środa, 14 stycznia 2015

Pan Rustico




Pierwsza w 2015 roku Piekarnia Amber i chleb  na drożdżach, ale  na starterze, skusiłam  się i nie zakłuję.  Z tego przepisu  udaje się i chleb, i wspaniałe bułki. Szczególnie smakowały   nam bułki. Ja piekłam dokładnie wg przepisów jedynie zmniejszając   o połowę ilość drożdży oraz bułki wyrastały u mnie w lodówce, co jeszcze bardziej wpłynęło na wyśmienity smak

Amber i wszystkim  wspólnie piekącym bardzo dziękuję   

Pan Rustico
przepis pochodzi z BBC Food – klik!
tłumaczenie oryginału Ania z Bajkorady
STARTER
– 150 ml ciepłej wody
– 1 łyżeczka cukru
– 26 g świeżych drożdży ( 7 g suchych)- ja tu dałam 13g świeżych
– 125 g mąki pszennej chlebowej typ 750
Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami. Pozostawić w ciepłym miejscu około 10 minut. Wymieszać z mąką, uzyskując konsystencję gęstej pasty. Przykryć folią i zostawić w temp. pokojowej na 24 godziny.
CIASTO WŁAŚCIWE
– 200 ml ciepłej wody
– 1 łyżeczka cukru
– 9 g świeżych drożdży ( ok. 4 g suchych)- tu dałam 5g świeżych
– 225 g mąki pszennej chlebowej + do podsypywania typ 750
– 100 g mąki pszennej razowej typ 2000, a do bułek dałam żytnią  razową typ  tez 2000
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżka oliwy
Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami. Odstawić na 10 minut. Mąki wymieszać z solą, starterem, rozpuszczonymi drożdżami oraz oliwą. Mieszać łyżką do osiągnięcia lepkiego ciasta. Przenieść na stolnice i zagniatać przez ok. 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie (rozciągać ciasto i składać z powrotem do siebie). Nie podsypywać zbyt dużo mąki, żeby ciasto nie zrobiło się za suche. Gotowe przełożyć do naoliwionej miski i odstawić na min. 1 godzinę do wyrośnięcia (podwojenia objętości)
Blachę wysypać mąką.
Ciasto przełożyć na blachę. Rozciągnąć na ok. 30 cm długości złożyć na pół – czynność dwukrotnie powtórzyć. Uformować bochenek i naciąć go kilkakrotnie ostrym nożem. Posypać mąką i odstawić w ciepłe miejsce na 45-60 minut (powinien dobrze wyrosnąć).
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni. Piec ok. 20-25 minut, aż się zarumieni, a spód będzie wydawał głuchy odgłos. Studzić na kratce.

Moje uwagi
- ciasto na chleb było dość  luźne i bochenek trochę plaskaty mi wyszedł, ale w piekarniku  ładnie podrósł i nie rozjeżdżał się na boki
- ciasto na  bułki, które  rosło dłużej bo Starter 48 godzin ,  a właściwe ciasto przed dalszą obróbką też 24 godziny w  lodowce( w tym  w pierwszych godzinach 3 razy go złożyłam), było bardzo elastyczne i pięknie formowały się bułeczki
- chleb pierwsze 10 minut piekłam w 240 stopniach , ale następne około 20 może 25 minut w 200 stopniach
- bułki od początku piekłam 210 stopniach , tak około 20 , może 15 minut
- na początku pieczenia chleba i bulek spryskiwaczem co pól minutki 3 razy zrosiłam wodą boki piekarnika


52 komentarze:

  1. Alu, piękny! I bułki wspaniałe!
    Fajnie jest znowu razem coś upiec :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bułki fajnie z tego ciasta się sprawdzają
      Oj fajnie Kasiu razem piec , pozdrawiam

      Usuń
  2. Przepiękny środek Alu!
    I te bułeczki!
    Naprawdę zachwycające wypieki.
    Dziękuję za styczniowe pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu dziękuję za pochwały i organizację wspólnego pieczenia , pozdrawiam

      Usuń
  3. cudny wypiek! następnym razem upiekę też bułeczki, dzięki za wspólnie spędzony czas i do następnego, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piegusek dziękuje , bułki bardzo polecam i tez dziękuje za ten wspólny czas , pozdrawiam

      Usuń
  4. Margot, dzięki za wspólne pieczenie. Chleb wspaniały a bułeczki przeurocze.
    Powinnam się już przyzwyczaić, ale zawsze zdumiewa mnie fakt, że z tego samego przepisu wychodzą tak różne i tak znakomite chleby:).
    Pozdrawiam:).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dana , dziękuję
      Wiesz , ja zawsze tez się dziwię jak jeden przepis może dac taka mieszankę wypieków
      pozdrawiam

      Usuń
  5. Alciu-świetny pomysł z bułkami :) Chętnie skorzystam z twojego doświadczenia. Dzięki wielkie za wspólne pieczenie :) pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosia, bardzo polecam bułki z tego ciasta i to długie wyrastanie , też bardzo polecam
      buziaki

      Usuń
    2. z pewnością zrobię jak napisałaś, buziak :)

