przepis pochodzi z BBC Food – klik!
tłumaczenie oryginału Ania z Bajkorady
STARTER
– 150 ml ciepłej wody
– 1 łyżeczka cukru
– 26 g świeżych drożdży ( 7 g suchych)- ja tu dałam 13g świeżych
– 125 g mąki pszennej chlebowej typ 750
Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami. Pozostawić w ciepłym miejscu około 10 minut. Wymieszać z mąką, uzyskując konsystencję gęstej pasty. Przykryć folią i zostawić w temp. pokojowej na 24 godziny.
CIASTO WŁAŚCIWE
– 200 ml ciepłej wody
– 1 łyżeczka cukru
– 9 g świeżych drożdży ( ok. 4 g suchych)- tu dałam 5g świeżych
– 225 g mąki pszennej chlebowej + do podsypywania typ 750
– 100 g mąki pszennej razowej typ 2000, a do bułek dałam żytnią razową typ tez 2000
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżka oliwy
Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami. Odstawić na 10 minut. Mąki wymieszać z solą, starterem, rozpuszczonymi drożdżami oraz oliwą. Mieszać łyżką do osiągnięcia lepkiego ciasta. Przenieść na stolnice i zagniatać przez ok. 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie (rozciągać ciasto i składać z powrotem do siebie). Nie podsypywać zbyt dużo mąki, żeby ciasto nie zrobiło się za suche. Gotowe przełożyć do naoliwionej miski i odstawić na min. 1 godzinę do wyrośnięcia (podwojenia objętości)
Blachę wysypać mąką.
Ciasto przełożyć na blachę. Rozciągnąć na ok. 30 cm długości złożyć na pół – czynność dwukrotnie powtórzyć. Uformować bochenek i naciąć go kilkakrotnie ostrym nożem. Posypać mąką i odstawić w ciepłe miejsce na 45-60 minut (powinien dobrze wyrosnąć).
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni. Piec ok. 20-25 minut, aż się zarumieni, a spód będzie wydawał głuchy odgłos. Studzić na kratce.
Moje uwagi
- ciasto na chleb było dość
luźne i bochenek trochę plaskaty mi wyszedł, ale w piekarniku ładnie podrósł i nie rozjeżdżał się na boki
- ciasto na bułki,
które rosło dłużej bo Starter 48 godzin
, a właściwe ciasto przed dalszą obróbką
też 24 godziny w lodowce( w tym w pierwszych godzinach 3 razy go złożyłam),
było bardzo elastyczne i pięknie formowały się bułeczki
- chleb pierwsze 10 minut piekłam w 240 stopniach , ale następne
około 20 może 25 minut w 200 stopniach
- bułki od początku piekłam 210 stopniach , tak około 20 ,
może 15 minut
- na początku pieczenia chleba i bulek spryskiwaczem co pól
minutki 3 razy zrosiłam wodą boki piekarnika
Wspólnie chleb piekli:
Akacjowy blog
Bajkorada
Eksplozja smaku
Fabryka kulinarnych inspiracji
Grahamka, weka i kajzerka
Jagodziana Coffee
Każdy ma jakiegoś bzika
Konwalie w kuchni
Kuchnia Alicji
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Kuchenne wojowanie
Kulinarne przygody Gatity
Leśny zakątek
Małe kulinaria
Mozaika życia
Nie tylko na słodko
Nieład malutki
Ogrody Babilonu
Posadzone i zjedzone
Proste potrawy
Smakowity chleb
Smakowe kubki
Stare gary
Sto kolorów kuchni
W poszukiwaniu slowlife
Ugotujmy to
Zacisze kuchenne
Akacjowy blog
Bajkorada
Eksplozja smaku
Fabryka kulinarnych inspiracji
Grahamka, weka i kajzerka
Jagodziana Coffee
Każdy ma jakiegoś bzika
Konwalie w kuchni
Kuchnia Alicji
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Kuchenne wojowanie
Kulinarne przygody Gatity
Leśny zakątek
Małe kulinaria
Mozaika życia
Nie tylko na słodko
Nieład malutki
Ogrody Babilonu
Posadzone i zjedzone
Proste potrawy
Smakowity chleb
Smakowe kubki
Stare gary
Sto kolorów kuchni
W poszukiwaniu slowlife
Ugotujmy to
Zacisze kuchenne
Alu, piękny! I bułki wspaniałe!
