czwartek, 11 grudnia 2014

Pierniczki z ciasta z dodatkiem marmolady z pigwowca lub powideł

Grudzień to u mnie pierniczki i pierniczki i…wiadomo  pierniczki
W tym roku  zrobiłam min. takie z przepisu Dany z Leśnego zakątka  i bardzo polecam. To pierniczki leżakujące przed pieczeniem, wiem,  trochej późno no takie, ale  ja czasami leżakuje tylko  tydzień i tak pierniczki są     pyszne

Pierniczki Dany Cytuję,,

Składniki:
750g miodu, najlepszy ciemny,(u mnie lipowy i gryczany)
250g domowych powideł śliwkowych, ( jadałam domową marmoladę z pigwowca)
1 łyżka melasy,
200g masła,
900g mąki pszennej,
400g mąki żytniej białej,
3 łyżeczki sody z lekką górką,( dałam 2 płaskie)
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
3 kopiate łyżki przyprawy domowej,
5 jajek,
szczyptę soli.

Powidła przecieramy przez durszlak. Mąki mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia.
Miód przekładamy do garnka, następnie dodajemy przetarte powidła, masło. Mieszaninę rozpuszczamy na małym ogniu, nie gotujemy. Dosypujemy przyprawę i odrobinę soli.
Schładzamy składniki do temp. pokojowej.
Dodajemy po jednym jajku miksując. Następne dodajemy partiami wymieszane mąki z sodą i proszkiem do pieczenia. Mieszamy ciasto do dobrego połączenia składników. Przykrywamy folią spożywczą robiąc w niej kilka dziurek, aby ciasto oddychało.
Przechowujemy w chłodnym miejscu. Pieczemy przed świętami:).”

Uwagi
- moje ciasto stało około 3 tygodni
- bardzo plastyczne ciasto, świetnie się wałkuje
- piekłam w temperaturze 170 stopni c, a długość pieczenia jest zależna od wielkości pierniczków
- dekorowałam lukrem z białka i cukru
- bardzo smaczne pierniczki, moje miękkie od razu po pieczeniu, ale ja mam tak z prawie każdym przepisem
Te pyszne pierniczki to następna moja propozycja do Madzi Festiwalu Pierniczków 2014

12 komentarzy:

  1. Pyszniaste i pięknie ozdobione!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kamilka , dziękuje , jesteś przemiła dla Alci:)

      Usuń
  2. Takie z marmoladą to ja już bym zjadła!
    Alu,Ty chyba dekorujesz te pierniczki całe noce...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, bardzo pyszne są
      Aniu j wolno mi to idzie , oj wolno , mam tylko ciut polukrowane, a tyle jeszcze czeka

      Usuń
  3. Wyglądają cudnie! Szkoda, że nie mam takiego talentu do dekoracji...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorota dziękuje. E nie jest to trudne ,a mi daleko do mistrzyń w tym temacie
      pozdrawiam

      Usuń
  4. cudne są Twoje pierniczki... naprawdę cieszą oko a i zapewne brzuch...
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Joanno dziękuję za przemiłe pochwały i pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  5. A tak na marginesie, te wegańskie pierniki z bakaliami dla Ady to dla mnie mistrzostwo świata, prawie wszystkie jej wyżarłam (za jej pozwoleniem oczywiście). Z czego robiłaś polewę, bo jest niesamowita.

    OdpowiedzUsuń