Chleb na zaczynie z gruszką
Potrzebujemy:- 85g zakwasu z mąki żytniej razowej,
- 200g mąki żytniej typ 720,
- 200g wody,
- 300g startej dobrze dojrzałej gruszki razem ze skórką ,
Ciasto
właściwe:
- 785g zaczynu / całość /,
- 280g mąki orkiszowej jasnej, ewentualnie pszennej chlebowej,
- 500g mąki żytniej typ 720,
- 170g zmiksowanej gruszki, tyle ważyła jedna gruszka,
- 200g wody,
- 1 łyżka octu 4% jabłkowego,
- sól morska, około 20g,
1.
Przygotowujemy 2 foremki 26x12 smarujemy delikatnie tłuszczem i
posypujemy otrębami lub mąką razową grubo mieloną.
2.
Łączymy z wodą sól i ocet.
3.
Mąki przesiewamy.
4.
Do zaczyny dodajemy zmiksowaną gruszkę i stopniowo mąkę i płyn.
5.
Wyrabiamy kilka minut drewnianą łyżką lub mikserem na małych obrotach do
dobrego połączenia składników.
6.
Zostawiamy ciasto na 15 -20 minut, aby odpoczęło.
7.
Ciasto wykładamy łyżką do foremek, wyrównujemy wierzch, delikatnie
spryskujemy letnią wodą, posypujemy mąką razową, wkładamy foremki z ciastem do
worka foliowego i pozostawiamy do wyrośnięcia.
8.
Ciasto u mnie urosło dość szybko bo w ciągu 1,5 godziny.
9.
Pieczemy w początkowej temperaturze 230-240st. przez 15 minut.
10. Zmniejszamy
temperaturę do 200-210st i dopiekamy przez około 35minut, zmniejszając jeszcze
stopniowo temperaturę pod koniec pieczenia.
11. Po
wyłączeniu piekarnika, chleby można pozostawić jeszcze chwilę przy uchylonych
drzwiczkach piekarnika.
12. Wyjmujemy
chleb z foremek, niemal natychmiast po wyjęciu z piekarnika, żeby nie zaparował.
Ten chleb to też moja propozycja do wrześniowej listy ,,Na zakwasie i na drożdżach" Wisły, która gościnnie w tym miesiącu znajduje się u Małgorzaty i Piotra
Mniam, pyszna jesienna propozycja! Uwielbiam takie chlebki :)
OdpowiedzUsuńKamila, dziękuję i bardzo polecam go piec jak gruszki maja ten najlepszy smak
Usuńbuziaki
Wspaniała propozycja na jesienny czas zbiorów gruszkowych :) dzięki wielkie za dołączenie do listy, pozdrowienia M.
OdpowiedzUsuńDziękuje i polecam , bo to taki pewniak ,a smak świetny , prosty chleb a mercedesowy efekt
Usuńpozdrawiam serdecznie
Gruszkowy,mmmmm...
OdpowiedzUsuńWspaniały chleb Alu!
Aniu dziękuję i polecam, bardzo nawet
Usuńpozdrawiam serdecznie
Ale pyszności! Ja na razie odstawiłam chleby zakwasowe. Nowy zakwas wyhoduję jak będzie nowa lodówka, czyli mam nadzieję bardzo niedługo :)
OdpowiedzUsuńAniu, dziękuję i fakt pyszności :D Oj, to życzę jak najszybciej tej lodówki
Usuńpozdrawiam serdecznie
Kolejny piekny chlebek, u Ciebie jak zawsze bardzo smakowicie
OdpowiedzUsuńBeato , jest mi bardzo milo czytać taki komentarz , pozdrawiam serdecznie
UsuńAluś, przepiękny chleb ,ślicznie go przedstawiłaś na zdjęciach.
OdpowiedzUsuńPoczęstowałabym się kromeczką na śniadanie.
Pozdrowionka :)
Madziu , kochana taki komentarz i rosną skrzydła u ramion :)
UsuńMadzia to co piec i słać?
buziaki
Oczywiście Aluś. Zdążysz na poniedziałek rano? ;)
UsuńUpiec to tak ,al;e z wysłaniem ciut problem :D Wiem , wiem, złej baletnicy to przeszkadza rąbek od spódnicy :D
UsuńWidzi mi się bardzo, a nawet mam w jego temacie wizję :D Kto wie, może już jutro...jak tylko dostane dojrzałe gruszki.
OdpowiedzUsuńWszystko wskazuje na to, że jak napisałas...mercedesowy, bo żytni, na zakwasie i pachnący gruszką.
Wiesiu , to bardzo dobry chleb i teraz jest jego czas , ciekawa jestem czy się skusiłaś
UsuńBuziaki
A lakże! Jest świetny!
UsuńAaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa to świetnie
UsuńBardzo ciekawi mnie smak tego chleba
OdpowiedzUsuńi jak zwykle zachwycam się cudownym wnętrzem:)
Magda , dziękuje za pochwały i serdecznie polecam
UsuńBuziaki
Ala, u Ciebie to zawsze jakieś smakowite pieczywo! A czym smarowałaś? Pytam, bo fajnie wygląda to żółte smarowidło :-)
OdpowiedzUsuńAniu,, bardzo dziękuję ,aż się zarumieniłam. Aniu to jest świeżutko zrobione topione masło ghi , ono po przetopieniu takie się ładne zrobiło ,a pyszne, że aż niebezpieczne:D
UsuńAaa, ale pięknie wygląda, tak słonecznie :-) Nooo niebezpieczne na pewno, hi hi.Udanej słonecznej niedzieli, Alu!
OdpowiedzUsuńAniu, taka metamorfoza maślana :) Za smaczne to było zdecydowanie :D
Usuńbuziaki
Aluś , ty to potrafisz wyszperać ciekawe pieczywo :) Aż mi zapachniało chlebem....
OdpowiedzUsuńBeatka , jupi jupi :) No fajny to chleb , polecam
Usuń