskim
- 2 białka + 1 żółtko (białko ubiłam)
- 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej(razowej)
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1-2 czubate łyżki gorzkiego kakao( dałam dwie)
- 1 łyżeczka sody ( u mnie taka bardzo płasko, może nawet było 2/3 łyżeczki)
- 2 łyżki roztopionego masła
- ja musiałam dolać po odpoczynku jeszcze trochę wody
- plus cukier puder i dżem żurawinowo-pigwowy
Patelnię do gofrów rozgrzać na średnim gazie - posmarować pędzelkiem maczanym w oliwie i smażyć z obu stron na rumiano - uważać aby się nie przypaliło.
Te same gofry możemy upiec w elektrycznej gofrownicy - postępować według instrukcji producenta. ( ja piekę w elektrycznej i nie smaruję jej niczym)
Tak przygotowane gofry studzić chwilkę na kratce, obsypać cukrem pudrem i ew dodatkowo smaruję dżemem
O rety, Aluś, jeszcze z takim dżemem na dokładkę to dopiero musi być delicja! :) Mercedesowe gofry :))) I przypomniałaś mi o czeko-tygodniu, chyba nie zdążę nic przygotować, chociaż może może, hmm.. ;)
OdpowiedzUsuńŚciskam :**
Monika, dżem pyszny , to fakt :) A gofry smaczne wyszły i czarne :D A no jest jest , ja mam w planach jeszcze coś czekoladowego , mam nadzieję ,że się wyrobię ,ale to bliżej weekendu
UsuńŚlę całusy
Ja dawno gofrów nie jadłam. Oj, wpadłabym do Ciebie na takie serduchowe goferki :)
OdpowiedzUsuńMadziu to zapraszam , choć one ekspresowe w robocie i z tych ciut zdrowszych :)
Usuńbuziaki
Zdrowsze, jak najbardziej, jestem za! :)
Usuń:)*
UsuńŻytnich gofrów jeszcze nie jadłam! A wygladają bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńDorotka , one są przepyszne , choć z charakterystycznym posmakiem jakie daje żyto, bardzo chrupiące tez mi wyszły z wierzchu i mięciutkie w środku , polecam
Usuńpozdrawiam serdecznie
Wspaniałe, uwielbiam gofry!
OdpowiedzUsuńZuzanna, dziękuję i to tak samo jak ja, gofry to ja też uwielbiam
Usuń