wtorek, 17 lutego 2015

Czekoladowe gofry żytnie



Dzisiaj jest   ostatni dzień  tegorocznego Karnawału i z tej okazji  upiekłam gofry na deser, z żytniej mąki razowej z dodatkiem kakao, wyszły bardzo smaczne, chrupiące. Bardzo polecam.

Te pyszne   gofry to moja propozycja   do Czekoladowego Tygodnia Atiny

Przepis na te  gofry   znalazłam na blogu  Magia w kuchni, minimalnie go zmodyfikowała.


Czekoladowe gofry żytnie

składniki na ciasto
  • 1 szklanka mleka u mnie  sojowe ukwaszone na grzybku tybetańskim
  • 2 białka + 1 żółtko (białko ubiłam)
  • 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej(razowej)
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1-2 czubate łyżki gorzkiego kakao( dałam dwie)
  • 1 łyżeczka sody ( u mnie taka bardzo płasko, może nawet  było 2/3 łyżeczki)
  • 2 łyżki roztopionego masła
  •  ja  musiałam dolać po odpoczynku jeszcze trochę wody
  • plus cukier puder i dżem  żurawinowo-pigwowy
Do miski wlać mleko, wbić jajko plus jedno białko - lekko ubić, ja białka ubiłam na  lekką piane przed dodaniem do ciasta).  Dodać resztę produktów i zmiksować do połączenia składników, ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na ok 20 -30 minut by odpoczęło. ( Ja po tym czasie dolałam trochę wody bo ciasto wydawało się mi za gęste)
Patelnię do gofrów rozgrzać na średnim gazie - posmarować pędzelkiem maczanym w oliwie i smażyć z obu stron na rumiano - uważać aby się nie przypaliło.
Te same gofry możemy upiec w elektrycznej gofrownicy - postępować według instrukcji producenta. ( ja piekę w elektrycznej i nie smaruję jej   niczym)
Tak przygotowane gofry studzić chwilkę na kratce, obsypać cukrem pudrem i ew dodatkowo smaruję dżemem


10 komentarzy:

  1. O rety, Aluś, jeszcze z takim dżemem na dokładkę to dopiero musi być delicja! :) Mercedesowe gofry :))) I przypomniałaś mi o czeko-tygodniu, chyba nie zdążę nic przygotować, chociaż może może, hmm.. ;)
    Ściskam :**

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika, dżem pyszny , to fakt :) A gofry smaczne wyszły i czarne :D A no jest jest , ja mam w planach jeszcze coś czekoladowego , mam nadzieję ,że się wyrobię ,ale to bliżej weekendu
      Ślę całusy

      Usuń
  2. Ja dawno gofrów nie jadłam. Oj, wpadłabym do Ciebie na takie serduchowe goferki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu to zapraszam , choć one ekspresowe w robocie i z tych ciut zdrowszych :)
      buziaki

      Usuń
    2. Zdrowsze, jak najbardziej, jestem za! :)

      Usuń
  3. Żytnich gofrów jeszcze nie jadłam! A wygladają bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorotka , one są przepyszne , choć z charakterystycznym posmakiem jakie daje żyto, bardzo chrupiące tez mi wyszły z wierzchu i mięciutkie w środku , polecam
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Zuzanna, dziękuję i to tak samo jak ja, gofry to ja też uwielbiam

      Usuń