niedziela, 16 listopada 2014

Ciasto marchewkowo-kokosowe


Bardzo smaczne,  zdrowsze ciasto  z  marchewka i kokosem. Przepis znalazłam u Magdy na  jej    blogu  Am mniam
Zrobiłam dokładnie  wg wskazówek Magdy tylko  zamiast   przewidzianej ilości syropu z agawy(miałam  resztkę)  dałam  syrop(melasę) z buraka   cukrowego, która  ma smak   karmelowy, a nie jest  ani tak wytrawna, a ani gorzkawa jak ta  z trzciny cukrowej,  ciasto jest bardzo delikatnie słodkie i jak  lubimy  bardziej słodkie to albo dodajmy jeszcze trochę innego słodziwa lub większą ilość syropu, a mniejsza  mleka roślinnego. Ja też  zamieniłam  1 łyżeczkę sody na taka samą ilość  proszku do pieczenia. Dodatkowo  posmarowałam już upieczone ciasto odrobina    syropu i posypałam  wiórkami i płatkami kokosowymi dla   dekoracji .
 Ciasto  bardzo polecam  do pieczenia póki marchewki są    takie soczyste i smaczne,  a w  wolnej chwili przejrzyjcie   blog Am mniam   bo to mój   jeden z najulubieńszych.


Ciasto marchewkowo-kokosowe
(wg Ammniam)
Składniki:
2 szklanki mąki orkiszowej razowej (drobno mielonej,  mieliłam sama),
2 szklanki wiórków kokosowych,
2 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach,
350 ml mleka sojowego lub innego roślinnego( u mnie mieszanka kokosowego oraz sojowego,
65 ml oleju ryżowego lub rzepakowego dobrej jakości,
130 ml syropu z agawy(u  mnie syropu  z agawy tylko 30 ml a reszta syrop-melasa z buraka cukrowego),
1 łyżka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżeczka zmielonej wanilii,
2 łyżeczki sody( 1 łyżeczka sody i 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki octu jabłkowego,
szczypta soli,
skórka pomarańczowa z 1 dużej pomarańczowej.
Do miski wsypać wiórki kokosowe, przesianą mąkę, sodę, szczyptę soli i wymieszać. Do drugiej miski wlać syrop z agawy, olej, ocet i mleko. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie połączyć mieszaninę mokrych składników z suchymi składnikami i wszystko razem wymieszać. Na końcu dodać marchew i drobno pokrojoną skórkę z pomarańczy. Ciasto wlać do tortownicy o średnicy 20-22 cm wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami. Piec przez około 1 godz. w temp. 180 °C.
Ja dodatkowo  posmarowałam ciasto   2 czy  3  łyżkami  syropu z burakami lekko  rozrzedzonym sokiem z pomarańczy i posypałam  wiórkami oraz płatkami kokosowymi

Te ciasto to następna propozycja  na trwający Orzechowy Tydzień Atiny
Orzechowy Tydzień

16 komentarzy:

  1. Alu,ciasto marchewkowe bardzo mi pasuje!
    Mam nadzieję,że został kawałeczek...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu mi też :D
      A z tym kawałkiem będzie problem , bo już zjedzone :D
      buziaki

      Usuń
  2. Pyszne ciacho! Pięknie udekorowane!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bosko, połączenia marchewki i kokosu jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zuzia, bardzo pyszne , polecam oraz pozdrawiam

      Usuń
  4. Ono musi być pyszne to ciacho! Mniam,mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madzia bardzo dobre i całkiem zdrowe :D buziaki

      Usuń
  5. Ala, cieszę się, że ciasto Ci smakowało i że ammniam nadal wśród Twoich ulubionych blogów :-) Pozdrawiaim

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, bardzo pyszne to ciasto
      A Am mniam to wiadomo, że Alcia uwielbia
      buziaki

      Usuń
  6. Uwielbiam ciasta marchewkowe i w ogóle takie z warzywami - pycha! tp jadę na kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oooooooooo to ja już marchewki obieram , trę i piekę ciasto

      Usuń
  7. Ale smakowita rozpusta! Takiego marchewkowego jeszcze nie jadłam....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorota, proste, zdrowe i pyszne , polecam :)

      Usuń
  8. Jakie ładne, uwielbiam ciasta marchewkowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uwielbiam
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń