niedziela, 5 października 2014

Babka drożdżowa Neli

Niedawno w prezencie piekłam baby drożdżowe z przepisu Anieli Rubinstein, to jedna z najczęściej chyba pieczonych babek u mnie w domu , a przepisu na blogu brak. Nadrabiam zaległości i wstawiam, a że leniwa jestem i wiedziałam, że moje przyjaciółki blogowe też ją pieką to sobie ułatwiłam prace i kopiuję przepis od Basi bo robiłam dokładnie tak jak ona. Jako baba prezentowa to wnętrza nie pokażę, bo poszła w całości w świat.
 A książka ,,Kuchnia Neli” to jedna z moich ulubionych, mam pierwsze jej wydanie(początek lat 90 czy jakoś tak), można z niej gotować, piec czy tylko czytać. Bardzo polecam i książkę i babkę, która jest wyśmienita
.


Babka drożdżowa Neli wg  ,,Kuchni Neli" Anieli Rubinstein

( jedna  duża i jedna malutka babka)

Zaczyn:
125 ml cieplej wody
30 g drożdży
1 łyżka cukru

Ciasto:
570 g mąki wysokoglutenowej( ja dałam luksusową Lubelli  i krupczatkę w proporcji na oko tak 2:1)
375 ml ciepłego mleka
200 g cukru
125 g miękkiego masła
200 g rodzynek macerowanych przez tydzień 100ml dobrego rumu
10 żółtek
laska wanilii
2-4 łyżki kandyzowanej domowej skorki cytrynowej lub pomarańczowej
½ łyżeczki soli

Zaczyn: drożdże rozetrzeć z cukrem i zalać ciepłą woda (40 st. C).
Ciasto: W misce wymieszać połowę mąki, cieple mleko (40 st. C) i sol. Wlać zaczyn i jeszcze raz wymieszać. Dodać cukier, żółtka, masło, ziarenka z całej laski wanilii oraz resztę mąki, dobrze wymieszać. Następnie dobrze wyrobić, aż ciasto zrobi się lśniące (ciasto jest klejące i bardzo lejące, wyrabiałam je 15 minut). Wyrobione ciasto przełożyć ciasto do dużej miski, przykryć folią, odstawić do wyrośnięcia, moje podwoiło objętość po 2,5h. W międzyczasie rodzynki odsączyć z rumu. Do wyrośniętego ciasta dodać rodzynki i skórkę cytrynową czy pomarańczową, dokładnie wymieszać. Formy wysmarować masłem, wysypać mąką lub delikatnie drobna bulka tarta, napełnić do 1/3 wysokości. Odstawić do wyrośnięcia (u mnie temp. 25st, czas wyrastania 1,5h), polecam wstawiać ciasto do piekarnika gdy wyrośnie 0,5cm poniżej brzegu formy, zazwyczaj jeszcze odrobinę dorasta w piekarniku. Piekłam w temp. 175st. C przez 35 minut. Wyjęłam, chwile przestudziłam i wyjęłam z formy , jeszcze ciepła   nasmarowałam   płynnym ciepłym masłem i posypałam  grubo cukrem pudrem

 

16 komentarzy:

  1. Alciu-wygląda pięknie, okazale jak na babkę przystało :) Książkę Neli mam i też ją lubię :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu , dziękuję ,a książka świetna , ja mam ja ponad pół swojego życia, a nad uwielbiam ją przeglądać
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Alu, cudny prezent!
    Ja też piekę babę Neli,jest super.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, podobno bardzo smakowała :)
      O tak to świetna babka i taka pewna , zawsze wychodzi pyszna
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. Mniam, bardzo lubię tą babkę :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kamilka , bo to jedna z najfajniejszych i najsmaczniejszych bab jaką znam i piekę :) Pozdrawiam

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Kalina , to jak ja, mam trzy słabości jeśli chodzi o słodkości -baby, pierniczki i mazurki :)
      pozdrawiam

      Usuń
  5. Wspaniała. Robię podobną, ale ponieważ nie mam pojęcia, co to jest mąka wysokoglutenowa, to robię na zwykłej 450 ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Patrycja , dziękuję. Ja myślę ,że to albo włoska albo jakaś amerykańska super mąka ,ale ja użyłam luksusowej i krupczatki , już dopisałam do przepisu,
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  6. Ale piękna baba! Naprawdę wspaniała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozielonemu , dziękuję za przemiły komentarz
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  7. Alu, baba jest piękna i na pewno rewelacyjnie smakuje! Jak tak polecasz to zapisuję ją do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorota., dziękuję * Bardzo polecam , jak upieczesz nie będziesz żałować , zobaczysz jak to fajna baba
      buziaki

      Usuń
  8. Widzisz Alcia, to baba nad baby, uwielbiam ją. Od kiedy pierwszy raz zrobiłam to ciągle mogłabym tylko tę. Cudna jest.
    I jak pięknie u Ciebie się prezentuje.
    Pozdrowienia kochana :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu , tak , tak to baba nad baby.Oj cudna,a fakt wyszła pięknie ,ale wiesz Madziu , to taki typ co piękny jest , no nie?
      buziaki

      Usuń