niedziela, 16 listopada 2014

Chleb z kawą i orzechami plus pasta


 Orzechowy Tydzień
To już ostatnia moja propozycja  na trwający Orzechowy Tydzień
Przepis na ten chleb znalazłam w ostatnim numerze KUKBUK,  choć zamiast  płatków migdałowych dodałam   posiekane orzechy włoskie i w gazecie    chleb był jasny z kropkami kawy, a mój  jest    cały kawowy, choć  kropeczki kawowe też ma. Może coś pokręciłam w przepisie, bo się przyznam, że przepis przeczytałam  w Empiku, zapamiętałam ( chyba) i  upiekłam  już  z głowy.

Chleb  z kawą i orzechami
( inspiracja  magazyn Kukbuk)

1 łyżka zakwasu ( dałam pszenny)
½ szklanki maki chlebowej
½ szklanki  letniej wody
Wymieszać razem i zostawić nakryte na noc  w cieplnym miejscu

Rano dodać
500g mąki   pszennej chlebowej
300g   wody
Zagnieść ciasto,  zostawić pod przykryciem na 30 minut ,a następnie dodać
1 łyżkę soli( u mnie płaściutka i taka trochę  niepełna)
1 kopiasta  łyżkę mielonej ziarnistej kawy
½  szklanki drobno pokrojonych orzechów włoskich
Jeszcze raz  zagnieść i włożyć  do naoliwionej miski, miskę do   foliowej torby, zostawić  na 3 godziny do wyrośnięcia, składając   w tym czasie  2 razy co godzinę. Z wyrośniętego  ciasto   ukształtować okrągły bochenek i włożyć go do  wyłożonego lniana ściereczką i obsypanego mąka koszyka, złączeniem do góry,   koszyk włożyć do luźnego foliowego  worka i zostawić do wyrośnięcia na około 3 godziny. Piec w rozgrzanym piecu z kamieniem (ew na gorącej blasze)  w temperaturze 220 stopni C około 40 minut. Wystudzić na kratce. Pycha!!!!!!!
Ten chleb    jest przepyszny, jeszcze jak go podać z pasta z   czerwonej fasoli i ogórkiem kiszonym, mniam mniam
Przepis na pastę  bardzo na oko, ale napisz  jak zrobiłam

Pasta z czerwonej fasoli, pomidorów i  słonecznika

ok. 1 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli(odsączonej)
½ szklanki suszonych pomidorów namoczonych na noc w odrobinie wody  lub suszone pomidory zalane oliwa czy olejem(tych nie namaczamy)
½ szklanka  nasion słonecznika zalane  na noc  sokiem z kiszonych ogórków i wody w stosunku 1:1, rano odcedzone
1- 2 posiekane cebule( ja dałam 2 czerwone średniej wielkości) uduszone  na oleju, pod koniec dodałam 2 przeciśnięte  ząbki czosnku i razem chwile dusiłam, wystudziłam.
Wszystko razem zmiksowałam i doprawiłam do smaku  pieprzem, cząbrem, majerankiem, kurkumą, szczypta cynamonu oraz imbiru  i solą


20 komentarzy:

  1. Piękny chlebek z doskonałą pastą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały chlebuś Alciu. Z kawą i orzechami musi smakować po prostu bosko. :)
    I z taką pyszną pastą bym go zjadła.
    Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu dziękuję i polecam , bo to taki łatwy chleb( można w formie to już zupełne przedszkole :D), a pasta też z tych najłatwiejszych
      buziaki

      Usuń
  3. Chleb bardzo ciekawy i ta pasta świetna - muszę ją zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chleb jest bardzo smaczny , a pasta przepyszna
      pozdrawiam

      Usuń
  4. bardzo ciekawe rzeczy tutaj u siebie pokazujesz ;) na pewno jeszcze wrócę :) dwór

    OdpowiedzUsuń
  5. Alciu- jesteś skarbnice wspaniałych pomysłów. Kolejny chleb do upieczenia w kolejce :) pozdrawiam M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszny chleb i sobie mysię ,że ta kawą można posypywać dopiero w trakcie tego składania w trakcie rośnięcia , to by był jeszcze fajniejszy wizualnie
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  6. kolejny cudowny chlebek i to z moimi ulubionymi składnikami : kawa i orzechami :) O ten to sobie upiekę już niedługo, bo ostatnio żadnych nowości u mnie tylko same powtórki;)
    Dziękuje kochana za taki aktywny udział w orzechowym Tygodniu :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oooooooo ten to prosty ,a smak poezja , piecz Anitka piecz , będziesz miała pyszny chleb
      Orzechowy to u mnie mus , bo kocham orzechy i uwielbiam ciebie

      Usuń
  7. Bardzo podoba mi się przepis, dzięki wielkie, biorę się za produkcję chlebka :p
    http://kuchniaposasiedzku.pl/

    OdpowiedzUsuń