OdpowiedzUsuńFajnie jest znowu razem coś upiec :)
Bułki fajnie z tego ciasta się sprawdzają
UsuńOj fajnie Kasiu razem piec , pozdrawiam
Przepiękny środek Alu!
OdpowiedzUsuńI te bułeczki!
Naprawdę zachwycające wypieki.
Dziękuję za styczniowe pieczenie.
Aniu dziękuję za pochwały i organizację wspólnego pieczenia , pozdrawiam
Usuńcudny wypiek! następnym razem upiekę też bułeczki, dzięki za wspólnie spędzony czas i do następnego, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPiegusek dziękuje , bułki bardzo polecam i tez dziękuje za ten wspólny czas , pozdrawiam
UsuńMargot, dzięki za wspólne pieczenie. Chleb wspaniały a bułeczki przeurocze.
OdpowiedzUsuńPowinnam się już przyzwyczaić, ale zawsze zdumiewa mnie fakt, że z tego samego przepisu wychodzą tak różne i tak znakomite chleby:).
Pozdrawiam:).
Dana , dziękuję
UsuńWiesz , ja zawsze tez się dziwię jak jeden przepis może dac taka mieszankę wypieków
pozdrawiam
Alciu-świetny pomysł z bułkami :) Chętnie skorzystam z twojego doświadczenia. Dzięki wielkie za wspólne pieczenie :) pozdrowienia
OdpowiedzUsuńMałgosia, bardzo polecam bułki z tego ciasta i to długie wyrastanie , też bardzo polecam
Usuńbuziaki
z pewnością zrobię jak napisałaś, buziak :)
Usuń:)
Usuńale smakowite bułeczki!
OdpowiedzUsuńwspaniałe!!! dzięki za wspólny wypiek :)
Wiewióra i ja dziękuję i za pochwały, i za wspólne pieczenie , pozdrawiam
UsuńTe bułki to świetny pomysł, ja też jeszcze powtórzę w tej wersji! Buziaki!
OdpowiedzUsuńKamilka, dziękuję i polecam oczywiście bułki z tego ciasta , buziaki
UsuńAlu, pierwsze zdjęcie mi się nie otwiera, ale bułki cudne!
OdpowiedzUsuńAniu , nie wiem dlaczego , mi się wyświetla , a ja słaba jestem w techniczne klocki blogowe , mój blog nie do końca mnie słucha :D A w imieniu bułek dziękuję i śle buziaki
UsuńA teraz się otworzyło i jest bardzo smakowite :) buziaki :)
UsuńDziękuję *
UsuńBardzo ładny miękisz ma Twój chleb. A bułki to świetny pomysł. Czasami, jak robię foremkowy chleb i mi wyjdzie za duzo ciasta, to też robie kilka bułek. I mam za jednym zamachem chleb i bułki8.
OdpowiedzUsuńDzięki za wspólne pieczenie
Marcin , dziękuję za pochwały i wiesz co?Ja czasami tez tak robię i dzięki temu chleb sobie spokojnie stygnie , a rodzinka ma pochrupać od razu co nieco
Usuńpozdrawiam
Śliczne! Wiesz co, zainspirowałaś mnie i muszę teraz i ja upiec bułki :)
OdpowiedzUsuńAniu dziękuję i bułki polecam , szczególnie jak je jeszcze wyrasta się w lodowce , są nieziemsko pyszne
Usuńpozdrawiam
Alu, kolejnym moim wypiekiem będą te bułki, bo wyglądają genialnie:-) Chlebek oczywiście też:-) Dziękuję za wspólne pieczenie:-)
OdpowiedzUsuńMarzenko , no bułki to był świetny pomysł , nie przeczę , polecam , ale twoje dwa chlebki tez zyskały na tym ,że mniejsze były , prześliczne wypiekłaś je
Usuńpozdrawiam
Ja też będę piec z tego ciasta bułki, od razu po upieczeniu chleba miałam ochotę , pięknie.
