Pewnie wszyscy mają już dość pierniczków wszelakiej maści,
ale ja
postanowiłam dla potomnych, a
szczególnie dla siebie samej spisać co i jak zrobiłam co by móc z tych fajnych przepisów korzystać
za rok czy dwa.
Jeden przepis na genialne wręcz pierniczki podałam wczoraj- Ratunkowe pierniczki ze słonecznika
Drugi, z którego zrobiłam domki to Pierniczki świąteczne Gosi z bloga Trochę inna cukiernia, trochę pozmieniany na wersję wegańską
.
Pierniczki świąteczne
ok. 500 g mąki, w tym 100g żytniej jasnejok. 400 g miodku domowego z mniszka pół na pół z syropem z agawy(czyli ok1 szklanka)
100 g oleju kokosowego pół na pół z olejem ryżowym
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka sody
szczypta soli
kilka goździków
kopiata łyżeczka cynamonu
kilka ziaren ziela angielskiego
szczypta pieprzu
pół laski wanilii
szczypta gałki muszkatołowej
Miód podgrzać z tłuszczami i zmielonymi przyprawami. Do gorącego miodu dodać połowę mąki i zamieszać. Po lekkim ostudzeniu dodać spulchniacze i wyrabiać dalej z resztą mąki. Odstawić ciasto przykryte ściereczką lub pergaminem w chłodne miejsce (moje stało około 3 tygodnie). Wyrabiać, wałkować, wycinać, piec w 180-190ºC do zezłocenia.
Ja zrobiłam domki na kubki i korzystałam z szablonu z tej strony
Sklejałam tym lukrem z Puszki
Mam już ten przepis na blogu, ale w tym roku wersja z różnymi mąkami i bardzo ciemnym cukrem wyszła pyszna, to podaję i ją
Pierniczki z melasą
Składniki:
- 1/2 szklanki oleju
- 1/3 szklanki cukru muscovado
- 1/2 szklanki melasy trzcinowej
- 1/3-1/2 szklanki mleka roślinnego
- 2 szklanek mąki orkiszowej zwykłej lub pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki mąki owsianej
- 1/2 szklanki mąki gryczanej jasnej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody spożywczej
- 3 łyżeczki przyprawy piernikowej od Magdy Am mniam
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki imbiru
- Lukier lub topiona gorzka czekolada do dekoracji
Do miski wsypać cukier i dodać olej. Mieszać przez 3 minuty trzepaczką.
Następnie wlać melasę i mleko roślinne i ponownie wymieszać.
W drugiej misce połączyć suche składniki i powoli przesiewać
je do „melasowej” mikstury. Początkowo mieszać, następnie zacząć wyrabiać
ciasto rękami, aż wszystko się nam ładnie połączy. Przygotowane ciasto włożyć
do foliowej torebki lub owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na min. 1
godzinę, a maksymalnie na 3 dni, z tym, że jeżeli ciasto długo leżakuje należy
pozostawić je na godzinę po wyciągnięciu z lodówki na blacie, zanim zaczniemy
je wałkować.
Ciasto podzielić na 3-4 części. Rozwałkować na grubość około
0,5 cm i i wycinać dowolne kształty przy użyciu foremek.
Piec w temperaturze 180 st. C przez 8 minut. Wystudzone
ciastka trzymać w puszce.
I czwarte z mojego ulubionego przepisu od mojej imienniczki Ali z Vege z Miłością
Przepis jest też już
na moim blogu , w tym roku tylko odrobinę
go zmieniłam i są jeszcze lepsze, najlepsze
Pierniczki wegańskie
Składniki:
1 i 2/3 szklanki
mąki orkiszowej jasnej
1 szklanka mąki żytniej
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki
przyprawy do piernika od Magdy z Am mniam
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki miodku9syropu)
domowego sosnowego
1/2 szklanki
roztopionego oleju kokosowego
1/2 szklanki ksylitolu
1/4 szklanki mleka
roślinnego( dałam kokosowe)
W jednej misce wymieszać mąkę z sodą, solą i przyprawą do
piernika, zaś w drugiej miodek, olej kokosowy, ksylitol i mleko roślinne. Połączyć
zawartość obu misek i wyrobić ciasto (najlepiej rękami). Uformować je na
kształt dysku, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce (można nawet pozostawić
ciasto w lodówce na noc, jednak dzięki zawartości oleju kokosowego szybko ono
twardnieje i staje się trudne do rozwałkowania, dlatego najlepiej chłodzić je
nie dłużej niż 15-20 minut).
Stolnicę oprószyć mąką, wykładać na nią po kawałku ciasta i
wałkować na grubość 5 mm. Wykrawać pierniczki i układać na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia. Piec około 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.
Pierniczki zaraz po upieczeniu są miękkie, ale szybko
twardnieją (choć nie aż tak, że nie da się ich jeść ;) ponadto doskonale
smakują moczone w herbacie). Aby ponownie zmiękły, powinny być przechowywane w
zamkniętym pojemniku.
Lukier
(stąd)
½ szklanki cukru pudru
1 ½ łyżki skrobi kukurydzianej
1 łyżka soku z cytryny
2-3 łyżeczki mleka, mleka sojowego lub wody
ew. barwniki spożywcze
Utrzeć wszystko razem na gesty lukier. Używać do
dekoracji ciasteczek.
Domowa aromatyczna przyprawa piernikowa
Składniki:
50 g kory cynamonu,
15 g suszonego imbiru,
15 g kardamonu wyłuszczonego z łupin,
15 g goździków,
10 g gałki muszkatołowej,
5 g kolendry,
5 g ziela angielskiego,
5 g anyżku (w całości),
5 g mielonej wanilii,
1-2 g czarnego pieprzu lub kolorowego.
Sposób przygotowania: Korę cynamonu połamać na mniejsze części (można pomóc sobie młotkiem albo tłuczkiem).
Następnie włożyć ją z innymi przyprawami do młynka do kawy.
Zmielić na piasek. Przełożyć do szklanego słoiczka, szczelnie zakręcić.
Gotowe !
Alcia, co jedne to ładniejsze! Pracuś z Ciebie! Buziole!
OdpowiedzUsuńKamilka *
UsuńAlciu-u Ciebie prawdziwy pierniczkowy festiwal :) wszystkie bardzo apetyczne. Musiałaś dużo czasu poświęcić na dekoracje :) pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńMałgosia , to taka choroba :D mało szkodliwa dla innych , a nawet czasami coś komu może kapnąć :D
Usuńpozdrawiam serdecznie
Pierniczki to jest to! ;)
OdpowiedzUsuńPatrycja o tak tak
Usuńbuziaki
O rety ! Wspaniałości Ala. Mimo, że już po świętach to się skuszę, szczególnie na te dwa ostatnie ;) Ściskam i wszystkiego dobrego w nowym roku :-)
OdpowiedzUsuńMagda , ja pierniczki uwielbiam piec i jeść chyba tez :D te słonecznikowe tez wypróbuj , bo to hit
Usuńbuziaki
Aluś też robiłam takie domki w tym roku. U nas oczywiście wersja piernikowa nie wege, ale rozumiesz ;)
OdpowiedzUsuńwiem wiem , widziałam śliczne
UsuńE nie ma znaczenia czy wegańskie czy wegetariański
buziaki
To serduszko jest cudne!!! :* Alu
OdpowiedzUsuńA wiesz Basieńka, ze to też mój faworyt :)
Usuń