Gofry z dynią równa się pychota. To nie
są pierwsze gofry z dynią jakie robiłam. Były już też takie. Gofry dyniowe są
pyszne, jeszcze takie drożdżowe (z dodatkiem proszku do pieczenia, żeby było szybciej) to dopiero delicja
Ja korzystałam z przepisu Elizy
z bloga Moje pasje, ale dość mocno go
zmodyfikowałam, bo dodałam dynię , mleko zastąpiłam wodą, zmniejszyłam ilość
spulchniaczy, a zwiększyłam jajek
Bardzo polecam.
Dyniowe gofry drożdżowe
1 szklanka puree z dyni( u mnie z pieczonej)
1 szklanka letniej wody
6-8 łyżek roztopionego masła
3 łyżki cukru pudru
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 jajka
2 szklanki mąki pszennej tortowej
10 g świeżych drożdży
1 łyżeczka proszku do pieczeni
Drożdże rozetrzeć z cukrem i odstawić na 10 minut. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, pojemnik przykryć woreczkiem lub talerzykiem i odstawić do wyrośnięcia( u mnie około 1 godzina)
Piec gofry w rozgrzanej gofrownicy. Gofry warto mocno podpiec , bo wtedy są bardzo chrupiące. Podawać z ulubionymi dodatkami (u mnie sam cukier puder)Te gofry to następna moja propozycja na Festiwal Dyni Bei
Super Alciu!
OdpowiedzUsuńPysznościowe na pewno są.
Aniu , tak , tak pyszne były
Usuńpozdrawiam serdecznie
Aluś, te gofry to mistrzostwo! Pycha!
OdpowiedzUsuńKamilka, one są fajne to fakt :D, buziaki
UsuńTakich gofrów nie miałam okazji jeść, a chętnie bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńCudne są!
Całuję :*
Madzia , no to zapraszam na gofry
Usuńbuziaki
Alicjo, jutro zabieram się do roboty, jak się udadzą do pochwalę się na blogu, a takie gofry to chodzą za mną już od tygodnia,Dziękuję Alicjo i cieplutko pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńNatalis ,a to fajnie, wiesz tylko ostateczna ilość wody trzeba dopasować do gęstości puree dyniowego
UsuńCzekam na wieści
pozdrawiam serdecznie
Ciekawe, czy to by u mnie zjedli, bo ja na pewno, z największą przyjemnością :))
OdpowiedzUsuńWczoraj zrobiłam niezbyt słodkie muffiny z dynią, są pyszne ale tylko dla mnie :D
Aniu , hm, nie wiem ,ale u mnie jedli wszyscy , tez dwie znajome co raczej jedzą zupełnie inaczej
Usuńpozdrawiam
świetny przepis w klimacie Halloween, bo przecież dynia :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńdlakieszeni
Mirek Białek, tak one z dyni czyli pasują na Halloween jak najbardziej
Usuńpozdrawiam serdecznie
super, uwielbiam gofry, a te mają dodatkowo fajny kształt :) naukajazdy
OdpowiedzUsuńAda Drygas, dziękuję i polecam , bo bardzo smaczne
UsuńFajowe, zrobię, bo polubiłam dyniowe słodkości :)
OdpowiedzUsuńja je lubię już od dawna , a gofry i dynia bardzo się lubią
UsuńPatrycja pozdrawiam serdecznie
Jak widzę gofry, to mi się od razu przypomina sielskie dzieciństwo:)
OdpowiedzUsuńTakiego z dynią spróbowałabym bardzo chętnie, z bitą śmietaną, mmmm ... pycha!
Madzia ja gofry też jadałam w dzieciństwie , ale kupne , bo nie mieliśmy gofrownicy
Usuńa ja najbardziej lubię tylko z cukrem pudrem, tez pycha :)
Alu, właśnie za mną chodzą gofry :D Te dyniowe, piękne, słoneczne!
OdpowiedzUsuńAniu , to rób , bo fajne są :)
UsuńOblednie pyszna propozycja Alus :-) AZ mi się takich zachcialo :-)
OdpowiedzUsuńAnitka , dziękuję i polecam , bo gofry dobra rzecz :D
Usuńbuziaki
Alu..... nie masz sumienia tak kusić ;)!!!!
OdpowiedzUsuńDorota, z sumieniem je piekłam :D
Usuń