OdpowiedzUsuńO tak bułki polecam , ale twój dodatek żurawiny(pewnie rodzynki też by się nadały ) też s papuguję
Usuńpozdrawiam
Plaskatości bochenka nie dostrzegam, widzę za to piękne wnętrze i chrupiącą skórkę.:) A bułeczki śliczne!
OdpowiedzUsuńMadzia , no tragicznie to nie , tak ciut ciut :D A bułki to było bingo , nie przeczę
Usuńbuziaki
Też chciałam zrobić i bułki, ale w końcu stanęło na chlebie. Dzięki Aluś za wspólne pieczenie i do następnego.
OdpowiedzUsuńKarolina, ja też za pierwszym razem miałam chęć , ale to luźne ciasto trochę mię zbiło z tropu , ale po rośnięciu w lodowce nabrało masy i było na buły idealne
Usuńpozdrawiam
Bułki sa urocze! Też takie chcę ;)))
OdpowiedzUsuńDziękuję za kolejny raz :)
Alucha, polecam , polecam bułki
UsuńI ja dziękuję i pozdrawiam serdecznie
I chlebek i bułeczki bardzo udane, dziękuje za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam .
Ula, dziękuję i za pochwały i wspólne pieczenie oraz pozdrawiam serdecznie
UsuńPiękne zdjęcia, w wolnej chwili zapraszam wszystkich na swojego kulinarnego bloga :) http://miesoczyryba.cba.pl/
OdpowiedzUsuńDziękuję za pochwały i zaproszenie
Usuńpozdrawiam
Piękny bochen i cudne bułeczki :-) Dzięki za wspólny czas przy piekarniku.
OdpowiedzUsuńAgata, ja też dziękuję za wspólny czas i pozdrawiam
UsuńSmakowite bułeczki i jaka masa chrupiącej skórki ... Do kolejnego spotkania.
OdpowiedzUsuńGucio , co prawda to prawda i pozdrawiam
UsuńBardzo podoba mi się pomysł z bułkami, następnym razem też upiekę.
OdpowiedzUsuńDawny_basik, a jakie pyszne te buły , polecam i pozdrawiam
UsuńChlebek piękny i bułeczki cudne! Też myślałam żeby upiec bułeczki! Dziękuję za wspólne wypiekanie!
OdpowiedzUsuńŁucja dziękuję i za pochwały i wspólne pieczenie , a bułki z tego ciasta to świetny pomysł ,m, pozdrawiam
UsuńNaprawdę apetyczne bardzo Twoje bułeczki.
OdpowiedzUsuńMiło było piec wspólnie !
Aniu, dziękuję i ja za wspólne pieczenie i pozdrawiam
UsuńSuper pomysł z bułeczkami. Koniecznie do wypróbowania:-) A za wspólne pieczenie bardzo dziękuję i pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńElu, bardzo polecam wersje bułkowa , bardzo i tez dziękuję za wspólne pieczenie oraz pozdrawiam serdecznie
UsuńAlu, nie wiem co bardziej mnie zachwyca...chleb czy bułki?! Na pewno następnym razem bułki też zrobię :) Dziękuję za wspólny czas i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDorotko dziękuję za przemiły komentarz :) Bułeczki polecam , oczywiście tez dziękuję za wspólne pieczenie oraz pozdrawiam serdecznie
Usuń