      Usuń
  6. ale smakowite bułeczki!
    wspaniałe!!! dzięki za wspólny wypiek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiewióra i ja dziękuję i za pochwały, i za wspólne pieczenie , pozdrawiam

      Usuń
  7. Te bułki to świetny pomysł, ja też jeszcze powtórzę w tej wersji! Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kamilka, dziękuję i polecam oczywiście bułki z tego ciasta , buziaki

      Usuń
  8. Alu, pierwsze zdjęcie mi się nie otwiera, ale bułki cudne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu , nie wiem dlaczego , mi się wyświetla , a ja słaba jestem w techniczne klocki blogowe , mój blog nie do końca mnie słucha :D A w imieniu bułek dziękuję i śle buziaki

      Usuń
    2. A teraz się otworzyło i jest bardzo smakowite :) buziaki :)

      Usuń
  9. Bardzo ładny miękisz ma Twój chleb. A bułki to świetny pomysł. Czasami, jak robię foremkowy chleb i mi wyjdzie za duzo ciasta, to też robie kilka bułek. I mam za jednym zamachem chleb i bułki8.
    Dzięki za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marcin , dziękuję za pochwały i wiesz co?Ja czasami tez tak robię i dzięki temu chleb sobie spokojnie stygnie , a rodzinka ma pochrupać od razu co nieco
      pozdrawiam

      Usuń
  10. Śliczne! Wiesz co, zainspirowałaś mnie i muszę teraz i ja upiec bułki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu dziękuję i bułki polecam , szczególnie jak je jeszcze wyrasta się w lodowce , są nieziemsko pyszne
      pozdrawiam

      Usuń
  11. Alu, kolejnym moim wypiekiem będą te bułki, bo wyglądają genialnie:-) Chlebek oczywiście też:-) Dziękuję za wspólne pieczenie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko , no bułki to był świetny pomysł , nie przeczę , polecam , ale twoje dwa chlebki tez zyskały na tym ,że mniejsze były , prześliczne wypiekłaś je
      pozdrawiam

      Usuń
  12. Ja też będę piec z tego ciasta bułki, od razu po upieczeniu chleba miałam ochotę , pięknie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak bułki polecam , ale twój dodatek żurawiny(pewnie rodzynki też by się nadały ) też s papuguję
      pozdrawiam

      Usuń
  13. Plaskatości bochenka nie dostrzegam, widzę za to piękne wnętrze i chrupiącą skórkę.:) A bułeczki śliczne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madzia , no tragicznie to nie , tak ciut ciut :D A bułki to było bingo , nie przeczę
      buziaki

      Usuń
  14. Też chciałam zrobić i bułki, ale w końcu stanęło na chlebie. Dzięki Aluś za wspólne pieczenie i do następnego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karolina, ja też za pierwszym razem miałam chęć , ale to luźne ciasto trochę mię zbiło z tropu , ale po rośnięciu w lodowce nabrało masy i było na buły idealne
      pozdrawiam

      Usuń
  15. Bułki sa urocze! Też takie chcę ;)))
    Dziękuję za kolejny raz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alucha, polecam , polecam bułki
      I ja dziękuję i pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  16. I chlebek i bułeczki bardzo udane, dziękuje za wspólne pieczenie :)
    pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ula, dziękuję i za pochwały i wspólne pieczenie oraz pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  17. Piękne zdjęcia, w wolnej chwili zapraszam wszystkich na swojego kulinarnego bloga :) http://miesoczyryba.cba.pl/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za pochwały i zaproszenie
      pozdrawiam

      Usuń
  18. Piękny bochen i cudne bułeczki :-) Dzięki za wspólny czas przy piekarniku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agata, ja też dziękuję za wspólny czas i pozdrawiam

      Usuń
  19. Smakowite bułeczki i jaka masa chrupiącej skórki ... Do kolejnego spotkania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gucio , co prawda to prawda i pozdrawiam

      Usuń
  20. Bardzo podoba mi się pomysł z bułkami, następnym razem też upiekę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dawny_basik, a jakie pyszne te buły , polecam i pozdrawiam

      Usuń
  21. Chlebek piękny i bułeczki cudne! Też myślałam żeby upiec bułeczki! Dziękuję za wspólne wypiekanie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łucja dziękuję i za pochwały i wspólne pieczenie , a bułki z tego ciasta to świetny pomysł ,m, pozdrawiam

      Usuń
  22. Naprawdę apetyczne bardzo Twoje bułeczki.
    Miło było piec wspólnie !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, dziękuję i ja za wspólne pieczenie i pozdrawiam

      Usuń
  23. Super pomysł z bułeczkami. Koniecznie do wypróbowania:-) A za wspólne pieczenie bardzo dziękuję i pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu, bardzo polecam wersje bułkowa , bardzo i tez dziękuję za wspólne pieczenie oraz pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  24. Alu, nie wiem co bardziej mnie zachwyca...chleb czy bułki?! Na pewno następnym razem bułki też zrobię :) Dziękuję za wspólny czas i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorotko dziękuję za przemiły komentarz :) Bułeczki polecam , oczywiście tez dziękuję za wspólne pieczenie oraz pozdrawiam serdecznie

      Usuń