niedziela, 26 października 2014

Dyniowe gofry drożdżowe



Gofry  z dynią równa się pychota.  To  nie są pierwsze  gofry z dynią jakie  robiłam. Były już też takie. Gofry dyniowe są pyszne, jeszcze takie drożdżowe  (z  dodatkiem proszku  do pieczenia, żeby  było szybciej) to dopiero delicja
Ja korzystałam z  przepisu Elizy z bloga Moje pasje, ale dość  mocno go zmodyfikowałam, bo dodałam dynię , mleko zastąpiłam wodą, zmniejszyłam ilość spulchniaczy, a zwiększyłam jajek
Bardzo polecam.

Dyniowe gofry drożdżowe

1 szklanka puree z dyni( u mnie z pieczonej)
1 szklanka letniej wody
6-8 łyżek roztopionego masła
3 łyżki cukru pudru
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 jajka
2 szklanki mąki pszennej tortowej
10 g świeżych drożdży
1 łyżeczka proszku do pieczeni

Drożdże rozetrzeć z cukrem i odstawić na 10 minut. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, pojemnik przykryć woreczkiem lub talerzykiem i odstawić do wyrośnięcia( u mnie około 1 godzina)
Piec gofry w rozgrzanej gofrownicy. Gofry warto mocno podpiec , bo wtedy są bardzo chrupiące. Podawać z ulubionymi dodatkami (u mnie sam cukier puder)
Te gofry to następna moja  propozycja  na Festiwal Dyni Bei

24 komentarze:

  1. Super Alciu!
    Pysznościowe na pewno są.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu , tak , tak pyszne były
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Aluś, te gofry to mistrzostwo! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Takich gofrów nie miałam okazji jeść, a chętnie bym spróbowała.
    Cudne są!
    Całuję :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Alicjo, jutro zabieram się do roboty, jak się udadzą do pochwalę się na blogu, a takie gofry to chodzą za mną już od tygodnia,Dziękuję Alicjo i cieplutko pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Natalis ,a to fajnie, wiesz tylko ostateczna ilość wody trzeba dopasować do gęstości puree dyniowego
      Czekam na wieści
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  5. Ciekawe, czy to by u mnie zjedli, bo ja na pewno, z największą przyjemnością :))
    Wczoraj zrobiłam niezbyt słodkie muffiny z dynią, są pyszne ale tylko dla mnie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu , hm, nie wiem ,ale u mnie jedli wszyscy , tez dwie znajome co raczej jedzą zupełnie inaczej
      pozdrawiam

      Usuń
  6. świetny przepis w klimacie Halloween, bo przecież dynia :) pozdrawiam
    dlakieszeni

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mirek Białek, tak one z dyni czyli pasują na Halloween jak najbardziej
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  7. super, uwielbiam gofry, a te mają dodatkowo fajny kształt :) naukajazdy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ada Drygas, dziękuję i polecam , bo bardzo smaczne

      Usuń
  8. Fajowe, zrobię, bo polubiłam dyniowe słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja je lubię już od dawna , a gofry i dynia bardzo się lubią
      Patrycja pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  9. Jak widzę gofry, to mi się od razu przypomina sielskie dzieciństwo:)
    Takiego z dynią spróbowałabym bardzo chętnie, z bitą śmietaną, mmmm ... pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madzia ja gofry też jadałam w dzieciństwie , ale kupne , bo nie mieliśmy gofrownicy
      a ja najbardziej lubię tylko z cukrem pudrem, tez pycha :)

      Usuń
  10. Alu, właśnie za mną chodzą gofry :D Te dyniowe, piękne, słoneczne!

    OdpowiedzUsuń
  11. Oblednie pyszna propozycja Alus :-) AZ mi się takich zachcialo :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anitka , dziękuję i polecam , bo gofry dobra rzecz :D
      buziaki

      Usuń
  12. Alu..... nie masz sumienia tak kusić ;)!!!!

    OdpowiedzUsuń