Zrobiłam dokładnie wg wskazówek Magdy tylko zamiast przewidzianej ilości syropu z agawy(miałam resztkę) dałam syrop(melasę) z buraka cukrowego, która ma smak karmelowy, a nie jest ani tak wytrawna, a ani gorzkawa jak ta z trzciny cukrowej, ciasto jest bardzo delikatnie słodkie i jak lubimy bardziej słodkie to albo dodajmy jeszcze trochę innego słodziwa lub większą ilość syropu, a mniejsza mleka roślinnego. Ja też zamieniłam 1 łyżeczkę sody na taka samą ilość proszku do pieczenia. Dodatkowo posmarowałam już upieczone ciasto odrobina syropu i posypałam wiórkami i płatkami kokosowymi dla dekoracji .
Ciasto bardzo polecam do pieczenia póki marchewki są takie soczyste i smaczne, a w wolnej chwili przejrzyjcie blog Am mniam bo to mój jeden z najulubieńszych.
Ciasto marchewkowo-kokosowe
(wg Ammniam)
Składniki:
2 szklanki mąki orkiszowej razowej (drobno mielonej, mieliłam sama),
2 szklanki wiórków kokosowych,
2 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach,
350 ml mleka sojowego lub innego roślinnego( u mnie mieszanka kokosowego oraz sojowego,
65 ml oleju ryżowego lub rzepakowego dobrej jakości,
130 ml syropu z agawy(u mnie syropu z agawy tylko 30 ml a reszta syrop-melasa z buraka cukrowego),
1 łyżka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżeczka zmielonej wanilii,
2 łyżeczki sody( 1 łyżeczka sody i 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki octu jabłkowego,
szczypta soli,
skórka pomarańczowa z 1 dużej pomarańczowej.
Do miski wsypać wiórki kokosowe, przesianą mąkę, sodę, szczyptę soli i wymieszać. Do drugiej miski wlać syrop z agawy, olej, ocet i mleko. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie połączyć mieszaninę mokrych składników z suchymi składnikami i wszystko razem wymieszać. Na końcu dodać marchew i drobno pokrojoną skórkę z pomarańczy. Ciasto wlać do tortownicy o średnicy 20-22 cm wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami. Piec przez około 1 godz. w temp. 180 °C.
Ja dodatkowo
posmarowałam ciasto 2 czy 3 łyżkami syropu z burakami lekko rozrzedzonym sokiem z pomarańczy i
posypałam wiórkami oraz płatkami kokosowymi
Alu,ciasto marchewkowe bardzo mi pasuje!
OdpowiedzUsuńMam nadzieję,że został kawałeczek...
Aniu mi też :D
UsuńA z tym kawałkiem będzie problem , bo już zjedzone :D
buziaki
Pyszne ciacho! Pięknie udekorowane!
OdpowiedzUsuńKamilka , dziękuję. Buziaki
UsuńWygląda bosko, połączenia marchewki i kokosu jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńZuzia, bardzo pyszne , polecam oraz pozdrawiam
UsuńOno musi być pyszne to ciacho! Mniam,mniam :)
OdpowiedzUsuńMadzia bardzo dobre i całkiem zdrowe :D buziaki
UsuńAla, cieszę się, że ciasto Ci smakowało i że ammniam nadal wśród Twoich ulubionych blogów :-) Pozdrawiaim
OdpowiedzUsuńMagda, bardzo pyszne to ciasto
UsuńA Am mniam to wiadomo, że Alcia uwielbia
buziaki
Uwielbiam ciasta marchewkowe i w ogóle takie z warzywami - pycha! tp jadę na kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńOooooooooo to ja już marchewki obieram , trę i piekę ciasto
UsuńAle smakowita rozpusta! Takiego marchewkowego jeszcze nie jadłam....
OdpowiedzUsuńDorota, proste, zdrowe i pyszne , polecam :)
UsuńJakie ładne, uwielbiam ciasta marchewkowe :)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam
Usuńpozdrawiam serdecznie